Europese universiteiten: ‘Dubbel budget onderzoek, innovatie en onderwijs’

Onderzoek & Wetenschap 22/03/2018 13:24:41

Dertien Europese verenigingen van universiteiten roepen de EU op om het budget voor onderzoek, innovatie en onderwijs te verdubbelen in het volgende Multi-Annual Financial Framework.

Lees hieronder verder   
Verwant

LRM en VLAIO zetten schouders onder sterk Limburgs ondernemerschap

6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

Ondertekening raamakkoord versterking CBRNe-expertisecentrum

Interreg Vlaanderen-Nederland luidt startsein voor 2 nieuwe projecten

Umicore neemt Finse kobaltraffinaderij over voor 134 miljoen euro

Gentse ML6 opent ook kantoor in Berlijn

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Postgraduaat Coöperatief ondernemen en management

Leuven

van 20/09/2019 tot 20/12/2019

Integrale Productontwikkeling

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk

donderdag 26 september 2019

Keuze van de redactie

(24/6) Tankopslagbedrijf Standic vestigt zich in Antwerpse haven

(24/6) ENGIE verhoogt vermogen centrale van Coo-Trois-Ponts

(20/6) Afval- en recyclagesector lanceert website voor invulling vacatures

(20/6) Imec verdubbelt energiedichtheid vaste-stof batterijen

(18/6) 30% meer bezoekers voor Vision, Robotics & Motion (+fotoreportage)

(18/6) Ontwikkelen methodes voor voorspellen onderhoud met big data algoritmen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Op initiatief van de League of European Research Universities (LERU), hebben de universiteiten een verklaring uitgegeven waarin gesteld wordt dat zij volledig ondersteunen wat Commissievoorzitter Juncker onlangs in het Europees Parlement heeft gezegd over de financiering van Horizon 2020 en KP9: verdubbel het huidige budget van 80 naar 160 miljard euro.

Deze verklaring is een eerste initiatief van de universitaire verenigingen in de aanloop naar de publicatie en de goedkeuring van het ontwerp-MFK en de ontwerpprogramma's voor onderzoek, innovatie en onderwijs in mei/juni 2018. Meer gezamenlijke acties zullen volgen.

LERU-voorzitter en rector van de Universiteit Utrecht in Nederland, Bert van der Zwaan: “We pleiten met de hele Europese universitaire sector voor een verdubbeling van het budget voor onderwijs, onderzoek en innovatie."

“Met dit extra geld kan ons continent een leidende wereldpositie verwerven op gebieden als de circulaire economie, bestrijding van infectieziekten en duurzame ontwikkeling," aldus Van der Zwaan. "Het huidige Horizons 2020 programma is met 80 miljard euro te krap."

"Slechts 1 op de 5 onderzoeksvoorstellen kan worden gehonoreerd en de studentenmobiliteit is bijvoorbeeld 5%, ver onder de in Bologna afgesproken norm van 20%. Binnenkort worden nieuwe afspraken gemaakt. Europa moet nu handelen en daarvoor moeten nationale regeringen én Brussel de handen ineen slaan,” stelt Van der Zwaan.

De 13 verenigingen van universiteiten zijn onder meer:

  • CESAER, een samenwerkingsverband van technische universiteiten in Europa. Het hoofdkantoor is gelegen in het Arenbergkasteel in Leuven
  • CLUSTER: Consortium Linking Universities of Science and Technology for Education and Research. Hierin participeren meerdere Europese universiteiten, zoals de KU Leuven.

Andere verenigingen die deelnemen zijn de Coïmbra Group, EARMA, EASSH, ECIU, EUA, The Guild, IDEA League, LERU, SEFI, UNICA and YERUN. << (Lydia Heida) (foto: LERU)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Arlanxeo, ArcelorMittal en Imec winnen eerste Asset Performance Awards

Na 20 jaar Maintenance Manager van het jaar organiseerde BEMAS dit jaar voor de eerste keer de Asset Performance Awards. Er werden drie awards uitgereikt in onderhoud en asset management.

Uitbreiding nanotechnologie in gezondheidszorg

VITO gaat in het kader van het nieuwe EU-project Safe-N-Medtech samenwerken met de Nederlandse diagnostische firma Helia Biomonitoring voor de monitoring van biomarkers.

Jan De Nul scoort nieuw Taiwanees offshore wind contract

Dit contract omvat het ontwerp, de levering en de installatie van jacket funderingen en onderzeese kabels voor het Formosa 2 windturbinepark, dat een capaciteit van 376MW krijgt.

Limburgse bio-incubator krijgt ‘Digital Health House’

BioVille, bio-incubator op de Diepenbeekse universitaire campus, krijgt een ‘Digital Health House’. In deze experimentele ruimte ligt de focus op e-Health en digitalisering in de zorgsector.

Afval- en recyclagesector lanceert website voor invulling vacatures

De sectorfederaties go4circle en COBEREC lanceren Recyclingjob.be om 400 vacatures ingevuld te krijgen, waarbij de verwachting is dat het aantal banen in deze sector snel verder groeit.

Naar een vrouwvriendelijke toekomst binnen Engineering - column

Op 23 juni vindt de 6e editie van de International Women in Engineering Day plaats. Robert Walters richt de schijnwerpers op de stand van zaken en op het belang van vrouwelijke ingenieurs.

Uitreiking European Inventor Award 2019

Op de 14e editie van de European Inventor Award gingen de prijzen naar vindingen in kunststofrecyclage, de diagnose van kanker, herlaadbare lithiumbatterijen, anti-fouling en DNA-testen.

Imec verdubbelt energiedichtheid vaste-stof batterijen

Imec, partner in EnergyVille, kondigt een vaste-stof Li-metaal batterijcel aan met een ongeziene energie­densiteit van 400 Wh per liter met een laadsnelheid van 0.5C (2 uur).

B&R brengt safety naar mobile automation

Het X90-besturings- en I/O-systeem voor mobile automation is nu verkrijgbaar met integrated safety technologie. Intelligente safety-functies en extreem korte responstijden zijn de sleutel tot een geheel nieuw scala aan mogelijkheden voor een safe werking van mobiele apparaten en mobiele productielocaties. >>

Partners