Europese universiteiten: ‘Dubbel budget onderzoek, innovatie en onderwijs’

Onderzoek & Wetenschap 22/03/2018 13:24:41

Dertien Europese verenigingen van universiteiten roepen de EU op om het budget voor onderzoek, innovatie en onderwijs te verdubbelen in het volgende Multi-Annual Financial Framework.

Lees hieronder verder   
Verwant

Start it @KBC, KBC en LRM bundelen hun krachten

Studentenproject Salivaid wint eerste Jong Voka Gen Z Award

Twee nieuwe Waalse bedrijven worden Factory of the Future

75 miljoen euro Vlaams geld voor nieuw technologiefonds

59 nieuwe start-ups vervoegen Start it @KBC

9 nieuwe startups voor imec.istart programma

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Antwerpen

dinsdag 23 april 2019

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Op initiatief van de League of European Research Universities (LERU), hebben de universiteiten een verklaring uitgegeven waarin gesteld wordt dat zij volledig ondersteunen wat Commissievoorzitter Juncker onlangs in het Europees Parlement heeft gezegd over de financiering van Horizon 2020 en KP9: verdubbel het huidige budget van 80 naar 160 miljard euro.

Deze verklaring is een eerste initiatief van de universitaire verenigingen in de aanloop naar de publicatie en de goedkeuring van het ontwerp-MFK en de ontwerpprogramma's voor onderzoek, innovatie en onderwijs in mei/juni 2018. Meer gezamenlijke acties zullen volgen.

LERU-voorzitter en rector van de Universiteit Utrecht in Nederland, Bert van der Zwaan: “We pleiten met de hele Europese universitaire sector voor een verdubbeling van het budget voor onderwijs, onderzoek en innovatie."

“Met dit extra geld kan ons continent een leidende wereldpositie verwerven op gebieden als de circulaire economie, bestrijding van infectieziekten en duurzame ontwikkeling," aldus Van der Zwaan. "Het huidige Horizons 2020 programma is met 80 miljard euro te krap."

"Slechts 1 op de 5 onderzoeksvoorstellen kan worden gehonoreerd en de studentenmobiliteit is bijvoorbeeld 5%, ver onder de in Bologna afgesproken norm van 20%. Binnenkort worden nieuwe afspraken gemaakt. Europa moet nu handelen en daarvoor moeten nationale regeringen én Brussel de handen ineen slaan,” stelt Van der Zwaan.

De 13 verenigingen van universiteiten zijn onder meer:

  • CESAER, een samenwerkingsverband van technische universiteiten in Europa. Het hoofdkantoor is gelegen in het Arenbergkasteel in Leuven
  • CLUSTER: Consortium Linking Universities of Science and Technology for Education and Research. Hierin participeren meerdere Europese universiteiten, zoals de KU Leuven.

Andere verenigingen die deelnemen zijn de Coïmbra Group, EARMA, EASSH, ECIU, EUA, The Guild, IDEA League, LERU, SEFI, UNICA and YERUN. << (Lydia Heida) (foto: LERU)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

De voorbije jaren werd in Vlaanderen steevast naar geothermie verwezen als één van de meest beloftevolle types hernieuwbare energie. VITO liet regelmatig positieve berichten horen.

Tuinbouwschool Melle wint STEM-scholenwedstrijd Artcadia

Hun winnende ontwerp ‘Zeeteelt’ is een uitvinding waarbij hexagonale pontons, gemaakt van het afvalplastic uit de oceanen, de basis vormen om aan landbouw op zee te doen.

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

TU Delft onderzoekt hoe geparkeerde brandstofcelauto's te gebruiken zijn als elektriciteitscentrale, en hoe het aanbod van energie en de betrouwbaarheid van zo'n systeem zijn te vergroten.

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

Dit blijkt uit een rapport met de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat Siemens PLM Software uitvoerde over digitalisering in de voedings­middelen­industrie.

Slimme tattoo krijgt nieuwe functies dankzij intelligente inkt

De Universiteit Twente ontwikkelt een micro-jet injectietechniek die met een dunne en ultrasnelle vloeistofstraal tatoeages zet, die bijvoorbeeld een signaal geven om medicijnen in te nemen.

Emerson organiseerde STEM-Girlsday - techniek

Als vervolg op haar wereldwijde inzet om het STEM-onderwijs en women in STEM te promoten, organiseerde Emerson een “We Love STEM”-evenement onder de vlag van Girlsday.

Internetinfrastructuur moet het hebben van de democratie - artikel

Na de verkiezingen in Congo werd het internet begin dit jaar weken uitgeschakeld. Midden januari ging het internet ook neer in Zimbabwe na onrust over de steile brand­stof­prijs­verhogingen.

Doorzichtig en UV-werend nanopapier als alternatief voor plastic verpakking

De Universiteit Utrecht ontwikkelt het volledig biologische materiaal, bestaande uit enkele nanometers dikke cellulosevezels, samen met Unilever en de Universiteit van Amsterdam.

Partners