Een batterij voor elk huis - column

Columns & Blogs 14/03/2018 15:28:46

Pierre Pignolet, Managing Director van energieleverancier essent.be, verkent in deze column de mogelijkheden en opportuniteiten om zelf opgewekte energie op te slaan in thuisbatterijen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

Belgische drone-industrie krijgt vleugels - column

”Digitalisering vereist rekenkracht, connectiviteit en data analyse” - column

Energieleverancier aansprakelijk voor panne aan de machine? - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(21/3) GBM Works test vibro-drillen van monopiles

(20/3) Brussels Airport bekroond als leider EU-project Airport Operations Plan

(18/3) Siemens en Odisee leiden techniekers Volvo Cars op

(18/3) Stoomnet ECLUSE in Antwerpse haven officieel geopend

(14/3) 3D geprint poreus mes snijdt onder druk

(13/3) Fysici blijven hoopvol over nieuwe Japanse superversneller

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De verkoop van zonnepanelen nam het voorbije jaar weer toe. Een gezin met zonnepanelen verbruikt zelf echter gemiddeld nauwelijks 30% van de elektriciteit die het op elk ogenblik opwekt. De rest vloeit terug naar het net. Met een batterij stijgt de zelfconsumptie tot 70%.

Toch zijn thuisbatterijen nog niet ingeburgerd. We lezen vaak over opslag in het kader van de energietransitie, maar wat betekent dat voor de consument? Blijft dit de verre toekomst? We spraken met enkele experts van innogy -het moederbedrijf van essent.be- over de toekomst van de thuisbatterij.

Hoe staat het vandaag?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen een thuisbatterij kopen. Bij de meeste consumenten is het een bewuste keuze voor minder energieverbruik, maar ook om een back-up te hebben bij stroomuitval.

Moet je als consument nu snel naar de winkel voor een thuisbatterij? Eerst en vooral moet je zelf zonnepanelen hebben, anders heeft zo’n batterij weinig zin. Bovendien heeft een eigenaar van zonnepanelen op dit moment nog geen economisch voordeel van een batterij, zolang het net ook als batterij kan worden gebruikt. Door de terugdraaiende teller. Wat er met dat principe gebeurt na de uitrol van de digitale meters, is nog niet gekend.

Vandaag zien we dat het gebruik van batterijen beter is ingeburgerd in de industrie en bij zelfstandigen. Opslagtechnologie is handig voor piekafvlakkingen, wanneer machines worden opgestart. Varkenskwekerijen moeten continu worden verlucht door ventilatiesystemen en moeten daarom minimum twee uur back-up hebben. Tandartsen gebruiken batterijen om een plotse stroomuitval te ondervangen.

De markt is er bijna klaar voor
Thuisbatterijen zijn vandaag nog prijzig. Aan een gemiddelde van één laadcyclus per dag gaat een batterij -waar je 5 à 8.000 euro voor betaalt- zo’n twintig jaar mee. Maar de economische logica weegt zwaar door. Hoe meer massaproductie, des te sneller de prijs daalt. Volgens onze berekeningen zou de ‘marktacceptatie’ rond 2020 plaatsvinden.

Dat komt omdat de evolutie van het marktmodel gunstig is voor batterijen, zoals met de uitrol van digitale meters. Deutsche Bank schat dat de kostprijs van batterijen met 30% daalt tegen 2020. Studie- en adviesbureau Boston Consulting Group verwacht dan weer dat de wereldwijde verkoop van opslagtechnologie tegen 2030 jaarlijks €26 miljard oplevert. ter vergelijking: dat is vijf keer de omzet van Uber vandaag en een derde van de omzet van Google.

Technologische doorbraken zijn essentieel maar het is even belangrijk om de consument mee te krijgen. Daarom voorziet innogy in Duitsland een totaalpakket rond zonne-energie met garantie, onderhoud en monitoring inbegrepen en een voorziene compensatie wanneer er minder zon schijnt. Op die manier wordt de consument ontzorgd en de drempel om over te stappen op groene energie gevoelig verlaagd.

Ook bij ontwikkelaars is het vertrouwen groot. Recent nam innogy BELECTRIC over, een ontwikkelaar van grote batterijprojecten en zonnepanelen. Zo wordt batterijopslag op grote schaal uitgebouwd. Met meer dan vijftien jaar ervaring heeft BELECTRIC wereldwijd meer dan 280 fotovoltaïsche installaties gebouwd.

innogy-dochter Westnetz test een grote batterijopslag in de buurt van Wettringen, een Duitse gemeente met 8.000 inwoners. De opslagfaciliteit kan dezelfde hoeveelheid energie opslaan als ongeveer 2.000 autobatterijen. De stroom van talrijke zonnepanelen en windturbines in de regio kan nu worden omgeleid naar de batterij en later weer worden teruggevoerd naar het elektriciteitsnet wanneer dat nodig is. Bovendien hoeven turbines niet langer uitgeschakeld te worden bij overproductie op winderige dagen.

Voordelen in de portefeuille maar ook daarbuiten
Voor consumenten worden zonnepanelen en batterijen steeds betaalbaarder – zeker nu de Vlaamse energieminister een premie voor thuisbatterijen aankondigde. Dat creëert een nieuwe kans voor huishoudens (en ook bedrijven) om actief met de elektriciteitsmarkt om te gaan.

Dus gaan consumenten ooit een eigen net beheren (‘off-grid’)? Het antwoord is genuanceerd. Carsten Welge, Business Developer Batteries bij innogy, wist te vertellen dat je lithiumbatterijen namelijk dezelfde dag of de dag erna al moet gebruiken. Die batterijen ontladen zichzelf. Ook de capaciteit is niet genoeg om netonafhankelijk te gaan in de winter. Er wordt aan gewerkt, maar op een rendabele manier genoeg elektriciteit opslaan voor wekenlange stroomonderbrekingen, is er nog niet.

Met batterijopslag krijgt de consument wel de sleutels van de energieproductie en -consumptie in handen. In het boek ‘Energy Democracy: Germany’s Energiewende to Renewables’ beschrijven Craig Morris en Arne Jungjohann hoe de Duitse Energiewende een aantal bijkomende voordelen biedt. Een daarvan noemen ze ‘public self-education’: de Duitsers onderwijzen zichzelf en elkaar over energie en marktwerking, waarbij ze kennis opbouwen voor de toekomst. Zo gaan burgers zich engageren om zelf decentraal propere energie op te wekken, op te slaan en op de markt te brengen.

Daarnaast zijn slimme toepassingen vandaag al een realiteit. De eigen consumptie, die dankzij batterijtechnologie tot 70% toeneemt, kan met een slim uitleesapparaat voor elektriciteitsmeters zelfs tot 80% opgetrokken worden.

Bij de uitrol van de digitale meter zal je ook kunnen zien wat aan energie binnenkomt en buitengaat, zorg je voor evenwicht in het net dankzij energieopslag en kan je onafhankelijk, efficiënt en minder belastend voor het net energie gebruiken.

Je kan je meter bijvoorbeeld aansluiten op een weerberichtenapp of aan energiemanagement doen, zoals je was plannen wanneer veel elektriciteit voorhanden is. << (Pierre Pignolet) (foto: essent.be)


Infographics

Deutsche Bank voorziet een daling van de kostprijs van batterijen met 30% tegen 2020.

Deze visual van ODE Vlaanderen toont mooi het gemiddelde dagelijks verbruik en productie.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg-project New-C-Land zet in op productie biomassa

Het doel is om ongebruikte of marginale gronden tussen Wallonië, West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk in kaart te brengen en te beplanten met non-food-gewassen voor de productie van biomassa.

Bacteriën zorgen voor minder broeikasgassen

Anammoxbacteriën verslinden stikstofmonoxide wat voorkomt dat andere bacteriën deze stof omzetten naar broeikasgas distikstofmonoxide, aldus onderzoek van onder meer de Radboud Universiteit.

Priority Software verwerft Optimize Group - bedrijfsnieuws

Door de acquisitie van ‘Optimize Group’ kan Priority Software haar aanwezigheid in West- Europa versterken en zo het snelgroeiende klantenbestand in deze regio nog beter van dienst zijn.

VUB-leerstoel gefinancierd door 4 ingenieursbedrijven (+fotoreportage)

Vrijdag tekenden de VUB, de ULB en de vier grote ingenieursbedrijven een akkoord voor de financiering van de nieuwe leerstoel Infrastructuur Assetmanagement en Levenscyclus Planning.

Automation 2019, samen met Empack en Logistics & Distribution

Na het succes van 2017 vinden Empack, Automation en Logistics & Distribution in 2019 opnieuw gelijktijdig plaats op 3 en 4 april 2019 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch (Nederland).

Chemie- en farma goed voor recordbedrag aan buitenlandse investeringen

Buitenlandse ondernemingen uit de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences hebben vorig jaar een recordbedrag van meer dan 2 miljard euro in Vlaanderen geïnvesteerd.

11 nieuwe projecten uit Europees BENEFIC-programma goedgekeurd

In het kader van het Europese BENEFIC-programma werden 11 nieuwe projecten goedgekeurd. Het gaat om 53 laad- en tankpunten voor elektrische wagens, taxi’s, bussen en binnenvaartschepen.

ifm is uw partner voor de automatisering van morgen - advertorial

Sinds de oprichting in 1969 heeft ifm zijn stempel gedrukt op de industriële automatisering met nieuwe ontwikkelingen in sensoren, besturingssystemen en andere industriële systemen.

Passen digitalisering en brownfield-faciliteiten bij elkaar

De huidige automatiseringssystemen verminderen ongeplande downtime door bewaking van de systeemstatus en via conditiebewaking of voorspellend onderhoud. Maar wat met brownfield-installaties met legacy-apparatuur? Kunnen deze geïntegreerd worden en aan de eisen van de moderne productie voldoen? >>

Partners