Een batterij voor elk huis - column

Columns & Blogs 14/03/2018 15:28:46

Pierre Pignolet, Managing Director van energieleverancier essent.be, verkent in deze column de mogelijkheden en opportuniteiten om zelf opgewekte energie op te slaan in thuisbatterijen.

Lees hieronder verder   
Verwant

3D-reproducties: de juridische valkuilen (slot) - column

Bedrijven moeten stap zetten naar digitalisering - column

3D-reproducties: de juridische valkuilen (deel 2) - column

3D-reproducties en juridische valkuilen (deel 1) - column

Dilemma: to 3D print or not to 3D print ? - column

Duurzame energiebronnen integreren in betrouwbaar energie-ecosysteem - opinie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De verkoop van zonnepanelen nam het voorbije jaar weer toe. Een gezin met zonnepanelen verbruikt zelf echter gemiddeld nauwelijks 30% van de elektriciteit die het op elk ogenblik opwekt. De rest vloeit terug naar het net. Met een batterij stijgt de zelfconsumptie tot 70%.

Toch zijn thuisbatterijen nog niet ingeburgerd. We lezen vaak over opslag in het kader van de energietransitie, maar wat betekent dat voor de consument? Blijft dit de verre toekomst? We spraken met enkele experts van innogy -het moederbedrijf van essent.be- over de toekomst van de thuisbatterij.

Hoe staat het vandaag?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen een thuisbatterij kopen. Bij de meeste consumenten is het een bewuste keuze voor minder energieverbruik, maar ook om een back-up te hebben bij stroomuitval.

Moet je als consument nu snel naar de winkel voor een thuisbatterij? Eerst en vooral moet je zelf zonnepanelen hebben, anders heeft zo’n batterij weinig zin. Bovendien heeft een eigenaar van zonnepanelen op dit moment nog geen economisch voordeel van een batterij, zolang het net ook als batterij kan worden gebruikt. Door de terugdraaiende teller. Wat er met dat principe gebeurt na de uitrol van de digitale meters, is nog niet gekend.

Vandaag zien we dat het gebruik van batterijen beter is ingeburgerd in de industrie en bij zelfstandigen. Opslagtechnologie is handig voor piekafvlakkingen, wanneer machines worden opgestart. Varkenskwekerijen moeten continu worden verlucht door ventilatiesystemen en moeten daarom minimum twee uur back-up hebben. Tandartsen gebruiken batterijen om een plotse stroomuitval te ondervangen.

De markt is er bijna klaar voor
Thuisbatterijen zijn vandaag nog prijzig. Aan een gemiddelde van één laadcyclus per dag gaat een batterij -waar je 5 à 8.000 euro voor betaalt- zo’n twintig jaar mee. Maar de economische logica weegt zwaar door. Hoe meer massaproductie, des te sneller de prijs daalt. Volgens onze berekeningen zou de ‘marktacceptatie’ rond 2020 plaatsvinden.

Dat komt omdat de evolutie van het marktmodel gunstig is voor batterijen, zoals met de uitrol van digitale meters. Deutsche Bank schat dat de kostprijs van batterijen met 30% daalt tegen 2020. Studie- en adviesbureau Boston Consulting Group verwacht dan weer dat de wereldwijde verkoop van opslagtechnologie tegen 2030 jaarlijks €26 miljard oplevert. ter vergelijking: dat is vijf keer de omzet van Uber vandaag en een derde van de omzet van Google.

Technologische doorbraken zijn essentieel maar het is even belangrijk om de consument mee te krijgen. Daarom voorziet innogy in Duitsland een totaalpakket rond zonne-energie met garantie, onderhoud en monitoring inbegrepen en een voorziene compensatie wanneer er minder zon schijnt. Op die manier wordt de consument ontzorgd en de drempel om over te stappen op groene energie gevoelig verlaagd.

Ook bij ontwikkelaars is het vertrouwen groot. Recent nam innogy BELECTRIC over, een ontwikkelaar van grote batterijprojecten en zonnepanelen. Zo wordt batterijopslag op grote schaal uitgebouwd. Met meer dan vijftien jaar ervaring heeft BELECTRIC wereldwijd meer dan 280 fotovoltaïsche installaties gebouwd.

innogy-dochter Westnetz test een grote batterijopslag in de buurt van Wettringen, een Duitse gemeente met 8.000 inwoners. De opslagfaciliteit kan dezelfde hoeveelheid energie opslaan als ongeveer 2.000 autobatterijen. De stroom van talrijke zonnepanelen en windturbines in de regio kan nu worden omgeleid naar de batterij en later weer worden teruggevoerd naar het elektriciteitsnet wanneer dat nodig is. Bovendien hoeven turbines niet langer uitgeschakeld te worden bij overproductie op winderige dagen.

Voordelen in de portefeuille maar ook daarbuiten
Voor consumenten worden zonnepanelen en batterijen steeds betaalbaarder – zeker nu de Vlaamse energieminister een premie voor thuisbatterijen aankondigde. Dat creëert een nieuwe kans voor huishoudens (en ook bedrijven) om actief met de elektriciteitsmarkt om te gaan.

Dus gaan consumenten ooit een eigen net beheren (‘off-grid’)? Het antwoord is genuanceerd. Carsten Welge, Business Developer Batteries bij innogy, wist te vertellen dat je lithiumbatterijen namelijk dezelfde dag of de dag erna al moet gebruiken. Die batterijen ontladen zichzelf. Ook de capaciteit is niet genoeg om netonafhankelijk te gaan in de winter. Er wordt aan gewerkt, maar op een rendabele manier genoeg elektriciteit opslaan voor wekenlange stroomonderbrekingen, is er nog niet.

Met batterijopslag krijgt de consument wel de sleutels van de energieproductie en -consumptie in handen. In het boek ‘Energy Democracy: Germany’s Energiewende to Renewables’ beschrijven Craig Morris en Arne Jungjohann hoe de Duitse Energiewende een aantal bijkomende voordelen biedt. Een daarvan noemen ze ‘public self-education’: de Duitsers onderwijzen zichzelf en elkaar over energie en marktwerking, waarbij ze kennis opbouwen voor de toekomst. Zo gaan burgers zich engageren om zelf decentraal propere energie op te wekken, op te slaan en op de markt te brengen.

Daarnaast zijn slimme toepassingen vandaag al een realiteit. De eigen consumptie, die dankzij batterijtechnologie tot 70% toeneemt, kan met een slim uitleesapparaat voor elektriciteitsmeters zelfs tot 80% opgetrokken worden.

Bij de uitrol van de digitale meter zal je ook kunnen zien wat aan energie binnenkomt en buitengaat, zorg je voor evenwicht in het net dankzij energieopslag en kan je onafhankelijk, efficiënt en minder belastend voor het net energie gebruiken.

Je kan je meter bijvoorbeeld aansluiten op een weerberichtenapp of aan energiemanagement doen, zoals je was plannen wanneer veel elektriciteit voorhanden is. << (Pierre Pignolet) (foto: essent.be)


Infographics

Deutsche Bank voorziet een daling van de kostprijs van batterijen met 30% tegen 2020.

Deze visual van ODE Vlaanderen toont mooi het gemiddelde dagelijks verbruik en productie.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Imec voorziet elektronische pil van kleine radiozender

Imec presenteert deze week op ISSCC 2020, een internationaal gerenommeerde conferentie rond elektronica, de eerste kleine radiozender voor elektronische pillen.

3D-reproducties: de juridische valkuilen (slot) - column

Dit derde en laatste deel gaat na hoe het commercialiseren van 3D-reproducties kan getoetst worden aan het tekeningen- en modellenrecht maar vooral ook hoe het zit met het auteursrecht.

Savaco neemt sectorgenoot IT-Care over

De overname van IT-Care, cloud integrator uit Poperinge, die vandaag werd aangekondig past volledig in de vooropgestelde groeiambities van Savaco, IT-dienstverlener uit Kortrijk.

8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

Montis Biosciences gebruikt de interactie tussen onze natuurlijke afweercellen en tumoren om met behulp van therapieën de immuunreacties van ons lichaam tegen kankercellen aan te sturen.

Betere beeldschermkwaliteit met milieuvriendelijke kwantumdots

UGent spin-off QustomDot is pionier in de ontwikkeling van milieuvriendelijke kwantumdots, innovatieve materialen die het kleurengamma en de energie-efficiëntie van beeldschermen verbeteren.

Motoren Francoys heeft Pump Fleet Services overgenomen

Zowel Motoren Francoys uit Melle als Pump Fleet Services uit Geraardsbergen zijn gespecialiseerd in elektrische aandrijvingen en pompen. ‘The Rotating Company’ wordt de naam van de holding.

Techni-Mat legt focus op infra & ruwbouw

De eerste editie van Techni-Mat wordt op 25 en 26 maart in Kortrijk Xpo georganiseerd en belooft een kennisevenement voor professionals uit de branches infra en ruwbouw te worden.

Toekomstvisie over artificiële intelligentie volgens Europese Commissie

De Europese Commissie presenteerde onlangs een toekomstvisie over artificiële intelligentie. Er is actie nodig zich op de Al wereldkaart te zetten, maar te veel aan regelgeving is niet goed.

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners