“Duaal leren staat of valt met kwaliteit van de opleidingen”

Onlangs hebben werd het licht op groen gezet voor duaal leren en werd bekend dat er meer vroegtijdige schoolverlaters zijn door de jobkansen. Agoria wil de lat voor duaal leren hoog leggen.

Trefwoorden: #Agoria, #duaal leren, #Elektromechanische Technieken, #opleiding

Lees verder

Columns

( Foto: screen YouTube - AgoriaTechIndsutry )

ENGINEERINGNET.BE - Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen: “Het is niet de kwantiteit en de snelheid waarop we duale opleidingen lanceren, die het succes van duaal leren zullen bepalen, maar wel de kwaliteit van die opleidingen. Duaal leren moet meer moet zijn dan leren en werken. We mogen ook het belang van TSO niet uit het oog verliezen.

Om die boodschap kracht bij te zetten, hadden Demuynck en Vlaams minister van Werk Philippe Muyters, bij Umicore een ontmoeting met de eerste negen leerlingen die deelnemen aan pilootprojecten rond duaal leren.

Demuynck schuift de Vlaamse regering in dit gebied vijf prioriteiten naar voor:

  1. Good governance: er is nood aan duidelijke structuren en rolafbakening. Er zijn te veel spelers die met van alles en nog wat bezig zijn. Dat was ook de reden van het amendement over alweer een bijkomend overlegorgaan in het decreet, waarvan een vertegenwoording van de sectoren niet zeker is;
  2. Kwaliteit boven kwantiteit: belang van voldoende voorbereidingstijd. Tot hiertoe weegt men blijkbaar het succes van duaal leren af aan het aantal trajecten, het aantal bedrijven en scholen en het aantal leerlingen. Of de opleiding ook kwaliteitsvol is, vraagt men zich minder af. Onze ervaring met lassen-constructie leert ons nochtans hoe belangrijk een goede voorbereiding is.
  3. Duidelijk kader duaal leren: verschil met andere vormen van werkplekleren. Duaal leren is een modewoord geworden. Elke samenwerking wordt nu duaal leren genoemd, terwijl de voorwaarden voor duaal leren heel anders zijn dan voor stage of werkplekleren. Het belang aan correcte terminologie is niet te onderschatten.
  4. Keuzes naar leervormen duaal leren: een verschillende behandeling naargelang een duale opleiding aangeboden wordt in BSO/DBSO/Syntra is geen goede zaak. De vraag is of die verschillende leervormen nog moeten blijven bestaan.
  5. Imago duaal leren. Het blijven eenzijdig benaderen van duaal leren als oplossing voor ongekwalificeerde uitstroom en jeugdwerkloosheid, gaat voorbij aan de nood om deze leervorm een upgrading te geven. Het feit dat we voor EMT – ons paradepaardje – niet beantwoorden aan de opgelegde norm en we daarvoor een uitzondering moeten vragen, is daarin veelzeggend.

De Antwerpse Don Bosco-scholengroep heeft de kaart van duaal leren alvast getrokken. Don Bosco Hoboken is een van de vier scholen, samen met scholen in Oostende, Halle en Tessenderlo, die nu al de nieuwe TSO-richting Elektromechanische Technieken duaal aanbieden.

Don Bosco Werken én Leren Wilrijk startte dit schooljaar samen met 15 andere scholen en leercentra Lassen-Constructie duaal op. Verspreid over die scholen leren 48 leerlingen duaal binnen die richtingen.

"De bedrijven die kampen met een tekort aan technologisch talent, kunnen nog meer materiaal en inzichten delen. Leraren kunnen via hun contacten met de bedrijfswereld zelf verder professionaliseren en leerlingen aanmoedigen om ook te leren in een bedrijf. De tijd van hokjes is voorbij", aldus Demuynck.

Ook voor bedrijven is duaal leren interessant, want zo kunnen ze geschoold personeel opleiden en zelfs aan hen verbinden, wat een oplossing kan bieden voor de arbeidskrapte in sommige regio's.

Dat kan ook Eric Morel, CEO van Thysssenkrupp Liften Ascenseurs beamen. Het bedrijf is door een constante groei en evolutie voortdurend op zoek naar technische profielen op de arbeidsmarkt.

In de provincie Antwerpen biedt ook provinciaal onderwijs PTS Centrum leren en werken Kapellen de studierichting Lassen-Constructie duaal aan. Zij werken samen met Navitec, ACD Essen en ERP Merksem waar in totaal vier leerlingen participeren aan het pilootproject.


(bron: Agoria)