Biosensoren aan de lopende meter

Onderzoek & Wetenschap 5/03/2018 8:48:30

Wetenschappers aan het Fraunhofer Instituut voor Biomedische Technologie IBMT in St. Ingbert (Saarland) vonden een goedkope manier om biosensoren met grafeenelektroden op rol te drukken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Cornelia Genbrugge wint prijs met LCRP-doctoraatsstudie

1 miljoen dollar voor ontwikkelen chip tegen Parkinson

UHasselt opent regionaal academisch innovatielab Relab

VUB-onderzoekers ontwikkelen natuurlijke pijnstillende gel

Onderzoek naar het interne transportsysteem van hersencellen

Opinie: ”Operatierobots worden kleiner, flexibeler en veiliger”

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Pijpfitter

SBM Kortrijk

van 11/10/2018 tot 17/01/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(10/12) Haven van Antwerpen test opwekken van energie uit waterstroom

(10/12) Siemens heeft COMSA overgenomen

(7/12) Nemo Link kabel tussen België en Groot-Brittannië ingehuldigd

(6/12) Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

(4/12) VUB-onderzoekers ontwikkelen natuurlijke pijnstillende gel

(3/12) SeaMade bereikt Financial Close voor 487 MW offshore windproject

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Ze hebben zelfs al een prototypemachine voor massaproductie. "Ons prototype drukt ongeveer 400 biosensoren per minuut op een folie," zegt Dr. Thomas Velten, hoofd van de afdeling Biomedical Microsystems bij IBMT en projectmanager van BIOGRAFIE.

Celgebaseerde biosensoren kunnen het effect van allerhande stoffen op het menselijk lichaam in het laboratorium simuleren. Maar biosensoren zijn vaak prohibitief duur omwille van het dure elektrodemateriaal -goud, platina,…- en hun complexe productie.

Het IBMT mengde nu een grafeeninkt en met industriële partners in het M-era.Net-project BIOGRAFIE is een roll-to-roll-drukproces ontwikkeld. Biologen en technici van de IBMT bedachten ook een eiwitinkt, die direct na het grafeen op de elektroden wordt gezet om de cellen aan de elektrodefolie te hechten. Die partners leveren nu de drukapparatuur en grafeeninkt.

Het blijft een complex proces om folie en inkt op elkaar af te stemmen. Ook het drogen is kritisch omdat de gebruikte eiwitten geen hoge temperaturen noch oplosmiddelen verdragen. Projectmanager Velten: "We verwachten dat de sector binnen een jaar een universeel technologieplatform kan aanbieden”.

Het BIOGRAPHY-project, dat gefinancierd wordt door de Duitse overheid (BMBF), combineert laser micromachining, rol-op-rol behandeling en het drukken van microstructuren voor toepassingen in de celbiologie, virologie en biosensoren. << (Luc De Smet)(© Foto Fraunhofer IBMT)

ACHTERGROND
Celgebaseerde biosensoren meten veranderingen in celculturen via elektrische signalen. Elektroden worden in de petrischaal of in de putten van een multititer- of multi-well-plaat gemonteerd. Wanneer virussen een continue cellaag op de elektroden vernietigen, bijvoorbeeld, vermindert de elektrische weerstand tussen de elektroden.

Zo is ook het effect van vaccins of geneesmiddelen te testen. Hoe effectiever het werkzame bestanddeel, des te minder weerstandsverandering en dus des te minder cellen de virussen vernietigen. Hetzelfde principe geldt ook bij toxiciteitstests, bijvoorbeeld van cosmetica. Deze sensoren kunnen in de toekomst dan ook dierenproeven vervangen. Koppel de biosensoren aan de computer en je hebt zelfs automatische en continue metingen.

Biosensoren zijn echter duur en complex. De elektroden moeten in een biocompatibel en elektrisch geleidend materiaal (goud of platina) en de productie van de micro-elektroden gebeurt via een complex lithografisch proces. Kortom, labs kopen de biosensoren niet omdat ze zo duur zijn en blijven hun celculturen handmatig en onder een microscoop onderzoeken.

Nu blijkt grafeen een alternatief te bieden voor de edele metalen. Grafeen is elektrisch geleidend, biocompatibel en het kan als inkt gedrukt worden. Een rol-op-rol proces moet massaproductie mogelijk maken. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VIL reikt opnieuw Lean and Green Stars en Award uit

Snel Logistics Solutions, Special Fruit en Eandis (Fluvius) werden beloond met een Lean and Green Star, terwijl IVBO aan de haal ging met de Lean and Green Award 2018.

Werkgevers zijn optimistisch voor start van 2019

Uit de nieuwe de ManpowerGroup Barometer blijkt dat de wervingsactiviteit tijdens het 1e kwartaal van 2019 blijft aanhouden. Deze prognose is al voor het 7e opeenvolgende kwartaal positief.

Geslaagde take-off voor Drone West (+fotoreportage)

In Brugge ging vrijdag een druk bijgewoonde eerste editie door van Drone West dat West-Vlaamse kmo’s en landbouwbedrijven informeerde over de vele toepassingsmogelijkheden van drones.

VUB-fysicus Freya Blekman verkozen in strategiegroep CERN

Natuurkundige Freya Blekman is verkozen om te zetelen in de 'physics coordination group' van het Compacte Muon Solenoïde experiment op CERN, een van de vier hoofdexperimenten.

Haven van Antwerpen test opwekken van energie uit waterstroom

Onlangs werd een hydroturbine geplaatst in de Kallosluis om het opwekken van energie uit waterstroom te testen. Het doel is om alle sluizen in de haven op termijn energieneutraal te maken.

Omron introduceert TM-serie collaboratieve robot - techniek

Omron heeft de introductie aangekondigd van de TM-serie collaboratieve robot, om een innovatieve productieomgeving te verwezenlijken waarbinnen mens en machine in harmonie samenwerken.

Cornelia Genbrugge wint prijs met LCRP-doctoraatsstudie

In de LCRP-doctoraatsstudie van Cornelia Genbrugge, toonde zij aan dat het mogelijk is om zuurstof in de hersenen te meten tijdens een reanimatie buiten het ziekenhuis.

Siemens heeft COMSA overgenomen

Het Duitse bedrijf COMSA Computer & Software, dat software ontwikkelt voor elektrische systemen en bekabeling in auto’s, werd onlangs overgenomen door Siemens.

ABB onthult nieuwste upgrade naar DCS Freelance

Freelance van ABB is een kosteneffectieve DCS-oplossing (Distributed Control System) voor procesindustrieën. Het combineert de voordelen van een DCS met PLC's en wordt onder ander gekenmerkt door gebruiksgemak, schaalbaarheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Freelance 2019 is de nieuwste versie van de DCS. >>

Partners