Biosensoren aan de lopende meter

Onderzoek & Wetenschap 5/03/2018 8:48:30

Wetenschappers aan het Fraunhofer Instituut voor Biomedische Technologie IBMT in St. Ingbert (Saarland) vonden een goedkope manier om biosensoren met grafeenelektroden op rol te drukken.

Lees hieronder verder   
Verwant

MYRRHA gaat samen met ARIEL en ISAC zeldzame radio-isotopen produceren

Onderzoek: twee genen wakkeren samen leukemie aan

UZ Leuven ontwikkelt nieuwe software voor opsporing glaucoom

Onderzoekers ontdekken pijnregistratie door hersenen

VIB-KUL wetenschappers ontdekken nieuwe strategie tegen schimmelinfecties

Biosensoren aan de lopende meter

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'van ingenieur tot manager'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 27/11/2017 tot 26/03/2018

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Six Sigma: strategie voor resultaatsverbetering

SBM Gent

van 14/03/2018 tot 21/03/2018

Expert in lean en productiemanagement: TPM

SBM Gent

van 15/03/2018 tot 29/03/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Stoc Expo Europe

Ahoy, Rotterdam

van 20/03/2018 tot 22/03/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(20/3) Nieuw ’Energie Conversie park’ zet GFT om in groen gas

(19/3) Solvay gaat digitale transformatie in grootste fabrieken versnellen

(14/3) Een batterij voor elk huis - column

(14/3) Dana neemt GKN Driveline over

(13/3) Systeemdenken in PV-installaties - artikel

(12/3) Brussels Airport investeert 100 miljoen euro in logistieke gebouwen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Ze hebben zelfs al een prototypemachine voor massaproductie. "Ons prototype drukt ongeveer 400 biosensoren per minuut op een folie," zegt Dr. Thomas Velten, hoofd van de afdeling Biomedical Microsystems bij IBMT en projectmanager van BIOGRAFIE.

Celgebaseerde biosensoren kunnen het effect van allerhande stoffen op het menselijk lichaam in het laboratorium simuleren. Maar biosensoren zijn vaak prohibitief duur omwille van het dure elektrodemateriaal -goud, platina,…- en hun complexe productie.

Het IBMT mengde nu een grafeeninkt en met industriële partners in het M-era.Net-project BIOGRAFIE is een roll-to-roll-drukproces ontwikkeld. Biologen en technici van de IBMT bedachten ook een eiwitinkt, die direct na het grafeen op de elektroden wordt gezet om de cellen aan de elektrodefolie te hechten. Die partners leveren nu de drukapparatuur en grafeeninkt.

Het blijft een complex proces om folie en inkt op elkaar af te stemmen. Ook het drogen is kritisch omdat de gebruikte eiwitten geen hoge temperaturen noch oplosmiddelen verdragen. Projectmanager Velten: "We verwachten dat de sector binnen een jaar een universeel technologieplatform kan aanbieden”.

Het BIOGRAPHY-project, dat gefinancierd wordt door de Duitse overheid (BMBF), combineert laser micromachining, rol-op-rol behandeling en het drukken van microstructuren voor toepassingen in de celbiologie, virologie en biosensoren. << (Luc De Smet)(© Foto Fraunhofer IBMT)

ACHTERGROND
Celgebaseerde biosensoren meten veranderingen in celculturen via elektrische signalen. Elektroden worden in de petrischaal of in de putten van een multititer- of multi-well-plaat gemonteerd. Wanneer virussen een continue cellaag op de elektroden vernietigen, bijvoorbeeld, vermindert de elektrische weerstand tussen de elektroden.

Zo is ook het effect van vaccins of geneesmiddelen te testen. Hoe effectiever het werkzame bestanddeel, des te minder weerstandsverandering en dus des te minder cellen de virussen vernietigen. Hetzelfde principe geldt ook bij toxiciteitstests, bijvoorbeeld van cosmetica. Deze sensoren kunnen in de toekomst dan ook dierenproeven vervangen. Koppel de biosensoren aan de computer en je hebt zelfs automatische en continue metingen.

Biosensoren zijn echter duur en complex. De elektroden moeten in een biocompatibel en elektrisch geleidend materiaal (goud of platina) en de productie van de micro-elektroden gebeurt via een complex lithografisch proces. Kortom, labs kopen de biosensoren niet omdat ze zo duur zijn en blijven hun celculturen handmatig en onder een microscoop onderzoeken.

Nu blijkt grafeen een alternatief te bieden voor de edele metalen. Grafeen is elektrisch geleidend, biocompatibel en het kan als inkt gedrukt worden. Een rol-op-rol proces moet massaproductie mogelijk maken. <<

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Heartbeat Technology voor procesinstrumentatie steeds meer toegepast - uitnodiging

De steeds populairder wordende diagnostische toolbox Heartbeat Technology van Endress+Hauser kan ontdekt worden op stand B1070 op de Pumps & Valves / Maintenance beurs in Antwerpen.

WBC Incubator gaat samenwerken met twee Canadese incubators

WBC Incubator heeft twee samenwerkingsverbanden afgesloten met 2 Canadese incubators: Centre Québécois d’Innovation en Biotechnologie en Centre d’Entreprises et d’Innovation de Montréal.

Solvay gaat digitale transformatie in grootste fabrieken versnellen

Solvay en SAS hebben een overeenkomst getekend over het gebruik van een data analytics platform om de digitale transformatie te versnellen en bij te dragen tot betere productieprestaties.

Atlas Copco versterkt distributiecentrum in Wilrijk

Atlas Copco versterkt het logistiek team in het distributiecentrum in Wilrijk en heeft verschillende openstaande vacatures. Het bedrijf blijft geloven in België als logistiek centrum.

WindVision is gestart met de bouw van een nieuw Belgisch windpark

Het bedrijf bouwt zes windturbines op het platteland van Borsu, dat op circa 40 kilometer ten zuidwesten van Luik ligt, en 45.000 megawattuur per jaar gaat leveren.

UZ Leuven ontwikkelt nieuwe software voor opsporing glaucoom

UZ Leuven ontwikkelt een manier om de ziekte sneller te detecteren met behulp van artificiële intelligentie. Op basis van een grote databank met netvliesfoto’s wordt software ontwikkeld.

West-Vlaanderen ziet economische opportuniteiten in waterstof

Volgens de Energievisie van de Vlaamse Regering moeten alle nieuw verkochte auto’s vanaf 2035 uitstootvrij zijn. Naast elektrische auto’s zijn auto’s op waterstof een oplossing.

Agristo gebruikt Leiewater in productieproces

De Watergroep gebruikt water uit de Leie en waardeert dit op zodat Agristo dit water kan inzetten voor de productie van diepgevroren aardappelproducten voor supermarkten en groothandel.

B&R breidt de Power Panel T50-serie uit

B&R Industrial Automation heeft zijn Power Panel T50-serie uitgebreid met twee nieuwe afmetingen. Men heeft nu de keuze uit vijf formaten, met diagonalen variërend van 5 tot 15,6 inch. Deze HMI-terminals zijn compact, eenvoudig te configureren en bij uitstek geschikt voor hoogwaardige machineontwerpen. >>

Partners