Biosensoren aan de lopende meter

Onderzoek & Wetenschap 5/03/2018 8:48:30

Wetenschappers aan het Fraunhofer Instituut voor Biomedische Technologie IBMT in St. Ingbert (Saarland) vonden een goedkope manier om biosensoren met grafeenelektroden op rol te drukken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Gentse start-up Pridiktiv haalt 1,5 miljoen euro op

Imec lanceert AR/VR-bril met oog-tracking technologie

Wetenschappers kweken hartklep met lichaamseigen cellen

CMMI neemt cryomicroscoop in gebruik

Installatie deeltjesversnellers voor Leuvens protoncentrum

A-Mansia pakt overgewicht en obesitas aan

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Expert in onderhoudsmanagement: Maintenance & Reliability Engineering, Storingen en onderhoudsplanning

Bluepoint Antwerpen

van 24/05/2018 tot 28/06/2018

Bedrijfsbezoek nieuwe gebouwen Endress + Hauser

Carlistraat - Evere

van 29/05/2018 tot 21/06/2018

QRM World Conference

Van der Valk Hotel Eindhoven

van 18/06/2018 tot 21/06/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(19/6) Studenten laten een Toyota autonoom rijden met hun GSM

(18/6) 14 Europese landen gaan onderzoek naar diepe aardwarmte ondersteunen

(13/6) Technologiebedrijven leveren economie 1,5 miljard euro extra op

(13/6) Studenten zuiveren stadslucht met sculptuur

(11/6) Windmolenproject gefinancierd door Belfius en EIB in gebruik genomen

(11/6) Unifly en Huawei zoeken oplossing voor toenemend droneverkeer

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Ze hebben zelfs al een prototypemachine voor massaproductie. "Ons prototype drukt ongeveer 400 biosensoren per minuut op een folie," zegt Dr. Thomas Velten, hoofd van de afdeling Biomedical Microsystems bij IBMT en projectmanager van BIOGRAFIE.

Celgebaseerde biosensoren kunnen het effect van allerhande stoffen op het menselijk lichaam in het laboratorium simuleren. Maar biosensoren zijn vaak prohibitief duur omwille van het dure elektrodemateriaal -goud, platina,…- en hun complexe productie.

Het IBMT mengde nu een grafeeninkt en met industriële partners in het M-era.Net-project BIOGRAFIE is een roll-to-roll-drukproces ontwikkeld. Biologen en technici van de IBMT bedachten ook een eiwitinkt, die direct na het grafeen op de elektroden wordt gezet om de cellen aan de elektrodefolie te hechten. Die partners leveren nu de drukapparatuur en grafeeninkt.

Het blijft een complex proces om folie en inkt op elkaar af te stemmen. Ook het drogen is kritisch omdat de gebruikte eiwitten geen hoge temperaturen noch oplosmiddelen verdragen. Projectmanager Velten: "We verwachten dat de sector binnen een jaar een universeel technologieplatform kan aanbieden”.

Het BIOGRAPHY-project, dat gefinancierd wordt door de Duitse overheid (BMBF), combineert laser micromachining, rol-op-rol behandeling en het drukken van microstructuren voor toepassingen in de celbiologie, virologie en biosensoren. << (Luc De Smet)(© Foto Fraunhofer IBMT)

ACHTERGROND
Celgebaseerde biosensoren meten veranderingen in celculturen via elektrische signalen. Elektroden worden in de petrischaal of in de putten van een multititer- of multi-well-plaat gemonteerd. Wanneer virussen een continue cellaag op de elektroden vernietigen, bijvoorbeeld, vermindert de elektrische weerstand tussen de elektroden.

Zo is ook het effect van vaccins of geneesmiddelen te testen. Hoe effectiever het werkzame bestanddeel, des te minder weerstandsverandering en dus des te minder cellen de virussen vernietigen. Hetzelfde principe geldt ook bij toxiciteitstests, bijvoorbeeld van cosmetica. Deze sensoren kunnen in de toekomst dan ook dierenproeven vervangen. Koppel de biosensoren aan de computer en je hebt zelfs automatische en continue metingen.

Biosensoren zijn echter duur en complex. De elektroden moeten in een biocompatibel en elektrisch geleidend materiaal (goud of platina) en de productie van de micro-elektroden gebeurt via een complex lithografisch proces. Kortom, labs kopen de biosensoren niet omdat ze zo duur zijn en blijven hun celculturen handmatig en onder een microscoop onderzoeken.

Nu blijkt grafeen een alternatief te bieden voor de edele metalen. Grafeen is elektrisch geleidend, biocompatibel en het kan als inkt gedrukt worden. Een rol-op-rol proces moet massaproductie mogelijk maken. <<

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Chemische industrie en Europa gaan REACH-wetgeving versterken

essenscia juicht het samenwerkingsakkoord toe dat het ECHA en de Europese chemiefederatie Cefic hebben ondertekend om de uitvoering van de REACH-wetgeving verder te optimaliseren.

Smet Group en RoboJob winnen Voka Prijs Ondernemen 2018

Voka Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen heeft voor de eerste keer de onderscheiding Prijs Ondernemen toegekend aan twee bedrijven. Familiebedrijven Smet Group en RoboJob hebben deze eer.

Marnix De Troyer wordt CEO van Devoteam België / Luxemburg

De Franse beursgenoteerde ICT-groep Devoteam heeft Marnix De Troyer aangesteld als CEO / Managing Partner van Devoteam Management Consulting België en Luxemburg.

Euroports breidt zijn bulkopslagcapaciteit in Gent uit

Vorige vrijdag werd de nieuwe opslagfaciliteit van Euroports, een state-of-the-art bulkmagazijn met een opslagcapaciteit van meer dan 120.000 ton, officieel in gebruik genomen.

T-Mining test blockchain pilootproject uit in Antwerpse haven

T-Mining zal samen met het Havenbedrijf Antwerpen een bockchain oplossing testen voor het transfereren van fytosanitaire certificaten, die veilig transport van fruit en groenten garanderen.

Finalisten ‘Young Champions of the Earth’ 2018 bekend gemaakt

Het VN-milieuprogramma heeft de namen bekendgemaakt van 35 ondernemende jongeren uit zes wereldregio's die het hebben geschopt tot de regionale finales van deze wedstrijd.

Onderzoek naar toekomstige aansluitingen op Europese Wind Power Hub

innogy en netbeheerder TenneT onderzoeken de mogelijkheden om offshore windparken via grensoverschrijdende interconnectoren over de Noordzee aan te sluiten op deze Wind Power Hub.

Start-up test aerodynamica in virtuele windtunnel

In plaats van de luchtstroming rond objecten te testen in een dure windtunnel, laat de nieuwe tool van AirShaper toe om complexe simulaties uit te voeren op een digitaal 3D-model.

Webinar nieuwe generatie SIMOTICS SD en XP motoren

Tijdens deze webinar toont men hoe u met de SIMOTICS SD 1LE5-motor uw processen digitaal optimaliseert en energie-efficiëntere machines en productielijnen bouwt. Bovendien ontdekt u hoe u de hoogste prestaties en beschikbaarheid uit de SIMOTICS XP-motoren haalt en daardoor de operationele kosten drukt. >>

Partners