Biosensoren aan de lopende meter

Onderzoek & Wetenschap 5/03/2018 8:48:30

Wetenschappers aan het Fraunhofer Instituut voor Biomedische Technologie IBMT in St. Ingbert (Saarland) vonden een goedkope manier om biosensoren met grafeenelektroden op rol te drukken.

Lees hieronder verder   
engineeringnet-tv

Industry 4.0, het is de talk of the town. Maar wat is het nu eigenlijk? En vooral: hoe zorgt het er voor dat de maakindustrie in België blijft? Agoria-expert Alain Wayenberg legt het u uit in 90 seconden.

Verwant

Belangrijke verbeteringen in meten met ultrageluid stap dichterbij

Internationaal team ontdekt mechanismen van wondgenezing zonder wond

Pfizer investeert in nieuwe productie-eenheid in Puurs

Federale financiering voor IRE SMART-project

Nieuw toestel voor eenvoudige bloedstaalafname (+video)

Zoektocht naar biosensor tijdens internationale biosensorcompetitie SensUs

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Workshops IO-Link technology

BluePoint, Antwerpen

donderdag 20 september 2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(13/9) Zensor instrumenteert Nederlands gerecycleerd fietspad

(12/9) Imec.xpand haalt 117 miljoen euro op

(11/9) Pfizer investeert in nieuwe productie-eenheid in Puurs

(10/9) Federale financiering voor IRE SMART-project

(5/9) Ontwikkeling elektrische auto oplaadbaar met zonne-energie

(5/9) Prone Crawl Breast Board wint James Dyson Award 2018

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Ze hebben zelfs al een prototypemachine voor massaproductie. "Ons prototype drukt ongeveer 400 biosensoren per minuut op een folie," zegt Dr. Thomas Velten, hoofd van de afdeling Biomedical Microsystems bij IBMT en projectmanager van BIOGRAFIE.

Celgebaseerde biosensoren kunnen het effect van allerhande stoffen op het menselijk lichaam in het laboratorium simuleren. Maar biosensoren zijn vaak prohibitief duur omwille van het dure elektrodemateriaal -goud, platina,…- en hun complexe productie.

Het IBMT mengde nu een grafeeninkt en met industriële partners in het M-era.Net-project BIOGRAFIE is een roll-to-roll-drukproces ontwikkeld. Biologen en technici van de IBMT bedachten ook een eiwitinkt, die direct na het grafeen op de elektroden wordt gezet om de cellen aan de elektrodefolie te hechten. Die partners leveren nu de drukapparatuur en grafeeninkt.

Het blijft een complex proces om folie en inkt op elkaar af te stemmen. Ook het drogen is kritisch omdat de gebruikte eiwitten geen hoge temperaturen noch oplosmiddelen verdragen. Projectmanager Velten: "We verwachten dat de sector binnen een jaar een universeel technologieplatform kan aanbieden”.

Het BIOGRAPHY-project, dat gefinancierd wordt door de Duitse overheid (BMBF), combineert laser micromachining, rol-op-rol behandeling en het drukken van microstructuren voor toepassingen in de celbiologie, virologie en biosensoren. << (Luc De Smet)(© Foto Fraunhofer IBMT)

ACHTERGROND
Celgebaseerde biosensoren meten veranderingen in celculturen via elektrische signalen. Elektroden worden in de petrischaal of in de putten van een multititer- of multi-well-plaat gemonteerd. Wanneer virussen een continue cellaag op de elektroden vernietigen, bijvoorbeeld, vermindert de elektrische weerstand tussen de elektroden.

Zo is ook het effect van vaccins of geneesmiddelen te testen. Hoe effectiever het werkzame bestanddeel, des te minder weerstandsverandering en dus des te minder cellen de virussen vernietigen. Hetzelfde principe geldt ook bij toxiciteitstests, bijvoorbeeld van cosmetica. Deze sensoren kunnen in de toekomst dan ook dierenproeven vervangen. Koppel de biosensoren aan de computer en je hebt zelfs automatische en continue metingen.

Biosensoren zijn echter duur en complex. De elektroden moeten in een biocompatibel en elektrisch geleidend materiaal (goud of platina) en de productie van de micro-elektroden gebeurt via een complex lithografisch proces. Kortom, labs kopen de biosensoren niet omdat ze zo duur zijn en blijven hun celculturen handmatig en onder een microscoop onderzoeken.

Nu blijkt grafeen een alternatief te bieden voor de edele metalen. Grafeen is elektrisch geleidend, biocompatibel en het kan als inkt gedrukt worden. Een rol-op-rol proces moet massaproductie mogelijk maken. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Asbestprobleem is groter en gevaarlijker dan gedacht

De historische blootstelling aan asbest was groter dan tot nu toe gedacht werd, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Laura Van den Borre onder leiding van Prof. Patrick Deboosere (VUB).

Techno Trailer begint aan nieuw schooljaar

Op 12 september konden een 100-tal leerkrachten in het Vormingscentrum in Malle kennismaken met de Techno Trailer werking en gingen zelf aan de slag me de Technoboxen, de Sphero’s, …

Snellere en minder warme computers dankzij roest

Het hoofdbestanddeel van roest is een goedkoop en veelbelovend materiaal om snellere ICT-toepassingen mogelijk te maken, terwijl daarbij minder warmte vrijkomt.

Apex Dynamics breidt online calculatietool uit - techniek

Apex Dynamics heeft zijn online calculatietool uitgebreid met alle nieuwe servo- en stappenmotoren die recent uitgekomen zijn.

Hybrit bouwt CO2-vrije proeffabriek voor staal

Begin deze zomer ging in het Noord-Zweedse Luleå de eerste spadesteek de grond in voor de bouw van ’s werelds eerste proefabriek die staal produceert zonder fossiele brandstof.

Onderzoekers van KU Leuven kraken contactloze sleutel van Tesla Model S

De autofabrikant heeft de bevindingen geverifieerd en kende de onderzoekers een beloning van 10.000 dollar toe, omdat zij aantoonden dat de sleutel in enkele seconden te kraken is.

Belangrijke verbeteringen in meten met ultrageluid stap dichterbij

TU Delft ontwikkelt een ultrageluid-transducent, die tot 1000 driedimensionale beelden per seconde maakt, om bijvoorbeeld de stroming van bloed in de halsslagader zichtbaar te maken.

Limburgs Nike Distributie Center behaalt LEED Gold certificaat

Nike’s distributiecentrum in Ham behaalde een LEED Gold (Leadership in Energy and Environmental Design) certificaat van de Amerikaanse raad voor duurzame gebouwen (US Green Building Council)

Eplan lanceert online efficiency calculator

Hoe efficiënt gaat u als ontwerper of electrical engineer te werk? Doe de test en kom te weten wat voor type gebruiker u bent. Daarbij ziet u ook hoeveel procent u efficiënter kan werken. We geven u telkens enkele handige tips & tricks op maat, zodat u stapsgewijs uw werk versnelt en uw engineering efficiënter maakt! >>

Partners