Europese primeur: auto als energieopslag voor kantoor

ENGIE heeft in een pilootproject een elektrische auto als energieopslag voor een kantoorgebouw (Vehicle-to-Building, V2B) succesvol gedemonstreerd in een kantoor in Nederland.

Trefwoorden: #CO2, #CO2-uitstoot, #ENGIE, #Hitachi, #Mitsubishi, #smartgrid, #Smart Grid Charger, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: ENGIE )

ENGINEERINGNET.BE - In dit project werd de eerste Smart Grid Charger gekoppeld aan het kantoorpand van ENGIE in het Nederlandse Zaandam.

Deze innovatieve laadpaal is de eerste lader die een elektrisch auto behalve laden ook kan ontladen ten behoeve van het gebouw. Bovendien kunnen zonnepanelen en externe opslag rechtstreeks op de lader worden aangesloten waardoor veel efficiënter elektriciteit geleverd kan worden aan een gebouw.

Bedrijfshuisvesting en Mobiliteit zijn samen verantwoordelijk voor zo’n 75% van de totale CO2-uitstoot van een dienstverlenend bedrijf. Elektrisch rijden en het opslaan van duurzame energie reduceren deze uitstoot.

De V2B-technologie maakt het bereiken van energieneutraliteit makkelijk en betaalbaar en speelt daarom een cruciale rol in de totale verduurzaming van bedrijven. De Smart Grid Charger is gekoppeld aan de energievoorziening van het gebouw en de zonnepanelen.

Wanneer het pand meer zonne-energie opwekt dan dat het nodig heeft, wordt de overvloedige energie opgeslagen in de accu van de auto’s. Deze opgewekte energie kan dan gebruikt worden wanneer het pand een tekort heeft.

De auto-accu kan bovendien gebruikt worden als noodstroomvoorziening en voor ‘peak shaving’ op tijden dat het bedrijf te maken heeft met een piekbelasting. Door zonnepanelen en opslag direct aan te sluiten aan de Smart Grid Charger wordt het systeem nog efficiënter.

Een klein bedrijf kan bijvoorbeeld met een aantal laders de verlichting, ventilatie en airco laten draaien op auto-accu’s. Eén lader kan al zo’n 2.000 reguliere LED lampen voeden.


De Smart Grid Charger is van Hitachi en Mitsubishi levert de auto.