Tweede geothermiecentrale van IDEA in Ghlin geopend

De centrale gaat warmte, die afkomstig is uit een reservoir dat op 1.500 meter diepte ligt en waar het water een temperatuur heeft van 65 graden Celsius, leveren aan nabij gelegen bedrijven.

Trefwoorden: #aardwarmte, #geothermiecentrale, #Ghlin, #hernieuwbare energie, #IDEA

Lees verder

Techniek

( Foto: IDEA )

ENGINEERINGNET.BE - "Dit stelt ons in staat om geen fossiele brandstoffen te gebruiken en 100% hernieuwbare energie te leveren, zonder uitstoot van CO2," aldus Caroline Decamps, managing director van IDEA.

Hoewel de prijs van fossiele brandstoffen op dit moment laag ligt, biedt het bedrijf vergelijkbare prijzen aan voor hun duurzame verwarming. Ook kan IDEA garanderen dat hun prijzen op dit niveau blijven liggen.

De verwachting is dat uiteindelijk dertig bedrijven gebruik gaan maken van de geothermische verwarming. Een bedrijf is al gevestigd hiervoor in dit gebied.

Het hete grondwater in deze regio is per toeval ontdekt aan het begin van de twintigste eeuw, tijdens het speuren naar kolen. IDEA heeft drie decennia aan ervaring met het uitbaten van de geothermische bronnen in het Mons bassin.

Dit netwerk voorziet onder meer twee ziekenhuizen, drie scholen, een zwembad en 355 woningen van heet water en verwarming. Ook bedrijven zoals AW Europe maken hier gebruik van.

Ook is IDEA bezig met een ander project in deze regio, wat gezamenlijk gefinancierd wordt door de EU en Wallonië, die hiervoor 14 miljoen euro beschikbaar hebben gesteld. Het gaat om het boren van twee andere putten met een diepte van 2.500 meter.

Doel is om te voorzien in de verwarming van het ziekenhuis Ambroise Paté. De verwachting is dat het boren in 2020 begint.

De Waalse minister van Ecologische Transitie, Carlo Di Antonio (CDH), juigt het project in Mons toe. Hij voorspelt dat de prijs van fossiele brandstoffen op termijn weer gaat stijgen.

"Uiteindelijk raken deze voorraden toch uitgeput, waardoor de prijs hiervoor toeneemt. Maar met hernieuwbare energie zijn we hier tegen beschermd."