EU steekt 8,3 miljoen euro in energiezuinigheid Belgische gebouwen

De Europese Commissie financiert tien projecten in verschillende lidstaten met 98,2 miljoen euro om de overgang van Europa naar een koolstofarme, circulaire economie te ondersteunen.

Trefwoorden: #BE-REEL!, #circulaire economie, #energiezuinigheid, #Europese Commissie, #gebouwen, #koolstofarm, #Vlaamse Renovatiepact 2050

Lees verder

Nieuws

( Foto: Mechelen Klimaatneutraal )

ENGINEERINGNET.BE - Het gaat bij het project BE-REEL! (Belgium Renovates for Energy Efficient Living) om het renoveren van ruim 8.500 woningen Gent, Antwerpen, Mechelen, Mouscron en La Louvière om energie te besparen en nieuwe technieken daarvoor te demonstreren.

De basis van het project BE-REEL! voor Vlaanderen is het Vlaamse Renovatiepact 2050. Doel is om voor 2050 de energieprestatie van het Vlaamse woningpark sterk te verbeteren. Woningen krijgen verder onder meer een energielabel. Het project loopt tot eind 2024.

De CO2-emissie van het bestaande woningbestand vormt een groot aandeel van de totale stedelijke CO2-uitstoot. Renovatie van particuliere woningen blijkt dan ook een van de grote uitdagingen. Het uiteindelijke doel van BE-REEL! is om zo alle steden en gemeenschappen in België te motiveren om minder energie te verbruiken en zo minder CO2 uit te stoten.

Belgische woningen gebruiken nog steeds 70% meer energie dan het Europese gemiddelde, aldus de Europese Commissie. 'In beide landsdelen zijn de woningen oud, met een lage energiezuinigheid en lage standaarden voor comfort, gezondheid en veiligheid. Er moet meer samenwerking komen tussen de regio's en tussen de overheid en andere belanghebbenden. Een renovatie van het woningpatrimonium is cruciaal om de Belgische klimaatdoelen te halen.'

In het kader van het nieuwe LIFE-financieringsprogramma voor het milieu en klimaatactie heeft de Europese Commissie een investeringspakket van 98,2 miljoen euro goedgekeurd om de overgang van Europa naar een koolstofarme, circulaire economie te ondersteunen.

Dit investeringspakket zal bijdragen aan de verbetering van de levenskwaliteit van de Europese burgers op vijf gebieden: natuur, water, lucht, afval en klimaatactie. De investering is bestemd voor tien projecten in België, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Litouwen, Malta, Spanje en Zweden.