Evaluatie ontwerp nieuw opslaggebouw radioactief afval

Na problemen met gelvorming bij een aantal vaten radioactief afval werd, in een actieplan om deze vaten te beheren, beslist om een nieuw hoogtechnologisch opslaggebouw te ontwerpen.

Trefwoorden: #Belgoprocess, #kernenergie, #NIRAS, #nucleair, #opslag, #radioactief, #radioactief afval

Lees verder

Nieuws

( Foto: NIRAS )

ENGINEERINGNET.BE - Ter herinnering: in het voorjaar van 2013 werden tijdens een routinecontrole in een opslaggebouw voor laagactief afval bij Belgoprocess in Dessel vaten met gelvorming ontdekt.

Hoewel de veiligheid van de medewerkers, de omwonenden en de omgeving nooit in gevaar was, stelde NIRAS een actieplan op voor het verdere beheer van de aangetaste vaten, zowel op korte, middellange als lange termijn.

Het actieplan voorzag onder meer in het optrekken van een nieuw opslaggebouw, waarin alle vaten met mogelijke gelvorming zouden worden ondergebracht. Het concept en de kostenberekening voor dat gebouw zijn intussen klaar, maar het inspectie- en onderzoeksprogramma leverde ook nieuwe inzichten op.

Op basis van die nieuwe kennis maken NIRAS en Belgoprocess momenteel een evaluatie om het concept van het opslaggebouw te optimaliseren.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat het risico op gelvorming groter is bij sommige afvalfamilies dan bij andere. Het is dus misschien niet noodzakelijk om alle vaten op te volgen in een speciaal uitgerust gebouw met hoogtechnologische monitoringtechnieken.

Om efficiënt en verantwoord om te gaan met de beschikbare ruimte en de financiële middelen, bekijken NIRAS en Belgoprocess dit voorjaar hoe het ontwerp van het gebouw geoptimaliseerd kan worden.