Wereldprimeur: digitaal platform voor loodsen en bootmannen

Brabo werkt samen met innovatiepartner Rombit om scheepslocaties, aankomsttijden, routes en werkplanningen te integreren in één digitaal platform. De primeur is voor de Antwerpse haven.

Trefwoorden: #Antwerpse haven, #Brabo, #digitalisering, #harbour of things, #haven, #Rombit

Lees verder

Techniek

( Foto: Rombit )

ENGINEERINGNET.BE - Brabo en Rombit geven zo invulling aan een ‘harbour of things’, een slimme Antwerpse haven met toekomstgerichte infrastructuur.

Al decennialang assisteert Brabo schepen bij het binnen- en buitenvaren in onder andere de Antwerpse haven. Om een antwoord te bieden op de toenemende drukte in het scheepvaartverkeer, wordt de operationele werking verder gedigitaliseerd.

Ronny Detienne, CEO Brabo: “We willen de werkplanning van het personeel optimaliseren, wachttijden voor rederijen tot een minimum herleiden en snel inspelen op wijzigende situaties. Een totaaloverzicht is daarbij essentieel."

Jorik Rombouts, CEO Rombit: “Een transparant, digitaal platform genereert enorme efficiëntiewinsten. In dit geval creëren we een real-time platform met alle scheepslocaties, verwachte aankomsttijden, routes en werkplanningen. Daarvoor integreren we bestaande en nieuwe datastromen in één gebruiksvriendelijke 3D-kaartweergave.

In de volgende fase kunnen havenpartners meegenieten van dit nieuwe ‘open’ platform. Ook andere havens toonden al interesse. Eind april wordt het project voorgesteld op het tweejaarlijks internationaal congres van IMPA (International Maritime Pilots’ Association) in Dakar.


Brabo is een bedrijf dat instaat voor de havenbeloodsing en het vast- en losmaken van zeeschepen.