Groen licht voor Europees blockchain-waarnemingscentrum

De Europese Commissie heeft onlangs groen licht gegeven aan het blockchain-waarnemingscentrum en -forum. Dit zal o.a. de belangrijkste ontwikkelingen inzake blockchaintechnologie monitoren.

Trefwoorden: #blockchain, #blockchaintechnologie, #Europese Commissie, #opvolging

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Block­chain­techno­logieën, die datablokken opslaan die in een netwerk worden gedistribueerd, worden beschouwd als een belangrijke doorbraak vanwege de hoge mate van traceerbaarheid en veiligheid in online economische transacties waarmee zij gepaard gaan.

Verwacht wordt dat zij gevolgen zullen hebben voor digitale diensten en bedrijfsmodellen zullen transformeren op diverse gebieden, zoals de gezondheidszorg, verzekeringen, financiële diensten, energie, logistiek, beheer van intellectuele eigendomsrechten of overheidsdiensten.

De Europese Commissie financiert sinds 2013 block­chain­projecten via de onderzoeksprogramma's van de Europese Unie KP7 en Horizon 2020. Tot 2020 zal zij tot 340 miljoen EUR financiële steun verlenen aan projecten waarbij block­chain­technologie betrokken is.

Europese vernieuwers en ondernemers bieden reeds op blockchain gebaseerde oplossingen aan. Er lopen proefprojecten waarbij grote spelers uit de traditionele sectoren zoals banken, verzekeringsondernemingen, effectenbeurzen of logistieke bedrijven betrokken zijn. Heel wat lidstaten hebben initiatieven aangekondigd om hun toepassing van block­chain­technologie uit te breiden.

De Europese Commissie wil voortbouwen op de bestaande initiatieven, garanderen dat zij grensoverschrijdend kunnen werken, deskundigheid consolideren en ingaan op de uitdagingen van de nieuwe paradigma's die blockchain creëert (zoals desintermediatie, vertrouwen, veiligheid en traceerbaarheid door ontwerp).

Het EU-block­chain­waarnemings­centrum en -forum zal op een actieve manier Europa helpen de nieuwe mogelijkheden van block­chain­technologie te grijpen, deskundigheid op te bouwen en leiderschap op dit gebied te tonen. Het zal informatie verzamelen, trends monitoren en analyseren, ingaan op uitdagingen en het sociaaleconomische potentieel van blockchain verkennen.

Het zal meewerken aan grensoverschrijdende samenwerking inzake concrete praktische toepassingen, de beste Europese deskundigen samenbrengen en een open forum voor block­chain­technologen, innovatoren, burgers, bedrijven, overheden, regelgevers en toezichthouders bevorderen, om nieuwe ideeën te bespreken en te ontwikkelen, teneinde op een open manier kennis op te doen, mee te werken en bij te dragen.

ConsenSys, een mondiale speler die goed in Europa is ingeburgerd, is op basis van een vorig jaar gepubliceerde oproep gekozen als partner om de activiteiten van het waarnemingscentrum in Europa te ondersteunen.