Microbrouwerij wordt kapstokproject voor technische leerlingen in Hoboken

De Se-n-Se Chemische Procestechnieken (CPT) opleiding aan het Don Bosco Technisch Instituut in Hoboken nam dit weekend een microbrouwerij in ontvangst van sponsor Actemium.

Trefwoorden: #Actemium, #Chemische Procestechnieken, #Don Bosco Technisch Instituut in Hoboken, #kapstokproject, #microbrouwerij, #opleiding, #Se-n-Se

Lees verder

Opleiding

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - De microbrouwerij, een Polsinelli-installatie, bestaat uit meerdere verplaatsbare inoxen vaten, o.a. een gistvat van 150 liter, sommige met propaanbrander eronder.

De installatie geeft vorm aan een ‘kapstokproject’ waarmee de school zijn leerlingen hoopt nog meer te boeien en te betrekken bij de lessen.

Het is tevens een platform waarop stagiaires van de Artesis Plantijn Hogeschool hun professional BA-eindwerk zullen bouwen en tegelijk de microbrouwerij in deelprojecten, stap voor stap automatiseren. Arthur De Weerdt -elektro-mechanica- gaat er dit jaar als eerste tegenaan.

Dat gebeurt onder begeleiding van brouwer Bruno Schelkens, die nu als E/I Engineer actief is bij 3M voor Actemium. De sponsor neemt de aanschaf van de microbrouwerij op zich -een 4.000 euro- maar ook de jaarlijkse kosten voor PLC’s en instrumentatie bij het automatiseren ervan.

In de zomer laat Actemium zijn calculator los op het project dat vervolgens in deelprojecten wordt opgesplitst. “We hebben geen einddatum. No stress. Hier staan het proces en de leerlingen centraal”, stelde Benjamin Grootaert, leraar en titularis van de Se-n-Se Chemische Procestechnieken (CPT) opleiding aan de Don Bosco Technisch Instituut in Hoboken.

Er is al langer een goede samenwerking tussen de school en Actemium dat eerder al gereedschappen, onderdelen en wisselstukken voor het atelier leverde. Het sponsorde ook een skid en nu dus de microbrouwerij. Het bedrijf levert daarenboven nog lesgevers die inpikken op specifieke thema’s: solliciteren, veiligheid in de chemie,… “We gaan ook stageplekken uitbreiden en verbeteren” beloofde Dirk Wuyts, Operations Support Manager bij Actemium in Zwijndrecht.

De voorbije drie jaar ontving het bedrijf negen stagiaires uit de school waarvan het er vier aanwierf. Vier van hun stagiaires kozen ervoor verder te studeren. “Dit jaar hebben we vijf staigiairs en we zien in alle vijf wel iets”, zegt Wuyts. De samenwerking stelt het bedrijf alvast in staat om als eerste bekwame leerlingen op te vissen. “Techniek kunnen wij bijbrengen. Voor ons is een juiste attitude cruciaal.”

Grootaert benadrukte de openheid van het project. “Ieder die wil meestappen is van harte welkom. Actemium startte het op maar sluit samenwerking met anderen -met klanten, bijvoorbeeld- niet uit.” Zo zou een bedrijf het aspect CIP (Cleaning In Place) kunnen helpen uitwerken. De mout krijgt men alvast toegeleverd door de ouders van een van de leerlingen. Er wordt ook samengewerkt met andere richtingen binnen de school. Met scheikunde en ICT, bijvoorbeeld.

Se-n-Se of Secundair-na-Secundair is een éénjarige opleiding. Een derde van de tijd gaat naar praktijk, die plaatsvindt bij de VDAB in de Antwerpse Provinciestraat, bij ACTA in Brasschaat. De leerlingen bezoeken ook beurzen: Pumps & Valves in Antwerpen en Rotterdam, en Achema in Frankfurt.

Grootaert: “Vanuit de technische school kan de leerling onmiddellijk aan het werk. Wij doen daar een extra jaar bovenop. De opleiding levert procesoperatoren en techniekers.”