Nieuwe technologie om proceswater te ontdoen van zware metalen

NOAH Water Solutions lanceert in België een compacte en relatief goedkope installatie om proceswater te ontdoen van organische vervuiling en zware metalen.

Trefwoorden: #NOAH Water Solutions, #organische vervuiling, #proceswater, #technologie, #zware metalen

Lees verder

Techniek

( Foto: Deknudt )

ENGINEERINGNET.BE - De patenten van een van origine Finse innovatie zijn in licentie genomen door NOAH Water Solutions. De elektro­coagulatie-flocculatie-flotatie installatie is van origine ontwikkeld om het afvalwater van de Scandinavische papierindustrie te zuiveren.

Deze technologie is ook bruikbaar om proceswater van de metaalindustrie, de olie- en gassector, de chemische industrie of energiecentrales te ontdoen van organische vervuiling of zware metalen.

In de installatie komt spanning te staan op een tweetal elektrodes waardoor aan de kant van de elektrode ijzer- of aluminiumionen vrijkomen en aan de kathodezijde waterstofgas en hydroxylionen. De ionen reageren tot metaalhydroxiden die colloïdale deeltjes en vervuilingen insluiten tot een slibmassa. Daardoor kunnen de meeste negatief geladen deeltjes zoals bacteriën en organische vervuilingen worden afgevangen, alsook fosfaten, zwarte metalen, fluoriden en cyaniden.

Vernieuwend aan dit proces is dat in de elektrische cel zuiver ijzer of aluminium in het water wordt gebracht, met als nevenreactie de vorming van waterstof en hydroxides. De vorming van waterstofgas wordt in de reactor benut om het gevormde slib naar boven te stuwen, en om emulsies te breken. Het slib is zo binnen een half uur te scheiden van het gezuiverde water.

Deze manier van waterzuivering heeft als voordeel dat er geen chemicaliën nodig zijn en de warmte van het afvalwater blijft behouden, zodat het water is te hergebruiken in een stoominstallatie. Het zuiveren in een elektrochemisch proces verloopt sneller dan in een biologisch proces. De reactor produceert minder en droger slib dan bij traditionele methoden.

Het bedrijf heeft in samenwerking met de Universiteit Gent de technologie getest op het percolaat van een twee afvalverwerkingsbedrijven en op het afvalwater van een spiegelfabriek.

De resultaten van deze testen waren prima, aldus het bedrijf, dat in 2018 een doorbraak verwacht in de verkoop van deze installaties.