5 nieuwe ziekenhuizen kiezen voor EPD van Nexuzhealth

Een jaar na de oprichting van Nexuzhealth sluiten 5 bijkomende ziekenhuizen zich aan. Hierdoor gebruikt nu de helft van de Vlaamse ziekenhuismarkt dit elektronisch patiëntendossier (EPD).

Trefwoorden: #Cegeka, #elektronisch patiëntendossier, #EPD, #Nexuzhealth, #patiëntendossier, #software, #ziekenhuis

Lees verder

Techniek

( Foto: Nexuzhealth )

ENGINEERINGNET.BE - Het EPD bundelt de medische gegevens van een patiënt op een digitaal platform. Alle medische informatie (verwijsbrieven, behandelingen, opnames, onderzoeksresultaten, radiologiebeelden, medicijngebruik) is beschikbaar in een centrale database die gedeeld wordt door alle klanten.

Het medisch dossier volgt de patiënt over de verschillende ziekenhuizen heen waardoor zorgverleners moeiteloos informatie kunnen uitwisselen over die patiënten. Ook de samenwerking verloopt efficiënter, zodat dure en tijdrovende onderzoeken niet langer onnodig opnieuw gedaan moeten worden.

Niet alleen de zorgverleners, maar ook de patiënten zelf krijgen dankzij het EPD een transparanter overzicht van hun medische historiek. Patiënten hebben bovendien rechtstreeks toegang tot hun dossier via een portaal en een mobiele app.

Gertie Delande, CEO van Nexuzhealth (foto): “De markt had nood aan een betaalbaar en voldoende breed elektronisch patiëntendossier. Met software alleen kan je het verschil niet maken, een goede implementatieaanpak en een aangepast governancemodel zijn minstens zo belangrijk.”

Met deze moderne aanpak van het EPD, sluit dit naadloos aan bij de wensen van de federale overheid over het zorglandschap. Al in 2015 formuleerde minister van Volksgezondheid Maggie De Block het actieplan e-Gezondheid om de zorgtoegankelijkheid te vergroten door innovatie en digitalisering.

Het succes van Nexuzhealth valt onder meer te verklaren door de lokale verankering. De organisatie heeft meer kennis van de Belgische markt dan de grote internationale spelers, dus er kan vlot ingespeeld worden op de snel veranderende wetgeving.

En waar andere systemen in elk ziekenhuis een aparte installatie hebben, beschikt dit systeem over 1 centrale database, die de gegevens over alle ziekenhuizen heen bundelt. Bijgevolg werken dokters slechts in 1 dossier en die efficiëntie komt de patiënt ten goede.

Nadat Ziekenhuizen als AZ Groeninge, AZ Glorieux Ronse, OLV Aalst, AZ Sint-Lucas Brugge en AZ Sint-Blasius Dendermonde, het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst - Geraardsbergen - Wetteren het EPD van Nexuzhealth implementeerden, schakelden onlangs Jessa Hasselt, Heilig Hart Tienen, Heilig Hart Mol, Revarte Antwerpen en Imeldaziekenhuis Bonheiden ook over.


ACHTERGROND
Nexuzhealth is een joint venture van UZ Leuven en Cegeka die instaat voor de verdere ontwikkeling, implementatie en commercialisatie van het elektronisch patiëntendossier (EPD).