Sigma voorzitter Dries Van Haut blikt tevreden terug - opinie

Columns & Blogs 25/01/2018 9:00:20

Van Haut: “Het afgelopen jaar was schitterend. Waar we het in 2016 al bijzonder goed deden en in bepaalde categorieën recordaantallen neerzetten, deden we het in 2017 nog een pak beter.”

Lees hieronder verder   
Verwant

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

Belgische drone-industrie krijgt vleugels - column

”Digitalisering vereist rekenkracht, connectiviteit en data analyse” - column

Energieleverancier aansprakelijk voor panne aan de machine? - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/3) Siemens en Odisee leiden techniekers Volvo Cars op

(18/3) Stoomnet ECLUSE in Antwerpse haven officieel geopend

(14/3) 3D geprint poreus mes snijdt onder druk

(13/3) Fysici blijven hoopvol over nieuwe Japanse superversneller

(12/3) Primeur: langste composiet-bruggen komen in Brugge

(12/3) Uniek nanomateriaal heeft brede waaier aan duurzame toepassingen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De cijfers die aangehaald worden, zijn die van november 2017 vergeleken ten opzichte van november 2016. De volledige cijfers van 2017 waren nog niet beschikbaar maar uiteraard geven de 11 maanden een zeer goed beeld.

Eén productgroep deed het opnieuw duidelijk minder dan vorig jaar. De subsectie generatoren kende als enige weer een forse daling. Productiegroepen daalden met 16% en noodstroomaggregaten met maar liefst 45% om samen te resulteren in een daling van 22%. De verkoopvolumes blijven dus zorgwekkend dalen.

Voor de goederenbehandelingsmachines zaten we in 2016 al in een absoluut recordjaar maar 2017 heeft alle records opnieuw doen sneuvelen. Dit keer met een forse sprong in de counterbalance trucks (klassieke heftruck) waarbij de elektrische nog maar eens met 29% vooruit gaan en de trucks met verbrandingsmotor met zelfs 33%.

Voeg daarbij nog eens 6% meer warehouse trucks om te komen tot een algemene stijging van 14% en in november 2017 dus al bijna 11.000 verkochte units. Herinner u de dagen dat 10.000 units voor een volledig jaar een bijna magische grens was. Dit jaar zullen we ergens om en bij de 12.000 units eindigen.

Maar ook de machines voor de burgerlijke bouwkunde lieten zich niet onbetuigd. Verdichtingsmachines zoals walsen en dergelijke kenden na hun forse stijging van vorig jaar nog een zeer lichte stijging. De minigravers, de categorie met de grootste absolute aantallen, steeg met nog eens 13% tot meer dan 1.550 stuks. Graafmachines op rupsen doen het eind november 16% beter met 853 units en graafmachines op banden gaan zelfs met maar liefst 57% omhoog naar 337 stuks en overslagmachines kennen zelfs meer dan een verdubbeling.

De categorieën met kleinere absolute aantallen bleven min of meer status quo. Hieronder vallen machines zoals graaf-laadcombinaties, bulldozers, schrankladers en kabelkranen. Telescoopkranen verdubbelden bijna en verreikers deden bijna 10% beter. Wielladers, ook een categorie met grote aantallen ging ook met maar liefst 23% de hoogte in.

Knikdumpers +45%, brekers en zeven: +30% Enkel in het kleinere materiaal zien we een paar dalingen: trilplaten -23% maar stampers +27%. Datzelfde geldt zeker ook voor de accessoires zoals breekhamers en grijpers waar we een daling van 13% zien. Dit is mogelijk niet de reële tendens op de markt.

Dit alles samen levert een stijging op van 12% en we halen in november al 6.019 eenheden. Ter vergelijking: de vorige records in december stonden in 2007 op 5.759 stuks en in 2016 op 5.974 stuks. Daar zijn we dus nu in november al voorbij.

Opvallend is ook dat het in 2017 vooral eerder grotere machines waren die het beter deden. Als we kijken naar machines van meer dan 8 ton zien we een stijging van 26%. Ook bij de Lifttrucks zagen we iets gelijkaardigs.

Voor de reinigingsmachines van de subsectie Cleanma.be zijn er door problemen met het IT platform geen exacte cijfers beschikbaar, maar 2017 was een topjaar. En voorlopig gaat 2018 op hetzelfde elan verder.

Vorig jaar zei ik al dat we een zekere voorzichtigheid moesten aan de dag leggen omdat bomen niet tot in de hemel groeien. Kijkend naar de cijfers is er een stemmetje in mij dat zegt dat ik dit jaar zeker hetzelfde zou moeten zeggen. En toch denk ik dat het nog niet nodig is. Er zijn nog voldoende positieve omstandigheden waardoor we voor 2018 teug een schitterend resultaat mogen verwachten.

Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis heeft dit recent bevestigd. Volgens hem nemen de bedrijfsinvesteringen in 2018 nog toe om 2 redenen : Enerzijds stijgt de brutomarge van bedrijven, de winstmarge dus waardoor ook het vertrouwen stijgt en de bedrijven meer kredieten opnemen om investeringen te doen.

Anderzijds nam de capaciteitsbezettingnemen enorm toe, die ligt vandaag een stuk boven het lange termijn gemiddelde. Tot 2017 werden er hoofdzakelijk vervangingsinvesteringen gedaan, waar bepaalde verouderde of kapotte machines vervangen werden.

Vandaag wordt er meer ingezet op uitbreidingsinvesteringen, omdat de capaciteit van bedrijven al zo hoog is dat ze niet meer aan de vraag kunnen voldoen.”

De situatie is nu dus helemaal anders dan in 2007-2008. De banken zijn minder roekeloos in het verstrekken van kredieten. De voorbije groei is langzaam en gestaag in plaats van kort en explosief, de levertermijnen bij onze leveranciers zijn ook niet dermate lang dat we grote aantallen machines in voorbestelling hebben én de Oosterweelverbinding is zelfs van start. <<
door Dries Van Haut, voorzitter Sigma vzw

Sigma is de federatie van de algemeen vertegenwoordigers van materiaal voor openbare en private werken, voor de bouw en voor de goederenbehandeling. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Chemie- en farma goed voor recordbedrag aan buitenlandse investeringen

Buitenlandse ondernemingen uit de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences hebben vorig jaar een recordbedrag van meer dan 2 miljard euro in Vlaanderen geïnvesteerd.

11 nieuwe projecten uit Europees BENEFIC-programma goedgekeurd

In het kader van het Europese BENEFIC-programma werden 11 nieuwe projecten goedgekeurd. Het gaat om 53 laad- en tankpunten voor elektrische wagens, taxi’s, bussen en binnenvaartschepen.

ifm is uw partner voor de automatisering van morgen - advertorial

Sinds de oprichting in 1969 heeft ifm zijn stempel gedrukt op de industriële automatisering met nieuwe ontwikkelingen in sensoren, besturingssystemen en andere industriële systemen.

Foreign Investment Trophy 2019 bekroont buitenlandse topinvesteerders

Borealis, Daikin en AGP vielen in de prijzen op de Foreign Investment Trophy 2019. FIT onderstreept hiermee voor de zevende keer het belang van buitenlandse investeringen voor onze economie.

Jonge ingenieurs kiezen steeds vaker voor energiesector

Naar aanleiding van de Dag van de ingenieur heeft rekruteringsexpert Hays opgemerkt dat er steeds meer studenten ingenieur interesse tonen in een een job in de energiesector.

Oprichting multidisciplinair AI-onderzoekscentrum

VUB en Pieter De Leenheer, medeoprichter van de enige Belgische unicorn, Collibra, kondigen hun plannen voor de oprichting van een gezamenlijk AI-onderzoekscentrum aan.

Siemens en Odisee leiden techniekers Volvo Cars op

Technische medewerkers van Volvo Car Gent krijgen sinds kort een nieuwe opleiding waarbij ze een hoogtechnologische installatie in de Gentse fabriek “virtueel” kunnen testen.

Blijf op de hoogte inzake WKK en warmtenetten - uitnodiging

COGEN Vlaanderen en Warmtenetwerk Vlaanderen organiseren op 2 april in Gent een studiedag rond warmte-krachtkoppeling (WKK) en warmtenetten waar een actuele visie hier rond wordt gegeven.

Passen digitalisering en brownfield-faciliteiten bij elkaar

De huidige automatiseringssystemen verminderen ongeplande downtime door bewaking van de systeemstatus en via conditiebewaking of voorspellend onderhoud. Maar wat met brownfield-installaties met legacy-apparatuur? Kunnen deze geïntegreerd worden en aan de eisen van de moderne productie voldoen? >>

Partners