Sigma voorzitter Dries Van Haut blikt tevreden terug - opinie

Columns & Blogs 25/01/2018 9:00:20

Van Haut: “Het afgelopen jaar was schitterend. Waar we het in 2016 al bijzonder goed deden en in bepaalde categorieën recordaantallen neerzetten, deden we het in 2017 nog een pak beter.”

Lees hieronder verder   
Verwant

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(15/11) Infrabel test drone in strijd tegen kabeldiefstallen

(14/11) Angelique Van Ombergen wint Vlaamse PhD Cup 2018

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De cijfers die aangehaald worden, zijn die van november 2017 vergeleken ten opzichte van november 2016. De volledige cijfers van 2017 waren nog niet beschikbaar maar uiteraard geven de 11 maanden een zeer goed beeld.

Eén productgroep deed het opnieuw duidelijk minder dan vorig jaar. De subsectie generatoren kende als enige weer een forse daling. Productiegroepen daalden met 16% en noodstroomaggregaten met maar liefst 45% om samen te resulteren in een daling van 22%. De verkoopvolumes blijven dus zorgwekkend dalen.

Voor de goederenbehandelingsmachines zaten we in 2016 al in een absoluut recordjaar maar 2017 heeft alle records opnieuw doen sneuvelen. Dit keer met een forse sprong in de counterbalance trucks (klassieke heftruck) waarbij de elektrische nog maar eens met 29% vooruit gaan en de trucks met verbrandingsmotor met zelfs 33%.

Voeg daarbij nog eens 6% meer warehouse trucks om te komen tot een algemene stijging van 14% en in november 2017 dus al bijna 11.000 verkochte units. Herinner u de dagen dat 10.000 units voor een volledig jaar een bijna magische grens was. Dit jaar zullen we ergens om en bij de 12.000 units eindigen.

Maar ook de machines voor de burgerlijke bouwkunde lieten zich niet onbetuigd. Verdichtingsmachines zoals walsen en dergelijke kenden na hun forse stijging van vorig jaar nog een zeer lichte stijging. De minigravers, de categorie met de grootste absolute aantallen, steeg met nog eens 13% tot meer dan 1.550 stuks. Graafmachines op rupsen doen het eind november 16% beter met 853 units en graafmachines op banden gaan zelfs met maar liefst 57% omhoog naar 337 stuks en overslagmachines kennen zelfs meer dan een verdubbeling.

De categorieën met kleinere absolute aantallen bleven min of meer status quo. Hieronder vallen machines zoals graaf-laadcombinaties, bulldozers, schrankladers en kabelkranen. Telescoopkranen verdubbelden bijna en verreikers deden bijna 10% beter. Wielladers, ook een categorie met grote aantallen ging ook met maar liefst 23% de hoogte in.

Knikdumpers +45%, brekers en zeven: +30% Enkel in het kleinere materiaal zien we een paar dalingen: trilplaten -23% maar stampers +27%. Datzelfde geldt zeker ook voor de accessoires zoals breekhamers en grijpers waar we een daling van 13% zien. Dit is mogelijk niet de reële tendens op de markt.

Dit alles samen levert een stijging op van 12% en we halen in november al 6.019 eenheden. Ter vergelijking: de vorige records in december stonden in 2007 op 5.759 stuks en in 2016 op 5.974 stuks. Daar zijn we dus nu in november al voorbij.

Opvallend is ook dat het in 2017 vooral eerder grotere machines waren die het beter deden. Als we kijken naar machines van meer dan 8 ton zien we een stijging van 26%. Ook bij de Lifttrucks zagen we iets gelijkaardigs.

Voor de reinigingsmachines van de subsectie Cleanma.be zijn er door problemen met het IT platform geen exacte cijfers beschikbaar, maar 2017 was een topjaar. En voorlopig gaat 2018 op hetzelfde elan verder.

Vorig jaar zei ik al dat we een zekere voorzichtigheid moesten aan de dag leggen omdat bomen niet tot in de hemel groeien. Kijkend naar de cijfers is er een stemmetje in mij dat zegt dat ik dit jaar zeker hetzelfde zou moeten zeggen. En toch denk ik dat het nog niet nodig is. Er zijn nog voldoende positieve omstandigheden waardoor we voor 2018 teug een schitterend resultaat mogen verwachten.

Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis heeft dit recent bevestigd. Volgens hem nemen de bedrijfsinvesteringen in 2018 nog toe om 2 redenen : Enerzijds stijgt de brutomarge van bedrijven, de winstmarge dus waardoor ook het vertrouwen stijgt en de bedrijven meer kredieten opnemen om investeringen te doen.

Anderzijds nam de capaciteitsbezettingnemen enorm toe, die ligt vandaag een stuk boven het lange termijn gemiddelde. Tot 2017 werden er hoofdzakelijk vervangingsinvesteringen gedaan, waar bepaalde verouderde of kapotte machines vervangen werden.

Vandaag wordt er meer ingezet op uitbreidingsinvesteringen, omdat de capaciteit van bedrijven al zo hoog is dat ze niet meer aan de vraag kunnen voldoen.”

De situatie is nu dus helemaal anders dan in 2007-2008. De banken zijn minder roekeloos in het verstrekken van kredieten. De voorbije groei is langzaam en gestaag in plaats van kort en explosief, de levertermijnen bij onze leveranciers zijn ook niet dermate lang dat we grote aantallen machines in voorbestelling hebben én de Oosterweelverbinding is zelfs van start. <<
door Dries Van Haut, voorzitter Sigma vzw

Sigma is de federatie van de algemeen vertegenwoordigers van materiaal voor openbare en private werken, voor de bouw en voor de goederenbehandeling. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Solar@Sea start eerste praktijktest voor offshore solar system

In de haven van Den Helder is een drijvend dunne-film solarsysteem te water gelaten, waarop de invloed van algengroei, vervuiling, zoutafzetting en weersinvloeden zal worden geanalyseerd.

TCS en ENGIE Laborelec beschermen nutsbedrijven tegen cyberaanvallen

Tata Consultancy Services (TCS), een internationale aanbieder van IT-diensten, consultancy en IT-oplossingen voor bedrijven, gaat samenwerken met onderzoekscentrum ENGIE Laborelec.

Vlaams Actieplan Asbestafbouw pakt 2,3 miljoen ton asbest aan

De Vlaamse regering heeft 27,2 miljoen euro vrijgemaakt voor 2018 en 2019 ten behoeve van asbestverwijdering in scholen, woningen en andere gebouwen, en asbestinzameling op recyclageparken.

CEBIT 2019: d!talk bespreekt de toekomst van digitale transformatie - uitnodiging

Topconferenties concentreren zich op de sleuteltechnologieën en gebruikersindustrieën. Een initiële groep sprekers heeft al bevestigd. De universiteit Hannover ontwikkelt het d!talk-design.

Onderzoek naar elektronen in 1,58 dimensies

Het is bekend dat elektronen zich heel anders gedragen in drie dimensies (kubus), twee dimensies (vlak) of één dimensie (draad), maar wat gebeurt er als elektronen in 1,58 dimensies leven?

Startup Hyperlane breekt internationaal door

De Hasseltse startup heeft een partnership gesloten met het Amerikaanse Pixel & Tonic (Craft CMS). Het bedrijf koos voor Hyperlane als een van hun drie geprefereerde hosting partners.

Uniflex UWT 2.2 buisoprolsysteem nu met regelbare snelheid - techniek

Uniflex, de fabrikant van felsmachines uit het Duitse Karben, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het al goed bekende gemotoriseerde buisoprolsysteem UWT 2.

1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners