Sigma voorzitter Dries Van Haut blikt tevreden terug - opinie

Columns & Blogs 25/01/2018 9:00:20

Van Haut: “Het afgelopen jaar was schitterend. Waar we het in 2016 al bijzonder goed deden en in bepaalde categorieën recordaantallen neerzetten, deden we het in 2017 nog een pak beter.”

Lees hieronder verder   
Verwant

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De cijfers die aangehaald worden, zijn die van november 2017 vergeleken ten opzichte van november 2016. De volledige cijfers van 2017 waren nog niet beschikbaar maar uiteraard geven de 11 maanden een zeer goed beeld.

Eén productgroep deed het opnieuw duidelijk minder dan vorig jaar. De subsectie generatoren kende als enige weer een forse daling. Productiegroepen daalden met 16% en noodstroomaggregaten met maar liefst 45% om samen te resulteren in een daling van 22%. De verkoopvolumes blijven dus zorgwekkend dalen.

Voor de goederenbehandelingsmachines zaten we in 2016 al in een absoluut recordjaar maar 2017 heeft alle records opnieuw doen sneuvelen. Dit keer met een forse sprong in de counterbalance trucks (klassieke heftruck) waarbij de elektrische nog maar eens met 29% vooruit gaan en de trucks met verbrandingsmotor met zelfs 33%.

Voeg daarbij nog eens 6% meer warehouse trucks om te komen tot een algemene stijging van 14% en in november 2017 dus al bijna 11.000 verkochte units. Herinner u de dagen dat 10.000 units voor een volledig jaar een bijna magische grens was. Dit jaar zullen we ergens om en bij de 12.000 units eindigen.

Maar ook de machines voor de burgerlijke bouwkunde lieten zich niet onbetuigd. Verdichtingsmachines zoals walsen en dergelijke kenden na hun forse stijging van vorig jaar nog een zeer lichte stijging. De minigravers, de categorie met de grootste absolute aantallen, steeg met nog eens 13% tot meer dan 1.550 stuks. Graafmachines op rupsen doen het eind november 16% beter met 853 units en graafmachines op banden gaan zelfs met maar liefst 57% omhoog naar 337 stuks en overslagmachines kennen zelfs meer dan een verdubbeling.

De categorieën met kleinere absolute aantallen bleven min of meer status quo. Hieronder vallen machines zoals graaf-laadcombinaties, bulldozers, schrankladers en kabelkranen. Telescoopkranen verdubbelden bijna en verreikers deden bijna 10% beter. Wielladers, ook een categorie met grote aantallen ging ook met maar liefst 23% de hoogte in.

Knikdumpers +45%, brekers en zeven: +30% Enkel in het kleinere materiaal zien we een paar dalingen: trilplaten -23% maar stampers +27%. Datzelfde geldt zeker ook voor de accessoires zoals breekhamers en grijpers waar we een daling van 13% zien. Dit is mogelijk niet de reële tendens op de markt.

Dit alles samen levert een stijging op van 12% en we halen in november al 6.019 eenheden. Ter vergelijking: de vorige records in december stonden in 2007 op 5.759 stuks en in 2016 op 5.974 stuks. Daar zijn we dus nu in november al voorbij.

Opvallend is ook dat het in 2017 vooral eerder grotere machines waren die het beter deden. Als we kijken naar machines van meer dan 8 ton zien we een stijging van 26%. Ook bij de Lifttrucks zagen we iets gelijkaardigs.

Voor de reinigingsmachines van de subsectie Cleanma.be zijn er door problemen met het IT platform geen exacte cijfers beschikbaar, maar 2017 was een topjaar. En voorlopig gaat 2018 op hetzelfde elan verder.

Vorig jaar zei ik al dat we een zekere voorzichtigheid moesten aan de dag leggen omdat bomen niet tot in de hemel groeien. Kijkend naar de cijfers is er een stemmetje in mij dat zegt dat ik dit jaar zeker hetzelfde zou moeten zeggen. En toch denk ik dat het nog niet nodig is. Er zijn nog voldoende positieve omstandigheden waardoor we voor 2018 teug een schitterend resultaat mogen verwachten.

Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis heeft dit recent bevestigd. Volgens hem nemen de bedrijfsinvesteringen in 2018 nog toe om 2 redenen : Enerzijds stijgt de brutomarge van bedrijven, de winstmarge dus waardoor ook het vertrouwen stijgt en de bedrijven meer kredieten opnemen om investeringen te doen.

Anderzijds nam de capaciteitsbezettingnemen enorm toe, die ligt vandaag een stuk boven het lange termijn gemiddelde. Tot 2017 werden er hoofdzakelijk vervangingsinvesteringen gedaan, waar bepaalde verouderde of kapotte machines vervangen werden.

Vandaag wordt er meer ingezet op uitbreidingsinvesteringen, omdat de capaciteit van bedrijven al zo hoog is dat ze niet meer aan de vraag kunnen voldoen.”

De situatie is nu dus helemaal anders dan in 2007-2008. De banken zijn minder roekeloos in het verstrekken van kredieten. De voorbije groei is langzaam en gestaag in plaats van kort en explosief, de levertermijnen bij onze leveranciers zijn ook niet dermate lang dat we grote aantallen machines in voorbestelling hebben én de Oosterweelverbinding is zelfs van start. <<
door Dries Van Haut, voorzitter Sigma vzw

Sigma is de federatie van de algemeen vertegenwoordigers van materiaal voor openbare en private werken, voor de bouw en voor de goederenbehandeling. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg Vlaanderen-Nederland investeert 1,7 miljoen euro in duurzaamheid

Het project GREENER is gericht op de ontwikkeling van een biogebaseerde vervanger voor polyacrylzuur en RESANAT experimenteert met natuurlijke saneringstechnieken op verontreinigde gronden.

Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

Volvo Car Gent is gestart met de bouw van een gloednieuw fabrieksgedeelte, waar batterijen voor elektrische wagens zullen worden samengesteld. Een belangrijke investering voor deze fabriek.

Internationale prijzen voor Antwerpse duurzaamheidsprojecten

Twee Antwerpse duurzaamheidsprojecten zijn bekroond met een prijs op de Guangzhou 2019 World Ports Conference in China, tijdens de eerste IAPH World Ports Sustainability Awards.

Kennametal introduceert nieuwe generatie tangentieel schouderfrezen - techniek

Kennametal kondigt haar nieuwe Mill 4-12KT aan, de volgende generatie tangentiële schouderfrezen, die hoogwaardige oppervlakken produceert voor bijna alle toepassingen in staal en gietijzer.

Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

Het allereerste specifieke opleidingscentrum voor de farma- en biotech-industrie in Vlaanderen, ViTalent, komt op het Wetenschapspark in Niel en zou zijn deuren moeten openen in 2021.

Fluoride maakt perovskiet zonnecellen sterker

Onderzoekers van TU Eindhoven, DIFFER, Universiteit Twente en Peking University hebben ontdekt dat een beschermend fluoride-laagje zonnecellen van perovskiet een stuk stabieler maakt.

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners