Belgocontrol ontwikkelt digitale platformen voor dronegebruikers

Belgocontrol en het Directoraat-Generaal Luchtvaart gaan samen met Unifly twee digitale platformen ontwikkelen om dronegebruikers bij te staan bij het uitoefenen van hun activiteiten.

Trefwoorden: #applicatie, #Belgocontrol, #drone, #dronegebruiker, #regelgeving, #Unifly, #website, #wetgeving

Lees verder

Techniek

( Foto: DPDgroup )

ENGINEERINGNET.BE - Belgocontrol en het DGLV sloegen vorig jaar de handen in elkaar om maatregelen te nemen om het droneverkeer in goede banen te leiden.

Het aantal onbemande luchtvaarttuigen in het Belgische luchtruim neemt immers elk jaar toe, net als het aantal incidenten. De beide instanties willen een duidelijk kader scheppen op basis van de geldende wetgeving.

Een eerste initiatief is om alle informatie over het gebruik van drones in ons land digitaal te bundelen. De overheidsopdracht werd toegewezen aan Unifly. Hun technologie bewijst zijn nut al op nationale schaal in Duitsland, Denemarken en Oostenrijk.

Een eerste toepassing zal een website zijn voor het grote publiek waarop vooral een kaart centraal zal staan. Op die kaart staan alle gebieden aangeduid die verboden zijn voor drones (tijdelijk of permanent). Op de website komen daarnaast ook nog algemene informatie en nuttige links. De website zou dit voorjaar al online gaan.

Een mobiele app zal bovenop de kaart een aantal praktische functionaliteiten aanbieden. Zo zullen recreatieve dronegebruikers hun vlucht kunnen voorbereiden en valideren (rekening houdende met de geldende beperkingen) en kunnen aangeven wanneer ze hun vlucht aanvatten en stopzetten. Die mogelijkheid zou tegen de zomer beschikbaar zijn.

Voor professionele dronegebruikers bevat de app nog bijkomende, meer geavanceerde functionaliteiten. Om die te kunnen gebruiken, moeten zij wel een account aanmaken. Met de app kunnen ze dan hun drones, piloten en vluchten beheren, goedkeuringen en eventuele uitzonderingen aanvragen bij het directoraat-generaal Luchtvaart van de FOD Mobiliteit en hun vluchten volledig (laten) opvolgen.

De app zal ook allerlei luchtvaartinformatie meegeven die nodig is om een vlucht te plannen. Tegen eind dit jaar zouden de professionele dronegebruikers van deze extra functionaliteiten gebruik moeten kunnen maken.