Proeftuin Ecoren renoveert 4 woningen in 20 dagen

Het Limburgse Ecoren beoogt de ontwikkeling van universeel toepasbare BEN renovatieconcepten voor eengezinswoningen en appartementen. De uitdagingen in dergelijke renovaties zijn talrijk.

Trefwoorden: #BEN, #Benoveren, #Confederatie Bouw, #energiebesparing, #EnergyVille, #KU Leuven, #Machiels Building Solutions, #renovatie, #renoveren, #sociale woning

Lees verder

Nieuws

( Foto: EnergyVille )

ENGINEERINGNET.BE - Het proeftuinproject Ecoren voerde onlangs een unieke renovatie van 4 woningen uit op 20 dagen tijd met een speciale focus op 3 pijlers: energie, comfort en gebruiksgemak.

De verschillende partners zochten samen naar oplossingen en antwoorden voor energetische renovaties in woningen, die tijdens de uitvoering van de werken bewoond blijven door de huurders. Dit proces loopt in nauwe samenwerking met de eindgebruiker.

De voordelen van het energetisch renoveren van woningen zijn talrijk: de impact op het milieu, een lagere kostprijs voor het verwarmen van de woning, een betere luchtkwaliteit door de ventilatiesystemen, het verminderen van eventuele schimmelvorming, ... Deze renovatie zorgt voor een verbetering van het wooncomfort en e bewoners besparen op energie en winnen aan koopkracht, wat rechtstreeks ten goede komt van de economie.

Dit zijn facetten dit door de overheden mee opgenomen te zouden moeten worden in de besluitvorming rond het ter beschikking stellen van middelen ter bevordering van- en de versnelde uitvoering van energetische renovaties. Dit voor zowel de sociale woningen als voor het privéwoningbestand in Vlaanderen en België. Ingrijpende renovaties in sociale woningen zijn natuurlijk kostelijk.

Chris Slaets, directeur Confederatie Bouw Limburg: “Om alle kennis te bundelen, en ook te verspreiden werken de partnerbedrijven samen met de kenniscentra. Dit zowel voor technische ondersteuning door het uitvoeren van proeven en geven van adviezen, alsook op sociaal vlak om te bewoners met raad en daad bij te staan. Al deze kennis wordt verder verspreid naar de bedrijven om hun te ondersteunen bij het ondernemen van gelijkaardige projecten.”


Partners in dit project:
VITO, EnergyVille, Democo, Machiels Building Solutions, dbv-architecten, Confederatie Bouw Limburg, KU Leuven.