Verbouwingswerken: opgepast met eigen voorbereidingswerk - column

Columns & Blogs 12/01/2018 8:58:22

U plant uw bedrijfsgebouwen te verbouwen en u vraagt aan een paar van uw werknemers om al wat voorbereidende werken uit te voeren. Kwestie dat het een beetje vooruit gaat.

Lees hieronder verder   
Verwant

Duurzame energiebronnen integreren in betrouwbaar energie-ecosysteem - opinie

Ongewenste brieven van een ander in de bus? Wat nu? - column

De toekomst van de maakindustrie in België - column

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Maar later blijkt dat deze voorbereidingswerken niet naar behoren waren en… er is schade! Wie draait er op voor deze kosten? U of uw aannemer?

De tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer
Elke aannemer moet rekening houden met de tienjarige aansprakelijkheid die onze wetgeving voorziet. De termijn van tien jaar neemt een aanvang op het ogenblik dat de werken definitief door de besteller zijn aanvaard.

De opdrachtgever van de werken, u dus, zal moeten aantonen dat de oorzaak van de schade een gebrek is in de bouw of een gebrek in de gebruikte materialen. De aannemer of de architect kunnen aan een veroordeling ontsnappen door te bewijzen dat het bijvoorbeeld onmogelijk was om op enige wijze van het gebrek kennis te hebben.

In principe moet de aannemer het werk slechts uitvoeren in de vorm waarin het door de opdrachtgever werd besteld. Dit belet echter niet dat de aannemer zich moet houden aan één van de basisregels van het Verbintenissenrecht, namelijk de uitvoering van de overeenkomst te goeder trouw.

Voorlichtingsplicht voor de aannemer
De aannemer moet zich aan een aantal wettelijke verplichtingen houden. Zo zal hij het aangenomen werk moeten uitvoeren, het tijdig moeten opleveren, rekening houden met de afgesproken prijs, enz… Naast deze verplichtingen heeft de aannemer ook ‘kleinere’ verplichtingen, die in de praktijk echter niet minder belangrijk zijn. Zo bijvoorbeeld de voorzorgplicht, de voorlichtingsplicht en de herstelplicht van de aannemer.

Deze verplichtingen houden in dat de aannemer een bepaald werk moet leveren aan de bouwheer en dat dit werk moet beantwoorden aan de eisen die de bouwheer heeft vooropgesteld. Het bouwwerk zal moeten geleverd worden volgens ‘de regels van goed vakmanschap’ en zonder enig gebrek.

Houdt de aannemer zich niet aan deze verplichtingen dan kan de bouwheer bij de oplevering aantonen dat de aannemer wel een bepaald resultaat beloofde maar dat niet heeft kunnen waarmaken. De aannemer zal moeten bewijzen dat hij zich wel aan deze voorzorgplicht en voorlichtingsplicht heeft gehouden.

Deze voorlichtingsplicht van de aannemer houdt concreet in dat hij, vooraleer het contract met de bouwheer wordt afgesloten, alle nodige en nuttige informatie die van belang kan zijn, moet meedelen aan zijn klant. Er moet kunnen gecontracteerd worden met kennis van zaken.

Heeft de aannemer mankementen, vergissingen of andere onvolkomenheden vastgesteld, dan moet hij zijn klant hiervan op de hoogte brengen voor hij overgaat tot het afsluiten van een contract. Er wordt vanuit gegaan dat een vakkundige persoon deze mankementen kan vaststellen.

Dit betekent dus dat de aannemer, die merkt dat u reeds door een paar werknemers voorbereidingswerk hebt laten uitvoeren en waarvan hij vaststelt dat deze werken niet in orde zijn, u dat moet melden.

Draait u op voor dit slecht voorbereidingswerk?
Over kwesties van slecht voorbereidingswerk geleverd door de bouwheer, moesten rechters zich in de praktijk al vaak uitspreken. We stellen vast dat ze meestal van oordeel zijn dat de aannemer in dergelijke omstandigheden er goed aan doet om te weigeren de werken uit te voeren omdat in dit geval de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer in het gedrang zou kunnen komen.

Van de kant van de aannemer is het best dat hij zijn klant op de hoogte brengt van de slechte voorbereidingswerken. Doet hij het niet, dan kan de rechter hem dit tijdens een rechtszaak kwalijk nemen! Bovendien is het voor de aannemer ook beter om dit schriftelijk te doen zodat hij kan aantonen dat hij voorzichtig is geweest en zijn klant duidelijk liet weten dat diens voorbereidingswerken niet goed waren uitgevoerd.

Recentelijk sprak de rechter zich uit over een identieke zaak. Ook hier werd de aannemer voor het overgrote deel aansprakelijk geacht omdat hij zijn klant niet had meegedeeld dat zijn voorbereidingswerken niet goed waren uitgevoerd. De rechter legde de kosten voor vier vijfden ten laste van de aannemer!

Ons advies!
Wees voorzichtig als u zelf voorbereidend werk uitvoert. Vraag desnoods aan de aannemer of het in orde is en zet al wat u met hem overeenkomt op papier zodat er later geen misverstanden over kunnen bestaan! <<
door Solange Tastenoye, zelfstandig juriste

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Buitenlands toptalent in IT naar Vlaanderen halen

Vlaamse bedrijven kampen met openstaande vacatures in IT. Het PALIM-project leidt 60 Marokkaanse IT'ers in Marokko op, waarvan er 30 in aanmerking komen voor vacatures in België.

Projectsourcingkantoor Bonache kiest voor verjonging

Het management van Bonach wordt jonger en vrouwelijker nu Robine Martin en Femke Lintelo er voor kozen om medezaakvoerder en aandeelhouder te worden, naast oprichter Dirk Verbeeck.

PortXchange moet digitale scheepvaart-app wereldwijd beschikbaar maken

PortXchange is erop gericht de efficiëntie van havenaanlopen te vergroten en de CO2-uitstoot van en tussen havens te verminderen, onder meer door de digitale scheepvaart-app Pronto.

Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

Indaver en Acciona gaan samen een afvalenergiecentrale exploiteren in het Noordoosten van Schotland. Het NESS-energieproject zal jaarlijks 150.000 ton huishoudelijk afval verwerken.

Zuinigste wagens bekroond in Shell Eco-marathon (+fotoreportage)

Dit jaar namen 141 studententeams deel aan de Europese editie van de Shell Eco-marathon, een wedstrijd om zo energiezuinig mogelijke wagens te bouwen.

elobau levert oplossingen voor agrarische sector - praktijkcase

Steketee, producent van schoffel- en grond­bewerkings­machines, was op zoek naar betrouwbare hoeksensoren die geschikt zijn voor de landbouw en mobiele automatisering, en niet te duur zijn.

Forse daling CO2-uitstoot van bedrijfswagens

Bedrijfswagens stoten momenteel 17% minder CO2 uit dan zeven jaar geleden, aldus hr-dienstverlener Acerta op basis van haar data voor meer dan 40.000 werkgevers.

Nieuw groot onderzoeksprogramma via ALMA-telescoop

Rychard Bouwens van de Leidse Sterrewacht is de eerste Nederlandse wetenschapper die een ‘Large Program’ mag uitvoeren met de geavanceerde ALMA-telescoop, die in Chili opgesteld staat.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners