Rentel start installatie offshore transformatorstation in Noordzee

Rentel start eind deze week met het transport van het offshore transformatorstation vanuit de assemblagehaven in het Franse Saint-Nazaire naar de windpark concessie in de Noordzee.

Trefwoorden: #groene stroom, #offshore transformatorstation, #offshore windenergie, #Rentel

Lees verder

Techniek

( Foto: Rentel )

ENGINEERINGNET.BE - Dit offshore transformator­station vormt het kloppend hart van het windpark. De geproduceerde windenergie wordt verzameld, gestabiliseerd en omgezet naar 220 kV hoogspanning om energietransport naar het vasteland mogelijk te maken.

Het offshore transformatorstation bestaat uit 4 niveaus, weegt 1100 ton en is specifiek ontwikkeld voor de harde weersomstandigheden in de Noordzee. De installatie van het offshore transformatorplatform wordt in het voorjaar van 2018 afgerond.

Het offshore transformatorstation is specifiek ontworpen voor de harde weerscondities in de Noordzee. De onderkant het transformatorstation bevindt zich ongeveer 20 meter boven de zeespiegel.

Het transformatorstation rust op een 1.850 ton zware fundering die tot 40 m diep in de zeebodem werd geslagen. Daarnaast werden de randapparatuur en bijkomende uitrustingen zo ontwikkeld dat een veilige exploitatie tijdens extreme weersomstandigheden is verzekerd.

Het Rentel windpark op zee is momenteel in volle constructie, zal bestaan uit 42 windturbines en jaarlijks 300.000 huishoudens van groene stroom voorzien. De windturbines produceren groene stroom vanaf midden 2018.