Brouwerij Roman vernieuwt CIP-installatie

Brouwerij Roman heeft onlangs de CIP installatie vernieuwd en uitgebreid en werd er in de productieruimte plaats gemaakt voor extra heldere biertanks. De werkzaamheden duurden twee maanden.

Trefwoorden: #brouwerij, #CIP, #Cleaning-In-Place, #Hafibo, #Roman

Lees verder

Techniek

( Foto: Brouwerij Roman )

ENGINEERINGNET.BE - Een Cleaning-In-Place (CIP) installatie zorgt voor de reiniging en desinfectie van de leidingen en productie-installaties zonder dat er iets gedemonteerd moet worden.

De splinternieuwe CIP installatie, bestaande uit zes tanks en vier collectoren, werd geïnstalleerd op een zolderruimte. Voor de montage van de tanks en het binnenbrengen van lange buislengtes werd een muur uitgebroken. Daarna werden de tanks op nieuwe profielen gemonteerd.

Hafibo voorzag het volledige leidingnetwerk van het CIP proces. Het leidingwerk bestaat uit inox en kunststofbuizen, waarvan sommige geïsoleerd. In een tweede fase werd de suikertank en de warmtewisselaar in de productieruimte verplaatst om plaats te maken voor heldere biertanks en werd er een nieuwe flash-pasteur geïnstalleerd.


ACHTERGROND
Brouwerij Roman is een rasecht familiebedrijf. Ze is al 14 generaties lang actief in de buurt van Oudenaarde. In die periode heeft de brouwerij haar activiteiten beetje bij beetje uitgebreid.

Zo brouwen, hergisten en vullen ze verschillende soorten bieren af onder eigen merken zoals Roman Pils, Sloeber, Ename, Gentse Strop en Adriaen Brouwer. Daarbovenop vullen ze in de bottelarij ook limonades en waters. Jaarlijks brouwen ze 97.000 hectoliter bier en 25.000 hectoliter limonade.