Ahlers, Gosselin Logistics en Jas Forwarding ontvangen lean & green award

Economie 14/12/2017 8:39:10

Ahlers, Gosselin Logistics en Jas Forwarding, expediteurs in en rond de haven van Antwerpen krijgen een Lean & Green award voor de verlaging van CO2-uitstoot tijdens de voorbije 5 jaar.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'van ingenieur tot manager'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 27/11/2017 tot 26/03/2018

Expert in lean en productiemanangement module 4: Leidinggeven en teamcoaching

SBM Gent

van 31/01/2018 tot 21/02/2018

Expert in onderhoudsmanagement: Technische documentatie en wisselstukkenbeheer

SBM Gent

van 1/02/2018 tot 22/02/2018

VSK 2018

Jaarbeurs Utrecht

van 6/02/2018 tot 9/02/2018

Sick Vision Day

Ghelamco Arena - Gent

dinsdag 6 februari 2018

MNE - MTMS Network Event

Kortrijk Xpo

van 7/02/2018 tot 8/02/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(16/1) Whitepaper Sirris: ’De circulaire economie en nieuwe waardecreatie’

(15/1) Beveiligingslek bedreigt miljoenen laptops

(12/1) EU steekt 1 miljard euro in ontwikkeling Europese supercomputers

(11/1) Belgische startup wil Blockchain kennisplatform worden

(10/1) Nieuwe Europese strategie voor astrodeeltjesfysica gelanceerd in Brussel

(9/1) Wereldprimeur: elektrische binnenvaartschepen tussen Nederland en België

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Lean & Green award wordt uitgereikt aan logistieke bedrijven die zich ertoe engageren hun CO2-uitstoot binnen de 5 jaar met 20% te verminderen.

Dat engagement liet zich bij deze drie bedrijven vertalen in een lijvig rapport met analyses en actieplannen, waarvan de eerste resultaten ondertussen meetbaar zijn.

Het Lean & Green project, dat in de Antwerpse haven wordt getrokken door het VIL en de VEA, kwam enkele jaren geleden overgewaaid vanuit Nederland. Voor het eerst wordt het nu georganiseerd voor de expediteurs, een bedrijfstak zonder eigen wagenparken.

20% minder CO2 is veel en zeker als je die moet winnen op een grotendeels administratief takenpakket. Door het optimaliseren van de goederenstromen van hun klanten en door hen aan te zetten tot kiezen voor de meest ecologische transportoplossing zonder dat deze daarbij hun prioriteiten moeten loslaten, kan dit verwezenlijkt worden.

Het project zelf is in twee grote blokken op te delen: de interne en de externe initiatieven. Maar voor deze kunnen worden geïmplementeerd, moet elk bedrijf werk maken van een betrouwbare CO2-calculator om de huidige situatie in kaart te kunnen brengen. Per maatregel kunnen vervolgens Key Performance indicators worden gecreëerd om de impact van de verschillende acties te monitoren.

Gosselin, Ahlers en Jas Forwarding leggen elk hun eigen accenten in hun aanpak naar klanten toe, maar de projectbeheerders zien allemaal heil in een doorgedreven modal shift (van truck naar barge en van zee- naar spoorvervoer) en de mental shift die daarbij hoort.

Door hun klanten op de hoogte te brengen van de CO2-uitstoot die bepaalde keuzes met zich meeneemt, rekenen ze op milieubewuste keuzes. Ook pro-actieve transportstroom-optimalisering is zo’n milieubewuste keuze. Verder laten moderne technologieën ons toe transportstromen voor de klanten te visualiseren. Uit die visualisaties komen dan vaak suggesties tot optimalisatie.

Binnen de bedrijven zelf is het een kwestie van draagvlak creëren, ondermeer door opleidingen, zodat de medewerkers bewuste keuzes zullen maken, zowel binnen hun operationele activiteiten (Wat is de beste oplossing voor deze klant?), als daarbuiten (carpoolen, lichten uitdoen …). << (Guy Leysen) (foto: Gosselin Logistics)

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VITO opent dochter-onderneming in Verenigde Arabische Emiraten

VITO heeft haar dochter-onderneming VITO (Arabia Science and Technology Consultancy LLC) in de Verenigde Arabische Emiraten geopend. Dit is dit het derde regionaal bedrijf van VITO.

Overspanning met hoogspanningslijn voor Schelde in Antwerpse haven

In de Antwerpse haven zijn de voorbereidende werken gestart voor de overspanning van de Schelde met een nieuwe hoogspanningslijn. Dit is onderdeel van het Brabo-project van Elia.

Industriële automatisatie: Belgische bedrijven gaan ervoor - artikel

In het kader van de Agoria-campagne ‘Make it in Belgium’zaten 4 ‘verborgen parels’ van de automatisering rond de tafel. Ze hadden het over innovatie in de machinebouw en productiesystemen.

Besix behaalt BIM-certificaat niveau 2

Besix Contracting behaalde in december 2017 via haar Engineering-afdeling het BIM Level 2-certificaat van BSI Group, door te voldoen aan de eisen van de norm PAS 1192-2 (ontwerp en bouw).

Wetenschapper Timothy Noël ontvangt prestigieuze chemie-prijs

Noël ontvangt de DECHEMA-prijs als erkenning voor zijn baanbrekende werk op het gebied van continue fotochemische conversie in microkanaalsystemen.

6,7 miljoen euro voor nieuwe middelen tegen taaislijmziekte

De Europese Commissie stelt hiervoor 6,7 miljoen euro beschikbaar aan ruim veertig Europese centra, waaronder de Katholieke Universiteit Leuven en de Europese Cystic Fibrosis Stichting.

Schneider Electric installeert datacenter voor AZ Damiaan ziekenhuis

Het AZ Damiaan ziekenhuis te Oostende maakte voor de installatie en het onderhoud van zijn datacenter gebruik van de flexibele oplossingen van Schneider Electric.

Whitepaper Sirris: ’De circulaire economie en nieuwe waardecreatie’

Sirris publiceerde een witboek over de opportuniteiten van de circulaire economie. Het neemt het thema op in nauwe samenwerking met Agoria.

Partners