Ahlers, Gosselin Logistics en Jas Forwarding ontvangen lean & green award

Economie 14/12/2017 8:39:10

Ahlers, Gosselin Logistics en Jas Forwarding, expediteurs in en rond de haven van Antwerpen krijgen een Lean & Green award voor de verlaging van CO2-uitstoot tijdens de voorbije 5 jaar.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Reduceren van doorlooptijden en omsteltijden

Cepa Antwerpen

van 17/04/2018 tot 8/05/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

INTERMAT

Parijs

van 23/04/2018 tot 28/04/2018

Lean in de zorgsector

Kortrijk

van 23/04/2018 tot 30/04/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/4) Nieuw systeem om elektrische auto’s snel op te laden via zonnepanelen

(18/4) Klassieke microscoop gaat met verrijkte realiteit op zoek naar kanker

(16/4) TU/e-onderzoeker ontwikkelt robot voor schedelbasischirurgie

(16/4) Bio-gebaseerde verpakkingen oplossing tegen zwerfvuil?

(13/4) Van Hool investeert 42,5 miljoen euro in Amerikaanse productievestiging

(11/4) Drijvend windenergie-systeem ver uit de kust: haalbaar en concurrentieel

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Lean & Green award wordt uitgereikt aan logistieke bedrijven die zich ertoe engageren hun CO2-uitstoot binnen de 5 jaar met 20% te verminderen.

Dat engagement liet zich bij deze drie bedrijven vertalen in een lijvig rapport met analyses en actieplannen, waarvan de eerste resultaten ondertussen meetbaar zijn.

Het Lean & Green project, dat in de Antwerpse haven wordt getrokken door het VIL en de VEA, kwam enkele jaren geleden overgewaaid vanuit Nederland. Voor het eerst wordt het nu georganiseerd voor de expediteurs, een bedrijfstak zonder eigen wagenparken.

20% minder CO2 is veel en zeker als je die moet winnen op een grotendeels administratief takenpakket. Door het optimaliseren van de goederenstromen van hun klanten en door hen aan te zetten tot kiezen voor de meest ecologische transportoplossing zonder dat deze daarbij hun prioriteiten moeten loslaten, kan dit verwezenlijkt worden.

Het project zelf is in twee grote blokken op te delen: de interne en de externe initiatieven. Maar voor deze kunnen worden geïmplementeerd, moet elk bedrijf werk maken van een betrouwbare CO2-calculator om de huidige situatie in kaart te kunnen brengen. Per maatregel kunnen vervolgens Key Performance indicators worden gecreëerd om de impact van de verschillende acties te monitoren.

Gosselin, Ahlers en Jas Forwarding leggen elk hun eigen accenten in hun aanpak naar klanten toe, maar de projectbeheerders zien allemaal heil in een doorgedreven modal shift (van truck naar barge en van zee- naar spoorvervoer) en de mental shift die daarbij hoort.

Door hun klanten op de hoogte te brengen van de CO2-uitstoot die bepaalde keuzes met zich meeneemt, rekenen ze op milieubewuste keuzes. Ook pro-actieve transportstroom-optimalisering is zo’n milieubewuste keuze. Verder laten moderne technologieën ons toe transportstromen voor de klanten te visualiseren. Uit die visualisaties komen dan vaak suggesties tot optimalisatie.

Binnen de bedrijven zelf is het een kwestie van draagvlak creëren, ondermeer door opleidingen, zodat de medewerkers bewuste keuzes zullen maken, zowel binnen hun operationele activiteiten (Wat is de beste oplossing voor deze klant?), als daarbuiten (carpoolen, lichten uitdoen …). << (Guy Leysen) (foto: Gosselin Logistics)

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Klassieke microscoop gaat met verrijkte realiteit op zoek naar kanker

Google beschreef op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research (AACR) een prototype van zijn Augmented Reality Microscope (ARM).

Nederlands onderzoek naar 5G en netneutraliteit in EU

Onzekerheid over de impact van de regels voor netneutraliteit kan van invloed zijn op de investeringsplannen voor 5G en uiteindelijk op de daadwerkelijke inzet van 5G in Europa.

Conferenties belangrijk onderdeel van Sensor + Test 2018 - uitnodiging

Sensor + Test 2018 wordt van 26 tot 28 juni in Nürnberg worden gehouden en zal opnieuw een toonaangevende platform vormen op het gebied van sensoren, meettechniek en testtechnologie.

Nieuwe app om tijdverlies voor binnenvaartschepen te minimaliseren

De app geeft real time advies aan schippers en sluiswachters over het beste vaartempo tijdens het vaartraject en wordt in juni getest tussen de sluizen bij Maasbracht en Ternaaien in België.

Congres over warmtenetten moet populariteit opkrikken

Warmtenetwerk Vlaanderen organiseert op 24 april in Eeklo zijn vierde Vlaamse congres over warmtenetten ter ondersteuning van de uitrol hiervan in Vlaanderen.

Kleine stootdempers van ACE bestand tegen agressieve vloeistoffen - techniek

ACE Stoßdämpfer brengt een verbeterde versie van de kleine stootdempers uit zijn Protection-serie op de markt. Deze zijn nu optimaal bestand tegen agressieve substanties.

Fevia wil vacatures invullen met Food At Work Days

Fevia en sectorfonds Alimento lanceren de Food At Work Days. Dit is een reeks initiatieven en events om jongeren en werkzoekenden warm te maken voor een carrière in de voedingsindustrie.

Noordzee middelpunt van nieuwe Vlaamse speerpuntcluster

Begin maart zette het VLAIO het licht al op groen voor De Blauwe Cluster vzw om een speerpuntcluster te worden. Een aantal innovatieve bedrijven zet hier zijn schouders onder.

Nieuwe roadshows bij Trace Software

Na het succes van de vorige editie heeft het Trace Software-team besloten om zijn roadshows opnieuw te organiseren. Tijdens deze roadshow worden demonstraties door onze experts gegevens en worden alle oplossingen getoond die door de technische teams ontwikkeld werden om zakelijke problemen te verhelpen. >>

Partners