Agoria e-Gov Award voor lage-emissiezone Antwerpen

Het agentschap Informatie Vlaanderen heeft deze editie van de Agoria e-Gov Awards gewonnen. Het lez-project is een oplossing die gebruik maakt van innovatieve technologie.

Trefwoorden: #Agoria, #Antwerpen, #e-gov award, #lage emissiezone

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Agoria, de bedrijvenorganisatie van de technologische sector, beloont met de wedstrijd onder andere overheden die met digitale projecten de dienstverlening aan de bevolking en de bedrijfswereld verbeteren.

In tegenstelling tot heel wat gelijkaardige initiatieven in het buitenland waar men stickers moet kopen en op de voorruit kleven, werd hier wel voor moderne technologie gekozen. Die technologie is gebaseerd op automatische kentekenplaatherkenning.

Door de volautomatische registratie en inning van boetes worden de doelstellingen gehaald met een minimale administratieve last voor de burgers. Dit project kwam tot stand door een dichte samenwerking op lokaal, Vlaams en federaal vlak.

Partners zijn de stad Antwerpen, het agentschap Informatie Vlaanderen (met o.a. het Magda gegevensdelingsplatform en het Departement Omgeving), de FOD Economie (met de Kruispuntbank voor Ondernemingen) de FOD Binnenlandse Zaken (met het Rijksregister) en de FOD Mobiliteit en Vervoer (met zijn federale database van geregistreerde voertuigen). Verder werd ook met een hele reeks aan private partners samengewerkt.

Het systeem werd zo gemaakt dat het vlot door de steden kan aangepast worden aan het eigen lokale beleid. Het project is bovendien gemakkelijk te hergebruiken voor andere Vlaamse steden en de knowhow kan gedeeld worden met andere steden of regio’s in Europa.

Ten slotte produceert het project ook een massa statistische gegevens die kunnen gebruikt worden voor milieubeheer en -evaluatie en dus aanzienlijk kunnen bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van de mensen.

Naast de hoofdprijs werden ook prijzen uitgereikt voor gebruiksvriendelijkheid, rendabiliteit, innovatie, samenwerking en open data. Die gingen naar respectievelijk mycareer.be (RSZ), opleidingscheques, een online opleiding over de anti-discriminatiewetgeving (Unia), cartografie voor natuurbranden (Nationaal Geografisch Instituut) en de Zonnekaart (Vlaams Energieagentschap).