Flanders Make en Sirris doen aan co-housing in Leuven

Onderzoek & Wetenschap 6/12/2017 16:34:52

In Leuven schepten Flanders Make en Sirris samen met Vlaams minister-president Geert Bourgeois de eerste kruiwagen zand voor de 6400 m² nieuwe labs en kantoren van Flanders Make en Sirris.

Lees hieronder verder   
Verwant

Kleine stootdempers van ACE bestand tegen agressieve vloeistoffen - techniek

Cleanroom voor semicon bij automatiseringsspecialist SMC

Succesvolle liftingsoperatie in haven van Zeebrugge

Visie ondersteunt menselijke waarnemingen - techniek

Grondstoffenscanner als webtool

Yves Jongen: ‘Leven met veel geluk’ - artikel

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Reduceren van doorlooptijden en omsteltijden

Cepa Antwerpen

van 17/04/2018 tot 8/05/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

INTERMAT

Parijs

van 23/04/2018 tot 28/04/2018

Lean in de zorgsector

Kortrijk

van 23/04/2018 tot 30/04/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/4) Nieuw systeem om elektrische auto’s snel op te laden via zonnepanelen

(18/4) Klassieke microscoop gaat met verrijkte realiteit op zoek naar kanker

(16/4) TU/e-onderzoeker ontwikkelt robot voor schedelbasischirurgie

(16/4) Bio-gebaseerde verpakkingen oplossing tegen zwerfvuil?

(13/4) Van Hool investeert 42,5 miljoen euro in Amerikaanse productievestiging

(11/4) Drijvend windenergie-systeem ver uit de kust: haalbaar en concurrentieel

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe gebouwen -twee beuken van drie hoog die met elkaar verbonden worden- komen tussen die van Option en imec in te liggen, op de zogenaamde cluster C van het Arenberg Wetenschapspark. De ene helft wordt kantoorruimte, de andere laboratoria.

Een investering van 10 miljoen euro voor Groep Van Roey die het gebouw ontwierp, financiert, bouwt en exploiteert. Het pakt dit aan als een Design-Build-Finance-Maintain-Operate (DBFMO-) project. De oplevering wordt verwacht in september 2018. Gepland wordt dat er tegen 2025 zo’n 200 onderzoekers en adviseurs aan het werk zullen zijn.
 
“Toponderzoek vraagt ook een topinfrastructuur”, stelde Urbain Vandeurzen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie. Hij wees er op dat er de komende vijf jaar zo’n 400 miljoen euro vrijgemaakt werd voor O&O in de maakindustrie. Een verdubbeling bij vroeger.

“Maar innoveren doe je niet meer alleen”, zei René Branders, CEO van FIB Belgium en voorzitter van Sirris. Bedrijven en met name KMO’s zullen in de nieuwe gebouwen terecht kunnen met hun vragen rond innovatie, van diepgaand onderzoek tot en met advies en coaching bij implementatie. Hij rekende alvast dat Sirris vorig jaar zo’n 3.000 interventies deed en daarmee 1.500 bedrijven -waarvan tweederden KMO- heeft bereikt. “Sirris telt acht vestigingen en Leuven is de grootste.”

“We verhogen de budgetten voor O&O”, bevestigde minister-president Geert Bourgeois, die daar de sleutel voor welvaart in ziet. Vandaag gaat 2,69% van het BNP naar O&O, terwijl dat in de EU gemiddeld 1,95% is. In 2025 wil de overheid de 3%-norm halen. Dit jaar zou het budget van minister Muyters op een 1,86 miljard euro uitkomen. Tegenover elke euro van de overheid, staat er een euro door de bedrijven.

“imec heeft al meer tewerkstelling dan Stella Artois”, liet de Leuvense Mohamed Ridouani -schepen van personeelszaken, onderwijs, economie, leefmilieu en vastgoed- zich ontvallen. Hij had het ook over “één van de slimste vierkante kilometers in Europa” die de stad verder zal faciliteren. Zo lopen er al gesprekken tussen de stad en de Lijn over een ‘autonome shuttlebus in een eigen bedding’ tussen de ‘slimme strip’ (het Wetenschapspark aan de Gaston Geenslaan) en de Celestijnenlaan.

De lab-infrastructuur in het nieuwe gebouw zal op machine-automatisatie en digitale productiesystemen focussen. Daarmee willen de organisaties co-creatie met particuliere bedrijven stimuleren. Hier komen het lab voor het testen van digitale en geautomatiseerde machines, het lab voor het testen van digitale en geautomatiseerde productiecellen, inspectie, nabewerking en kwaliteitsbewaking (zowel voor materiaalomvorming als additieve productie), het applicatielab voor ontwerp en productie van composieten voor lichtgewicht-toepassingen (SLC-Lab), de testomgeving voor productie- en organisatiemanagement, en de labs voor elektronica en de aanmaak van mechatronische prototypes en slimme producten en een co-creatie/co-design omgeving.

Dat het ook in Vlaanderen vooruit kan gaan, toont de tijdstabel. De milieuvergunning kwam er eind juni, de stedenbouwkundige vergunning volgde een week later. De bouw startte op 1 september en op 4 december tekenden Flanders Make en Sirris de huurovereenkomsten en de oplevering wordt verwacht op 30 september 2018.

Van Roey mikt alvast op een slimme en duurzame, leefbare omgeving en gaat voor een optimale levenscycluskost en… BREEAM. Het gebouw krijgt sensoren mee -MCS is partner voor de sensortechnologie- om temperatuur, vochtigheid, CO,… te meten. Er komt een slim reserveringssysteem en ruimtemonitoring die leert uit de bezettingsgraad van de lokalen maar die ook onderhoud en reiniging aanstuurt, energiemonitoring,…

Andere partners naast Van Roey Vastgoed, Arenberg Wetenschapspark en KU Leuven zijn Polo. Architects, awg architecten en Stabo engineers. << (Luc De Smet) (foto: LDS)

 Lees méér over:  Sirris   Flanders Make  
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Klassieke microscoop gaat met verrijkte realiteit op zoek naar kanker

Google beschreef op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research (AACR) een prototype van zijn Augmented Reality Microscope (ARM).

Nederlands onderzoek naar 5G en netneutraliteit in EU

Onzekerheid over de impact van de regels voor netneutraliteit kan van invloed zijn op de investeringsplannen voor 5G en uiteindelijk op de daadwerkelijke inzet van 5G in Europa.

Conferenties belangrijk onderdeel van Sensor + Test 2018 - uitnodiging

Sensor + Test 2018 wordt van 26 tot 28 juni in Nürnberg worden gehouden en zal opnieuw een toonaangevende platform vormen op het gebied van sensoren, meettechniek en testtechnologie.

Nieuwe app om tijdverlies voor binnenvaartschepen te minimaliseren

De app geeft real time advies aan schippers en sluiswachters over het beste vaartempo tijdens het vaartraject en wordt in juni getest tussen de sluizen bij Maasbracht en Ternaaien in België.

Congres over warmtenetten moet populariteit opkrikken

Warmtenetwerk Vlaanderen organiseert op 24 april in Eeklo zijn vierde Vlaamse congres over warmtenetten ter ondersteuning van de uitrol hiervan in Vlaanderen.

Kleine stootdempers van ACE bestand tegen agressieve vloeistoffen - techniek

ACE Stoßdämpfer brengt een verbeterde versie van de kleine stootdempers uit zijn Protection-serie op de markt. Deze zijn nu optimaal bestand tegen agressieve substanties.

Fevia wil vacatures invullen met Food At Work Days

Fevia en sectorfonds Alimento lanceren de Food At Work Days. Dit is een reeks initiatieven en events om jongeren en werkzoekenden warm te maken voor een carrière in de voedingsindustrie.

Noordzee middelpunt van nieuwe Vlaamse speerpuntcluster

Begin maart zette het VLAIO het licht al op groen voor De Blauwe Cluster vzw om een speerpuntcluster te worden. Een aantal innovatieve bedrijven zet hier zijn schouders onder.

Nieuwe roadshows bij Trace Software

Na het succes van de vorige editie heeft het Trace Software-team besloten om zijn roadshows opnieuw te organiseren. Tijdens deze roadshow worden demonstraties door onze experts gegevens en worden alle oplossingen getoond die door de technische teams ontwikkeld werden om zakelijke problemen te verhelpen. >>

Partners