Flanders Make en Sirris doen aan co-housing in Leuven

Onderzoek & Wetenschap 6/12/2017 16:34:52

In Leuven schepten Flanders Make en Sirris samen met Vlaams minister-president Geert Bourgeois de eerste kruiwagen zand voor de 6400 m² nieuwe labs en kantoren van Flanders Make en Sirris.

Lees hieronder verder   
Verwant

Schrijf je in voor een opleiding machinebouw - invitatie

PROFIsafe-module levert verhoogde veiligheid - techniek

Hydraulische persen van Uniflex leveren proper werk - techniek

Pentahold sluit partnerschap met Advipro

Uniflex HM 665 met Control C.2 sturing - techniek

PTC en Rockwell Automation sluiten strategische samenwerking

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Webinar: Draadnummering

Webinar EPLAN

vrijdag 10 augustus 2018

Onderhoud industriële tandwielkasten

MGH Antwerpen

donderdag 6 september 2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/7) North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

(11/7) Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

(10/7) Gezuiverd afvalwater in strijd tegen droogte

(10/7) EnergyVille werkt aan koolstofarme toekomst

(5/7) Tideway verdubbelt productiecapaciteit met nieuw kabellegschip

(5/7) Spin-off vult IT-vacatures in door interne omscholing

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe gebouwen -twee beuken van drie hoog die met elkaar verbonden worden- komen tussen die van Option en imec in te liggen, op de zogenaamde cluster C van het Arenberg Wetenschapspark. De ene helft wordt kantoorruimte, de andere laboratoria.

Een investering van 10 miljoen euro voor Groep Van Roey die het gebouw ontwierp, financiert, bouwt en exploiteert. Het pakt dit aan als een Design-Build-Finance-Maintain-Operate (DBFMO-) project. De oplevering wordt verwacht in september 2018. Gepland wordt dat er tegen 2025 zo’n 200 onderzoekers en adviseurs aan het werk zullen zijn.
 
“Toponderzoek vraagt ook een topinfrastructuur”, stelde Urbain Vandeurzen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie. Hij wees er op dat er de komende vijf jaar zo’n 400 miljoen euro vrijgemaakt werd voor O&O in de maakindustrie. Een verdubbeling bij vroeger.

“Maar innoveren doe je niet meer alleen”, zei René Branders, CEO van FIB Belgium en voorzitter van Sirris. Bedrijven en met name KMO’s zullen in de nieuwe gebouwen terecht kunnen met hun vragen rond innovatie, van diepgaand onderzoek tot en met advies en coaching bij implementatie. Hij rekende alvast dat Sirris vorig jaar zo’n 3.000 interventies deed en daarmee 1.500 bedrijven -waarvan tweederden KMO- heeft bereikt. “Sirris telt acht vestigingen en Leuven is de grootste.”

“We verhogen de budgetten voor O&O”, bevestigde minister-president Geert Bourgeois, die daar de sleutel voor welvaart in ziet. Vandaag gaat 2,69% van het BNP naar O&O, terwijl dat in de EU gemiddeld 1,95% is. In 2025 wil de overheid de 3%-norm halen. Dit jaar zou het budget van minister Muyters op een 1,86 miljard euro uitkomen. Tegenover elke euro van de overheid, staat er een euro door de bedrijven.

“imec heeft al meer tewerkstelling dan Stella Artois”, liet de Leuvense Mohamed Ridouani -schepen van personeelszaken, onderwijs, economie, leefmilieu en vastgoed- zich ontvallen. Hij had het ook over “één van de slimste vierkante kilometers in Europa” die de stad verder zal faciliteren. Zo lopen er al gesprekken tussen de stad en de Lijn over een ‘autonome shuttlebus in een eigen bedding’ tussen de ‘slimme strip’ (het Wetenschapspark aan de Gaston Geenslaan) en de Celestijnenlaan.

De lab-infrastructuur in het nieuwe gebouw zal op machine-automatisatie en digitale productiesystemen focussen. Daarmee willen de organisaties co-creatie met particuliere bedrijven stimuleren. Hier komen het lab voor het testen van digitale en geautomatiseerde machines, het lab voor het testen van digitale en geautomatiseerde productiecellen, inspectie, nabewerking en kwaliteitsbewaking (zowel voor materiaalomvorming als additieve productie), het applicatielab voor ontwerp en productie van composieten voor lichtgewicht-toepassingen (SLC-Lab), de testomgeving voor productie- en organisatiemanagement, en de labs voor elektronica en de aanmaak van mechatronische prototypes en slimme producten en een co-creatie/co-design omgeving.

Dat het ook in Vlaanderen vooruit kan gaan, toont de tijdstabel. De milieuvergunning kwam er eind juni, de stedenbouwkundige vergunning volgde een week later. De bouw startte op 1 september en op 4 december tekenden Flanders Make en Sirris de huurovereenkomsten en de oplevering wordt verwacht op 30 september 2018.

Van Roey mikt alvast op een slimme en duurzame, leefbare omgeving en gaat voor een optimale levenscycluskost en… BREEAM. Het gebouw krijgt sensoren mee -MCS is partner voor de sensortechnologie- om temperatuur, vochtigheid, CO,… te meten. Er komt een slim reserveringssysteem en ruimtemonitoring die leert uit de bezettingsgraad van de lokalen maar die ook onderhoud en reiniging aanstuurt, energiemonitoring,…

Andere partners naast Van Roey Vastgoed, Arenberg Wetenschapspark en KU Leuven zijn Polo. Architects, awg architecten en Stabo engineers. << (Luc De Smet) (foto: LDS)

 Lees méér over:  Sirris   Flanders Make  
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

In het havengebied van North Sea Port start een onderzoek naar de mogelijke uitrol van een grootschalige buisleiding-infrastructuur. Hiermee wil men zijn klimaatambities waarmaken.

Parkwind en Jan De Nul bouwen samen nieuw offshore windpark

Jan De Nul Group gaat met windparkontwikkelaar Parkwind (filiaal van Colruyt) Northwester 2 bouwen. Dit wordt het zevende en tevens grootste windpark voor de Belgische kust.

Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

Dankzij een duizendtal innovatieve sensoren, IoT en geavanceerde software krijgt Vlaanderen een uniek intelligent waterbeheersysteem. Een eerste sensor werd onlangs in werking gesteld.

Europees project verhoogt efficiëntie van Big Data-applicaties

Track & Know focust op het onderzoeken, ontwikkelen en exploiteren van een nieuw softwarekader om de efficiëntie te verbeteren van Big Data-applicaties in verschillende sectoren.

EDF kiest Dassault Systèmes en Capgemini voor digitale transformatie

Dassault Systèmes, Capgemini en de Franse elektriciteitsleverancier EDF zijn een samenwerking aangegaan voor de digitale transformatie van de nucleaire activiteiten van deze laatste.

Lancering Europees project voor omzetten CO2 naar brandstof en chemicaliën

Voor dit project is een consortium opgericht, dat bestaat uit acht onderzoekspartners en 29 industriële waarnemers uit Nederland, België, Frankrijk en Engeland.

Dachser lanceert 26 nieuwe LCL-verbindingen

Dachser heeft zijn netwerk in de divisie zeevracht uitgebreid met 26 nieuwe LCL-verbindingen (Less then Container Load). Ook wordt de vertrekfrequentie van bestaande diensten verhoogd.

Johann Corlemeijer wordt Country Manager Avanade België

Avanade, IT-consultancybedrijf en dochteronderneming van Accenture en Microsoft, koos voor Johann Corlemeijer als de nieuwe Country Manager van Avanade België.

TER lanceert nieuwe Arke positie-eindschakelaar

De Arke positie-eindschakelaar werd ontworpen voor het sturen van bovenloopkranen, hijstoestellen en werktuigmachines, is robuust en betrouwbaar en speciaal ontworpen om optimaal te presteren onder de zwaarste omstandigheden. Elma Components (elektrische aandrijf- & besturingstechniek) is TER’s officiële Benelux-partner. >>

Partners