Flanders Make en Sirris doen aan co-housing in Leuven

Onderzoek & Wetenschap 6/12/2017 16:34:52

In Leuven schepten Flanders Make en Sirris samen met Vlaams minister-president Geert Bourgeois de eerste kruiwagen zand voor de 6400 m² nieuwe labs en kantoren van Flanders Make en Sirris.

Lees hieronder verder   
Verwant

Monitoring op afstand: is het sop de kool waard? - artikel

Peter Stracar nieuwe CEO bij GE

Pilz Veiligheidsschakelmat PSENmat met plaatsdetectie - techniek

Wetenschapper Timothy Noël ontvangt prestigieuze chemie-prijs

Robojob wint prestigieuze Fanuc award

EMO 2017: al Industrie 4.X dat de klok sloeg - artikel

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'van ingenieur tot manager'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 27/11/2017 tot 26/03/2018

Expert in lean en productiemanangement module 4: Leidinggeven en teamcoaching

SBM Gent

van 31/01/2018 tot 21/02/2018

Expert in onderhoudsmanagement: Technische documentatie en wisselstukkenbeheer

SBM Gent

van 1/02/2018 tot 22/02/2018

VSK 2018

Jaarbeurs Utrecht

van 6/02/2018 tot 9/02/2018

Sick Vision Day

Ghelamco Arena - Gent

dinsdag 6 februari 2018

MNE - MTMS Network Event

Kortrijk Xpo

van 7/02/2018 tot 8/02/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(16/1) Whitepaper Sirris: ’De circulaire economie en nieuwe waardecreatie’

(15/1) Beveiligingslek bedreigt miljoenen laptops

(12/1) EU steekt 1 miljard euro in ontwikkeling Europese supercomputers

(11/1) Belgische startup wil Blockchain kennisplatform worden

(10/1) Nieuwe Europese strategie voor astrodeeltjesfysica gelanceerd in Brussel

(9/1) Wereldprimeur: elektrische binnenvaartschepen tussen Nederland en België

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe gebouwen -twee beuken van drie hoog die met elkaar verbonden worden- komen tussen die van Option en imec in te liggen, op de zogenaamde cluster C van het Arenberg Wetenschapspark. De ene helft wordt kantoorruimte, de andere laboratoria.

Een investering van 10 miljoen euro voor Groep Van Roey die het gebouw ontwierp, financiert, bouwt en exploiteert. Het pakt dit aan als een Design-Build-Finance-Maintain-Operate (DBFMO-) project. De oplevering wordt verwacht in september 2018. Gepland wordt dat er tegen 2025 zo’n 200 onderzoekers en adviseurs aan het werk zullen zijn.
 
“Toponderzoek vraagt ook een topinfrastructuur”, stelde Urbain Vandeurzen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie. Hij wees er op dat er de komende vijf jaar zo’n 400 miljoen euro vrijgemaakt werd voor O&O in de maakindustrie. Een verdubbeling bij vroeger.

“Maar innoveren doe je niet meer alleen”, zei René Branders, CEO van FIB Belgium en voorzitter van Sirris. Bedrijven en met name KMO’s zullen in de nieuwe gebouwen terecht kunnen met hun vragen rond innovatie, van diepgaand onderzoek tot en met advies en coaching bij implementatie. Hij rekende alvast dat Sirris vorig jaar zo’n 3.000 interventies deed en daarmee 1.500 bedrijven -waarvan tweederden KMO- heeft bereikt. “Sirris telt acht vestigingen en Leuven is de grootste.”

“We verhogen de budgetten voor O&O”, bevestigde minister-president Geert Bourgeois, die daar de sleutel voor welvaart in ziet. Vandaag gaat 2,69% van het BNP naar O&O, terwijl dat in de EU gemiddeld 1,95% is. In 2025 wil de overheid de 3%-norm halen. Dit jaar zou het budget van minister Muyters op een 1,86 miljard euro uitkomen. Tegenover elke euro van de overheid, staat er een euro door de bedrijven.

“imec heeft al meer tewerkstelling dan Stella Artois”, liet de Leuvense Mohamed Ridouani -schepen van personeelszaken, onderwijs, economie, leefmilieu en vastgoed- zich ontvallen. Hij had het ook over “één van de slimste vierkante kilometers in Europa” die de stad verder zal faciliteren. Zo lopen er al gesprekken tussen de stad en de Lijn over een ‘autonome shuttlebus in een eigen bedding’ tussen de ‘slimme strip’ (het Wetenschapspark aan de Gaston Geenslaan) en de Celestijnenlaan.

De lab-infrastructuur in het nieuwe gebouw zal op machine-automatisatie en digitale productiesystemen focussen. Daarmee willen de organisaties co-creatie met particuliere bedrijven stimuleren. Hier komen het lab voor het testen van digitale en geautomatiseerde machines, het lab voor het testen van digitale en geautomatiseerde productiecellen, inspectie, nabewerking en kwaliteitsbewaking (zowel voor materiaalomvorming als additieve productie), het applicatielab voor ontwerp en productie van composieten voor lichtgewicht-toepassingen (SLC-Lab), de testomgeving voor productie- en organisatiemanagement, en de labs voor elektronica en de aanmaak van mechatronische prototypes en slimme producten en een co-creatie/co-design omgeving.

Dat het ook in Vlaanderen vooruit kan gaan, toont de tijdstabel. De milieuvergunning kwam er eind juni, de stedenbouwkundige vergunning volgde een week later. De bouw startte op 1 september en op 4 december tekenden Flanders Make en Sirris de huurovereenkomsten en de oplevering wordt verwacht op 30 september 2018.

Van Roey mikt alvast op een slimme en duurzame, leefbare omgeving en gaat voor een optimale levenscycluskost en… BREEAM. Het gebouw krijgt sensoren mee -MCS is partner voor de sensortechnologie- om temperatuur, vochtigheid, CO,… te meten. Er komt een slim reserveringssysteem en ruimtemonitoring die leert uit de bezettingsgraad van de lokalen maar die ook onderhoud en reiniging aanstuurt, energiemonitoring,…

Andere partners naast Van Roey Vastgoed, Arenberg Wetenschapspark en KU Leuven zijn Polo. Architects, awg architecten en Stabo engineers. << (Luc De Smet) (foto: LDS)

 Lees méér over:  Sirris   Flanders Make  
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VITO opent dochter-onderneming in Verenigde Arabische Emiraten

VITO heeft haar dochter-onderneming VITO (Arabia Science and Technology Consultancy LLC) in de Verenigde Arabische Emiraten geopend. Dit is dit het derde regionaal bedrijf van VITO.

Overspanning met hoogspanningslijn voor Schelde in Antwerpse haven

In de Antwerpse haven zijn de voorbereidende werken gestart voor de overspanning van de Schelde met een nieuwe hoogspanningslijn. Dit is onderdeel van het Brabo-project van Elia.

Industriële automatisatie: Belgische bedrijven gaan ervoor - artikel

In het kader van de Agoria-campagne ‘Make it in Belgium’zaten 4 ‘verborgen parels’ van de automatisering rond de tafel. Ze hadden het over innovatie in de machinebouw en productiesystemen.

Besix behaalt BIM-certificaat niveau 2

Besix Contracting behaalde in december 2017 via haar Engineering-afdeling het BIM Level 2-certificaat van BSI Group, door te voldoen aan de eisen van de norm PAS 1192-2 (ontwerp en bouw).

Wetenschapper Timothy Noël ontvangt prestigieuze chemie-prijs

Noël ontvangt de DECHEMA-prijs als erkenning voor zijn baanbrekende werk op het gebied van continue fotochemische conversie in microkanaalsystemen.

6,7 miljoen euro voor nieuwe middelen tegen taaislijmziekte

De Europese Commissie stelt hiervoor 6,7 miljoen euro beschikbaar aan ruim veertig Europese centra, waaronder de Katholieke Universiteit Leuven en de Europese Cystic Fibrosis Stichting.

Schneider Electric installeert datacenter voor AZ Damiaan ziekenhuis

Het AZ Damiaan ziekenhuis te Oostende maakte voor de installatie en het onderhoud van zijn datacenter gebruik van de flexibele oplossingen van Schneider Electric.

Whitepaper Sirris: ’De circulaire economie en nieuwe waardecreatie’

Sirris publiceerde een witboek over de opportuniteiten van de circulaire economie. Het neemt het thema op in nauwe samenwerking met Agoria.

Partners