Flanders Make en Sirris doen aan co-housing in Leuven

Onderzoek & Wetenschap 6/12/2017 16:34:52

In Leuven schepten Flanders Make en Sirris samen met Vlaams minister-president Geert Bourgeois de eerste kruiwagen zand voor de 6400 m² nieuwe labs en kantoren van Flanders Make en Sirris.

Lees hieronder verder   
engineeringnet-tv

Verwant

Klein maar fijn: JUMO dTRANS T08 en S08 - advertorial

Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

Engineering studenten uitgedaagd tijdens Olympiade

Kies Apex Dynamics als leverancier voor tandwielkasten - techniek

Vynova investeert 65 miljoen euro in nieuwe productie-installatie

DEME stelt innovatief pre-prototype knollenverzamelaar voor

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/10) Crowdfunding voor drie nieuwe waterkrachtcentrales in Wallonië

(17/10) Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

(15/10) Hans Casier wordt nieuwe voorzitter essenscia

(15/10) RWE haalt Nederlandse STEG-centrale van onder het stof

(11/10) Europees consortium demonstreert ondergrondse seizoensopslag zomerwarmte

(10/10) Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe gebouwen -twee beuken van drie hoog die met elkaar verbonden worden- komen tussen die van Option en imec in te liggen, op de zogenaamde cluster C van het Arenberg Wetenschapspark. De ene helft wordt kantoorruimte, de andere laboratoria.

Een investering van 10 miljoen euro voor Groep Van Roey die het gebouw ontwierp, financiert, bouwt en exploiteert. Het pakt dit aan als een Design-Build-Finance-Maintain-Operate (DBFMO-) project. De oplevering wordt verwacht in september 2018. Gepland wordt dat er tegen 2025 zo’n 200 onderzoekers en adviseurs aan het werk zullen zijn.
 
“Toponderzoek vraagt ook een topinfrastructuur”, stelde Urbain Vandeurzen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie. Hij wees er op dat er de komende vijf jaar zo’n 400 miljoen euro vrijgemaakt werd voor O&O in de maakindustrie. Een verdubbeling bij vroeger.

“Maar innoveren doe je niet meer alleen”, zei René Branders, CEO van FIB Belgium en voorzitter van Sirris. Bedrijven en met name KMO’s zullen in de nieuwe gebouwen terecht kunnen met hun vragen rond innovatie, van diepgaand onderzoek tot en met advies en coaching bij implementatie. Hij rekende alvast dat Sirris vorig jaar zo’n 3.000 interventies deed en daarmee 1.500 bedrijven -waarvan tweederden KMO- heeft bereikt. “Sirris telt acht vestigingen en Leuven is de grootste.”

“We verhogen de budgetten voor O&O”, bevestigde minister-president Geert Bourgeois, die daar de sleutel voor welvaart in ziet. Vandaag gaat 2,69% van het BNP naar O&O, terwijl dat in de EU gemiddeld 1,95% is. In 2025 wil de overheid de 3%-norm halen. Dit jaar zou het budget van minister Muyters op een 1,86 miljard euro uitkomen. Tegenover elke euro van de overheid, staat er een euro door de bedrijven.

“imec heeft al meer tewerkstelling dan Stella Artois”, liet de Leuvense Mohamed Ridouani -schepen van personeelszaken, onderwijs, economie, leefmilieu en vastgoed- zich ontvallen. Hij had het ook over “één van de slimste vierkante kilometers in Europa” die de stad verder zal faciliteren. Zo lopen er al gesprekken tussen de stad en de Lijn over een ‘autonome shuttlebus in een eigen bedding’ tussen de ‘slimme strip’ (het Wetenschapspark aan de Gaston Geenslaan) en de Celestijnenlaan.

De lab-infrastructuur in het nieuwe gebouw zal op machine-automatisatie en digitale productiesystemen focussen. Daarmee willen de organisaties co-creatie met particuliere bedrijven stimuleren. Hier komen het lab voor het testen van digitale en geautomatiseerde machines, het lab voor het testen van digitale en geautomatiseerde productiecellen, inspectie, nabewerking en kwaliteitsbewaking (zowel voor materiaalomvorming als additieve productie), het applicatielab voor ontwerp en productie van composieten voor lichtgewicht-toepassingen (SLC-Lab), de testomgeving voor productie- en organisatiemanagement, en de labs voor elektronica en de aanmaak van mechatronische prototypes en slimme producten en een co-creatie/co-design omgeving.

Dat het ook in Vlaanderen vooruit kan gaan, toont de tijdstabel. De milieuvergunning kwam er eind juni, de stedenbouwkundige vergunning volgde een week later. De bouw startte op 1 september en op 4 december tekenden Flanders Make en Sirris de huurovereenkomsten en de oplevering wordt verwacht op 30 september 2018.

Van Roey mikt alvast op een slimme en duurzame, leefbare omgeving en gaat voor een optimale levenscycluskost en… BREEAM. Het gebouw krijgt sensoren mee -MCS is partner voor de sensortechnologie- om temperatuur, vochtigheid, CO,… te meten. Er komt een slim reserveringssysteem en ruimtemonitoring die leert uit de bezettingsgraad van de lokalen maar die ook onderhoud en reiniging aanstuurt, energiemonitoring,…

Andere partners naast Van Roey Vastgoed, Arenberg Wetenschapspark en KU Leuven zijn Polo. Architects, awg architecten en Stabo engineers. << (Luc De Smet) (foto: LDS)

 Lees méér over:  Sirris   Flanders Make  
Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Verpakkingstechniek van Arburg: alles uit één hand - advertorial

In de verpakkingsbranche ligt de nadruk op precisie, reproductie, efficiëntie, lage stukprijzen en korte cyclustijden. Arburg biedt daarom specifieke verpakkingsmachines en -installaties aan

Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

Ardo haalde het in deze 24ste editie van Decospan en Reynaers Group. Daarnaast won Ontoforce de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar’ 2018.

Bernadette Spinoy wordt algemeen directeur van Total Belgium

Total heeft Bernadette Spinoy aangesteld als algemeen directeur en bestuurder van Total Belgium. Zo komt er voor de eerste keer een vrouw aan leiding van deze afdeling van Total.

Wallonië pompt 20 miljoen euro in renovatie stuwdam

Galère (werkmaatschappij van BAM actief in Wallonië en Brussel) heeft in combinatie met Jan De Nul opdracht verworven voor de eerste fase van de renovatie van de Monsin-stuwdam in de Maas.

AirBridgeCargo vestigt Europese vrachthub op Liege Airport

De Russische luchtvaartmaatschappij gaat een vrachtcentrum van 25.000 vierkante meter in gebruik nemen op de luchthaven van Luik, waarvoor een investering nodig is van 25 miljoen euro.

Start publieke raadpleging Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030

Elia heeft de publieke raadpleging over het Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030 opgestart. Het proces loopt tot 15 december 2018. Dit ontwikkelingsplan moet om de 4 jaar opgemaakt worden.

Nieuwe katalysator vermindert ontstaan CO2 in ‘Coal to Liquids’-proces

Onderzoekers uit China en van de TU Eindhoven hebben een nieuw soort ijzerkatalysator ontwikkeld die de CTL-kosten drukken, doordat veel minder syngas naar CO2 wordt omgezet.

Klein maar fijn: JUMO dTRANS T08 en S08 - advertorial

Achter de JUMO dTRANS T08-serie en de JUMO dTRANS S08-serie bevindt zich een omvangrijk portfolio van negen meetomvormers en 13 signaal-scheidingsomzetters.

IE3 & IE4 motoren in webshop Elma Motors

Elma Motors biedt vanaf nu haar complete assortiment IE3 en IE4 voorraadmotoren te koop aan in de hun webshop. Het gaat om driefasige gietijzeren en aluminium kortsluitankermotoren die voldoen aan de efficiency klassen IE3 en IE4. Online-klanten kunnen hebben toegang tot een kleine 1000-tal verschillende motoren. >>

Partners