VARIO adviseert Vlaamse Regering over war on talent

De Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen (VARIO) werkte een advies in 20 actiepunten uit om de beste studenten, onderzoekers en professoren naar Vlaanderen te krijgen.

Trefwoorden: #advies, #VARIO, #Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen, #Vlaamse regering, #war on talent

Lees verder

HR

( Foto: VARIO )

ENGINEERINGNET.BE - Wil Vlaanderen tot de top 5 van die innovatieve, ondernemende kennisregio’s behoren, dan moet er, naast het ontwikkelen van het eigen talent door scholing en opleiding, ook internationaal toptalent aangetrokken en hier verankerd worden.

Om de Vlaamse Regering bij deze prioriteit te helpen, heeft de VARIO zijn eerste advies over dit thema afgeleverd. Het advies kwam tot stand op basis van een grondige kwantitatieve en kwalitatieve analyse én na grondig overleg met het werkveld: de kennisinstellingen, bedrijven en bedrijfssectoren, FIT, VDAB …

Deze bevindingen werden getoetst aan de jarenlange expertise en knowhow van de VARIO-raadsleden en vervolgens vertaald in een integrale en gecoördineerde strategie van vier grote aanbevelingen, geconcretiseerd in 20 actiepunten.


Op de foto:
Vlaams minister Muyters ontvangt het volledige rapport.

Dit zijn alvast enkele opvallende actiepunten:

  • VARIO vraagt een integrale en gecoördineerde strategie uit te werken met snel voelbare resultaten. De sense of urgency is immers groot. Het oppert daarom een superintendant aan te stellen, die, rechtstreeks onder de Vlaamse minister-president, de strategie uitrolt, de rollen toebedeelt en de uitvoering van de strategie bewaakt.
  • VARIO vraagt om Vlaanderen in het internationale daglicht te zetten met een uitgekiend één-merkbeleid en een levendig kennis- en innovatie-ecosysteem.
  • VARIO roept op om werk te maken van een vriendelijk welkombeleid: ga voor een - uiteraard radicaal digitale - one-stop-shop en zorg voor een snelwegprocedure voor toptalent zodat ze hier kunnen studeren, leven en werken.
  • VARIO vraagt een aangepast doelgroepenbeleid te ontwikkelen voor buitenlandse topstudenten, toponderzoekers en topprofessoren, met het doel dat ze een deel van hun loopbaan doorbrengen in ons economisch weefsel en zo bijdragen aan de welvaart van onze regio. Het verwacht dat hiervoor de aantrekkingskracht van onze universiteiten en kennisinstellingen verhoogd wordt en vraagt internationalisering te belonen met harde centen.