Op maat gemaakt monitoringsysteem bouwsteen voor Industrie 4.0

Onderzoek & Wetenschap 5/12/2017 10:07:28

In het project 'Cost-Effective Vibro-Accoustic Monitoring' ontwikkelde Flanders Make samen met de projectpartners algoritmen voor het gebruik van goedkope sensoren voor permanente monitoring

Lees hieronder verder   
Verwant

7 redenen om Endress+Hauser te bezoeken op Pumps & Valves 2018 - uitnodiging

Flowcomm Introduceert nieuw logo - advertorial

Innovatie belangrijke pijler op Maintenance & Pumps & Valves - uitnodiging

Veiligheidsvoorschriften worden bewust genegeerd

Nieuw onderzoek naar voorspellend onderhoud

EPA lanceert outsourcing van industriële elektrotechniekers

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'van ingenieur tot manager'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 27/11/2017 tot 26/03/2018

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Six Sigma: strategie voor resultaatsverbetering

SBM Gent

van 14/03/2018 tot 21/03/2018

Expert in lean en productiemanagement: TPM

SBM Gent

van 15/03/2018 tot 29/03/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Stoc Expo Europe

Ahoy, Rotterdam

van 20/03/2018 tot 22/03/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(20/3) Nieuw ’Energie Conversie park’ zet GFT om in groen gas

(19/3) Solvay gaat digitale transformatie in grootste fabrieken versnellen

(14/3) Een batterij voor elk huis - column

(14/3) Dana neemt GKN Driveline over

(13/3) Systeemdenken in PV-installaties - artikel

(12/3) Brussels Airport investeert 100 miljoen euro in logistieke gebouwen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit monitoringsysteem bestaat uit slimme algoritmes in combinatie met sensoren, en een open embedded platform. Samen biedt dit mogelijkheden voor permanente conditiebewaking.

Deze permanente monitoring laat productiebedrijven toe om de kwaliteit van hun producten te verhogen, de kosten van de productie te verlagen en tijd te winnen.

Het toepassingsgebied van het ontwikkelde monitoringsysteem is toegespitst op roterende machines en in het bijzonder lagers. Lagers zijn immers onderhoudsgevoelige componenten die cruciaal zijn voor het functioneren van een machine.

Om tot een effectieve foutdiagnose te komen, is het belangrijk inzicht te krijgen in het faalgedrag van de relevante machinecomponenten. Een groot deel van de lagerfouten ontstaan zeer lokaal en resulteren in impulsief trillingsgedrag. Andere trillingsbronnen in machines zoals tandwielen, assen en ruis maskeren typisch de effecten van lagerfouten.

Om de gewenste lagerfout-gerelateerde informatie uit het trillingssignaal te isoleren, wordt gebruik gemaakt van een slim algoritme. Dit algoritme is opgebouwd uit drie signaalverwerkingsstappen.

Trillingen veroorzaakt door tandwielen zijn vaak dominant aanwezig in het trillingssignaal van roterende machines. Deze trillingen worden in de eerste stap verwijderd. In een tweede stap wordt de ruis in het gefilterde trillingssignaal verminderd. In de laatste stap wordt het impulsieve trillingsgedrag veroorzaakt door een lagerfout versterkt.

De aanwezigheid van lagerfouten wordt vervolgens gedetecteerd met hulp van het ‘squared envelope’ frequentiespectrum. De amplitude van specifieke frequenties van de lagerfout wordt gebruikt als indicator.

Vervolgens wordt de berekende feature vergeleken met een vooraf bepaalde drempelwaarde. Een gezonde toestand wordt gemeld als de waarde kleiner is dan de drempel, terwijl een foutieve toestand wordt gemeld als de waarde groter is dan de drempelwaarde.

De gehele signaalverwerking en analyse wordt automatisch uitgevoerd in een embedded platform, zonder tussenkomst van een specialist. De benodigde informatie is beperkt tot de as-rotatiesnelheid en specificatie van het type lagers in de machine.

De hoge investeringskosten is één van de knelpunten voor de brede toepassing van conditie-gebaseerde onderhoudsstrategieën. Een aanzienlijk deel van deze kosten is toe te schrijven aan de sensoren.

Micro-mechanische systemen (MEMS) gebaseerde sensoren bieden een goedkoop alternatief voor duurdere high-end sensoren. MEMS accelerometers combineren economisch voordeel met een compact ontwerp, hoge gevoeligheid en temperatuurstabiliteit.

Om machinetrillingen te meten en te verwerken, werd een embedded platform ontwikkeld. De belangrijkste ontwerpcriteria waren de compactheid, openheid, schaalbaarheid en prijs.

De ontwikkelde oplossing bestaat uit een Beaglebone Black single board computer met een Linux besturingssysteem, aangevuld met een op maat gemaakte interface. Het systeem heeft 6 analoge ingangskanalen die aan 52 kHz bemonsterd kunnen worden. Het is programmeerbaar in open-source programmeertaal Python.

Analyses hebben aangetoond dat de goedkope sensoren en het embedded platform gelijkwaardig presteren als hoogwaardige alternatieven. De prestatie en betrouwbaarheid van het algoritme is uitvoerig getest op verschillende types van lagers en lagerfouten.

In het onderzoeksproject is gedemonstreerd dat het algoritme een kleinere fout kan detecteren (ø195 µm) dan de traditionele analysemethodes die gebruikelijk zijn in de industrie. Dit maakt het mogelijk om vroegtijdig fouten te detecteren. Bovendien is het algoritme getest op een scala aan toepassingen, van eenvoudige tot meer complexe machines, zoals bijvoorbeeld een tandwielkast.

De verdere digitalisatie (Industrie 4.0 en Cloud-connectiviteit) maakt het mogelijk om data te verzamelen over machinefouten van gelijkaardige machines. Hierdoor kan de kwaliteit en betrouwbaarheid van de onderhoudsbeslissingen en bijhorende -acties verbeterd worden, resulterend in een belangrijke vermindering van ongewenste machinestilstand. << (Guy Leysen) (bron: Flanders Make) (foto: screen YouTube - Flanders Make)

ACHTERGROND
Dit onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het Vibmon project door Flanders Make DecisionS corelab in samenwerking met academische partners Universiteit van Antwerpen CoSys-Lab en KU Leuven PMA. Het project is ondersteund door VLAIO. <<


Video:

 Lees méér over:  Flanders Make   Industrie 4.0  
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Atos lanceert draagbaar testsysteem voor satellieten

Atos lanceert een lichtgewicht, compact testsysteem ontworpen om grootschalige productie van satellieten mogelijk te maken. De snelheid en efficiency van de tests wordt sterk verbeterd.

Heartbeat Technology voor procesinstrumentatie steeds meer toegepast - uitnodiging

De steeds populairder wordende diagnostische toolbox Heartbeat Technology van Endress+Hauser kan ontdekt worden op stand B1070 op de Pumps & Valves / Maintenance beurs in Antwerpen.

WBC Incubator gaat samenwerken met twee Canadese incubators

WBC Incubator heeft twee samenwerkingsverbanden afgesloten met 2 Canadese incubators: Centre Québécois d’Innovation en Biotechnologie en Centre d’Entreprises et d’Innovation de Montréal.

Solvay gaat digitale transformatie in grootste fabrieken versnellen

Solvay en SAS hebben een overeenkomst getekend over het gebruik van een data analytics platform om de digitale transformatie te versnellen en bij te dragen tot betere productieprestaties.

Atlas Copco versterkt distributiecentrum in Wilrijk

Atlas Copco versterkt het logistiek team in het distributiecentrum in Wilrijk en heeft verschillende openstaande vacatures. Het bedrijf blijft geloven in België als logistiek centrum.

WindVision is gestart met de bouw van een nieuw Belgisch windpark

Het bedrijf bouwt zes windturbines op het platteland van Borsu, dat op circa 40 kilometer ten zuidwesten van Luik ligt, en 45.000 megawattuur per jaar gaat leveren.

UZ Leuven ontwikkelt nieuwe software voor opsporing glaucoom

UZ Leuven ontwikkelt een manier om de ziekte sneller te detecteren met behulp van artificiële intelligentie. Op basis van een grote databank met netvliesfoto’s wordt software ontwikkeld.

West-Vlaanderen ziet economische opportuniteiten in waterstof

Volgens de Energievisie van de Vlaamse Regering moeten alle nieuw verkochte auto’s vanaf 2035 uitstootvrij zijn. Naast elektrische auto’s zijn auto’s op waterstof een oplossing.

B&R breidt de Power Panel T50-serie uit

B&R Industrial Automation heeft zijn Power Panel T50-serie uitgebreid met twee nieuwe afmetingen. Men heeft nu de keuze uit vijf formaten, met diagonalen variërend van 5 tot 15,6 inch. Deze HMI-terminals zijn compact, eenvoudig te configureren en bij uitstek geschikt voor hoogwaardige machineontwerpen. >>

Partners