Europese productie van material handling lichtjes omhoog in 2016

Economie 4/12/2017 14:31:17

Na twee jaar stevig groeien, steeg de waarde van de Europese productie (EU28) van de goederenbehandeling vorig jaar nog met een matige 1,5% naar 62,4 miljard euro.

Lees hieronder verder   
Verwant

Endress+Hauser stelt eerste zelfkalibrerende temperatuursensor voor - uitnodiging

Consortium met Siemens bouwt Deens tramsysteem

Endress+Hauser breidt gamma procesmeetinstrumenten met IO-Link uit - uitnodiging

Heartbeat Technology voor procesinstrumentatie steeds meer toegepast - uitnodiging

ACE publiceert nieuwe catalogus met dempingsproducten - techniek

Inspiratiesessie: “Uw innovatie, van inspiratie tot actieplan” - uitnodiging

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'van ingenieur tot manager'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 27/11/2017 tot 26/03/2018

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Six Sigma: strategie voor resultaatsverbetering

SBM Gent

van 14/03/2018 tot 21/03/2018

Expert in lean en productiemanagement: TPM

SBM Gent

van 15/03/2018 tot 29/03/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Stoc Expo Europe

Ahoy, Rotterdam

van 20/03/2018 tot 22/03/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(20/3) Nieuw ’Energie Conversie park’ zet GFT om in groen gas

(19/3) Solvay gaat digitale transformatie in grootste fabrieken versnellen

(14/3) Een batterij voor elk huis - column

(14/3) Dana neemt GKN Driveline over

(13/3) Systeemdenken in PV-installaties - artikel

(12/3) Brussels Airport investeert 100 miljoen euro in logistieke gebouwen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - “De wereldcijfers stagneerden in 2016. We mogen dus best wel tevreden zijn met deze positieve resultaten”, besloot Olivier Janin, algemeen secretaris van de Federation of European Materials Handling, Lifting & Storage Equipment Manufacturers (FEM). “De aangehouden groei van de binnenlandse vraag is uitstekend nieuws. Het wijst op een investeringscyclus die onze constructeurs ten goede komt.”

De cijfers komen van het Statistics 2016 jaarrapport van FEM dat zijn zetel in Brussel heeft. Herstel en onderhoud zijn daarin goed voor 9,7 miljard euro, een groei van 5% die vooral gedreven was door de aanhoudende binnenlandse vraag. Die laatste steeg met 15% naar 36,7 miljard euro. De export viel wel met 10% terug naar 24,7 miljard euro. Die export is nu nog goed voor 46,7% van de productiewaarde (zonder herstel en onderhoud).

Ondertussen sprong de import omhoog met 19% naar 8,7 miljard euro. Die importgroei betekende echter maar 1% extra aandeel in de binnenlandse vraag (23,7%). De combinatie van export- en importcijfers resulteerde in een terugval van de handelsbalans met 22%. Anderzijds zit het met die handelsbalans nog wel even snor, want toch nog goed voor een degelijk +16 miljard euro overschot. Maar… die import groeit wel zowat jaar na jaar sinds 2005. Toen was de import nog maar 2,7 miljard euro waard. Nu drie keer meer.

De productie in materials handling, lifting & storage equipment bestaat voor 78% uit materials handling- en hefuitrusting -conveyors, heftoestellen, vorkliften, intralogistieke systemen (hardware) en mobiele hoogwerkers- 8% uit opslaginstallaties en 14% is software en automatisatie.

FEM vertegenwoordigt meer dan duizend bedrijven met zo’n 160.000 medewerkers, in 14 landen -West-Europa, Scandinavië, Rusland, Turkije, Iran- die samen zo’n 80% vertegenwoordigen van alle Europese bedrijven die in aanmerking komen, en… meer dan de helft van de wereldproductie. Deze sector is trouwens de tweede grootste in mechanisch engineering. << (Luc De Smet) (foto: LDS)

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Atos lanceert draagbaar testsysteem voor satellieten

Atos lanceert een lichtgewicht, compact testsysteem ontworpen om grootschalige productie van satellieten mogelijk te maken. De snelheid en efficiency van de tests wordt sterk verbeterd.

Heartbeat Technology voor procesinstrumentatie steeds meer toegepast - uitnodiging

De steeds populairder wordende diagnostische toolbox Heartbeat Technology van Endress+Hauser kan ontdekt worden op stand B1070 op de Pumps & Valves / Maintenance beurs in Antwerpen.

WBC Incubator gaat samenwerken met twee Canadese incubators

WBC Incubator heeft twee samenwerkingsverbanden afgesloten met 2 Canadese incubators: Centre Québécois d’Innovation en Biotechnologie en Centre d’Entreprises et d’Innovation de Montréal.

Solvay gaat digitale transformatie in grootste fabrieken versnellen

Solvay en SAS hebben een overeenkomst getekend over het gebruik van een data analytics platform om de digitale transformatie te versnellen en bij te dragen tot betere productieprestaties.

Atlas Copco versterkt distributiecentrum in Wilrijk

Atlas Copco versterkt het logistiek team in het distributiecentrum in Wilrijk en heeft verschillende openstaande vacatures. Het bedrijf blijft geloven in België als logistiek centrum.

WindVision is gestart met de bouw van een nieuw Belgisch windpark

Het bedrijf bouwt zes windturbines op het platteland van Borsu, dat op circa 40 kilometer ten zuidwesten van Luik ligt, en 45.000 megawattuur per jaar gaat leveren.

UZ Leuven ontwikkelt nieuwe software voor opsporing glaucoom

UZ Leuven ontwikkelt een manier om de ziekte sneller te detecteren met behulp van artificiële intelligentie. Op basis van een grote databank met netvliesfoto’s wordt software ontwikkeld.

West-Vlaanderen ziet economische opportuniteiten in waterstof

Volgens de Energievisie van de Vlaamse Regering moeten alle nieuw verkochte auto’s vanaf 2035 uitstootvrij zijn. Naast elektrische auto’s zijn auto’s op waterstof een oplossing.

B&R breidt de Power Panel T50-serie uit

B&R Industrial Automation heeft zijn Power Panel T50-serie uitgebreid met twee nieuwe afmetingen. Men heeft nu de keuze uit vijf formaten, met diagonalen variërend van 5 tot 15,6 inch. Deze HMI-terminals zijn compact, eenvoudig te configureren en bij uitstek geschikt voor hoogwaardige machineontwerpen. >>

Partners