Europese productie van material handling lichtjes omhoog in 2016

Economie 4/12/2017 14:31:17

Na twee jaar stevig groeien, steeg de waarde van de Europese productie (EU28) van de goederenbehandeling vorig jaar nog met een matige 1,5% naar 62,4 miljard euro.

Lees hieronder verder   
Verwant

Schrijf je in voor een opleiding machinebouw - invitatie

PROFIsafe-module levert verhoogde veiligheid - techniek

Hydraulische persen van Uniflex leveren proper werk - techniek

Pentahold sluit partnerschap met Advipro

Uniflex HM 665 met Control C.2 sturing - techniek

PTC en Rockwell Automation sluiten strategische samenwerking

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Webinar: Draadnummering

Webinar EPLAN

vrijdag 10 augustus 2018

Onderhoud industriële tandwielkasten

MGH Antwerpen

donderdag 6 september 2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/7) North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

(11/7) Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

(10/7) Gezuiverd afvalwater in strijd tegen droogte

(10/7) EnergyVille werkt aan koolstofarme toekomst

(5/7) Tideway verdubbelt productiecapaciteit met nieuw kabellegschip

(5/7) Spin-off vult IT-vacatures in door interne omscholing

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - “De wereldcijfers stagneerden in 2016. We mogen dus best wel tevreden zijn met deze positieve resultaten”, besloot Olivier Janin, algemeen secretaris van de Federation of European Materials Handling, Lifting & Storage Equipment Manufacturers (FEM). “De aangehouden groei van de binnenlandse vraag is uitstekend nieuws. Het wijst op een investeringscyclus die onze constructeurs ten goede komt.”

De cijfers komen van het Statistics 2016 jaarrapport van FEM dat zijn zetel in Brussel heeft. Herstel en onderhoud zijn daarin goed voor 9,7 miljard euro, een groei van 5% die vooral gedreven was door de aanhoudende binnenlandse vraag. Die laatste steeg met 15% naar 36,7 miljard euro. De export viel wel met 10% terug naar 24,7 miljard euro. Die export is nu nog goed voor 46,7% van de productiewaarde (zonder herstel en onderhoud).

Ondertussen sprong de import omhoog met 19% naar 8,7 miljard euro. Die importgroei betekende echter maar 1% extra aandeel in de binnenlandse vraag (23,7%). De combinatie van export- en importcijfers resulteerde in een terugval van de handelsbalans met 22%. Anderzijds zit het met die handelsbalans nog wel even snor, want toch nog goed voor een degelijk +16 miljard euro overschot. Maar… die import groeit wel zowat jaar na jaar sinds 2005. Toen was de import nog maar 2,7 miljard euro waard. Nu drie keer meer.

De productie in materials handling, lifting & storage equipment bestaat voor 78% uit materials handling- en hefuitrusting -conveyors, heftoestellen, vorkliften, intralogistieke systemen (hardware) en mobiele hoogwerkers- 8% uit opslaginstallaties en 14% is software en automatisatie.

FEM vertegenwoordigt meer dan duizend bedrijven met zo’n 160.000 medewerkers, in 14 landen -West-Europa, Scandinavië, Rusland, Turkije, Iran- die samen zo’n 80% vertegenwoordigen van alle Europese bedrijven die in aanmerking komen, en… meer dan de helft van de wereldproductie. Deze sector is trouwens de tweede grootste in mechanisch engineering. << (Luc De Smet) (foto: LDS)

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Hydraulische persen van Uniflex leveren proper werk - techniek

De Duitse firma Uniflex stelt een reeks hydraulische persen voor (HMC 1-30, HMC 325 EN HM 665), die niet moeten gesmeerd worden en voor een hoge ‘return on investment’ zorgen.

North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

In het havengebied van North Sea Port start een onderzoek naar de mogelijke uitrol van een grootschalige buisleiding-infrastructuur. Hiermee wil men zijn klimaatambities waarmaken.

Parkwind en Jan De Nul bouwen samen nieuw offshore windpark

Jan De Nul Group gaat met windparkontwikkelaar Parkwind (filiaal van Colruyt) Northwester 2 bouwen. Dit wordt het zevende en tevens grootste windpark voor de Belgische kust.

Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

Dankzij een duizendtal innovatieve sensoren, IoT en geavanceerde software krijgt Vlaanderen een uniek intelligent waterbeheersysteem. Een eerste sensor werd onlangs in werking gesteld.

Europees project verhoogt efficiëntie van Big Data-applicaties

Track & Know focust op het onderzoeken, ontwikkelen en exploiteren van een nieuw softwarekader om de efficiëntie te verbeteren van Big Data-applicaties in verschillende sectoren.

EDF kiest Dassault Systèmes en Capgemini voor digitale transformatie

Dassault Systèmes, Capgemini en de Franse elektriciteitsleverancier EDF zijn een samenwerking aangegaan voor de digitale transformatie van de nucleaire activiteiten van deze laatste.

Lancering Europees project voor omzetten CO2 naar brandstof en chemicaliën

Voor dit project is een consortium opgericht, dat bestaat uit acht onderzoekspartners en 29 industriële waarnemers uit Nederland, België, Frankrijk en Engeland.

Dachser lanceert 26 nieuwe LCL-verbindingen

Dachser heeft zijn netwerk in de divisie zeevracht uitgebreid met 26 nieuwe LCL-verbindingen (Less then Container Load). Ook wordt de vertrekfrequentie van bestaande diensten verhoogd.

TER lanceert nieuwe Arke positie-eindschakelaar

De Arke positie-eindschakelaar werd ontworpen voor het sturen van bovenloopkranen, hijstoestellen en werktuigmachines, is robuust en betrouwbaar en speciaal ontworpen om optimaal te presteren onder de zwaarste omstandigheden. Elma Components (elektrische aandrijf- & besturingstechniek) is TER’s officiële Benelux-partner. >>

Partners