Europese productie van material handling lichtjes omhoog in 2016

Na twee jaar stevig groeien, steeg de waarde van de Europese productie (EU28) van de goederenbehandeling vorig jaar nog met een matige 1,5% naar 62,4 miljard euro.

Trefwoorden: #2016, #conveyors, #Europa, #FEM, #heftruck, #hoogwerkers, #material handling, #Mechanical engineering, #opslag, #vorkliften

Lees verder

Nieuws

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - “De wereldcijfers stagneerden in 2016. We mogen dus best wel tevreden zijn met deze positieve resultaten”, besloot Olivier Janin, algemeen secretaris van de Federation of European Materials Handling, Lifting & Storage Equipment Manufacturers (FEM). “De aangehouden groei van de binnenlandse vraag is uitstekend nieuws. Het wijst op een investeringscyclus die onze constructeurs ten goede komt.”

De cijfers komen van het Statistics 2016 jaarrapport van FEM dat zijn zetel in Brussel heeft. Herstel en onderhoud zijn daarin goed voor 9,7 miljard euro, een groei van 5% die vooral gedreven was door de aanhoudende binnenlandse vraag. Die laatste steeg met 15% naar 36,7 miljard euro. De export viel wel met 10% terug naar 24,7 miljard euro. Die export is nu nog goed voor 46,7% van de productiewaarde (zonder herstel en onderhoud).

Ondertussen sprong de import omhoog met 19% naar 8,7 miljard euro. Die importgroei betekende echter maar 1% extra aandeel in de binnenlandse vraag (23,7%). De combinatie van export- en importcijfers resulteerde in een terugval van de handelsbalans met 22%. Anderzijds zit het met die handelsbalans nog wel even snor, want toch nog goed voor een degelijk +16 miljard euro overschot. Maar… die import groeit wel zowat jaar na jaar sinds 2005. Toen was de import nog maar 2,7 miljard euro waard. Nu drie keer meer.

De productie in materials handling, lifting & storage equipment bestaat voor 78% uit materials handling- en hefuitrusting -conveyors, heftoestellen, vorkliften, intralogistieke systemen (hardware) en mobiele hoogwerkers- 8% uit opslaginstallaties en 14% is software en automatisatie.

FEM vertegenwoordigt meer dan duizend bedrijven met zo’n 160.000 medewerkers, in 14 landen -West-Europa, Scandinavië, Rusland, Turkije, Iran- die samen zo’n 80% vertegenwoordigen van alle Europese bedrijven die in aanmerking komen, en… meer dan de helft van de wereldproductie. Deze sector is trouwens de tweede grootste in mechanisch engineering.