Europese productie van material handling lichtjes omhoog in 2016

Economie 4/12/2017 14:31:17

Na twee jaar stevig groeien, steeg de waarde van de Europese productie (EU28) van de goederenbehandeling vorig jaar nog met een matige 1,5% naar 62,4 miljard euro.

Lees hieronder verder   
Verwant

Wim Sarens: “Een lift van 40.000 ton is perfect mogelijk” - topingenieur

Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

Belgische textielinnovaties vallen in de prijzen (+fotoreportage)

DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

B&R Machine centric robotics - advertorial

Engineeringnet Magazine nr. 149 is onlangs verschenen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(27/2) Onbemande drone doorkruist de stratosfeer

(27/2) Plannen voor eerste industriële power-to-gas installatie in Zeebrugge

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - “De wereldcijfers stagneerden in 2016. We mogen dus best wel tevreden zijn met deze positieve resultaten”, besloot Olivier Janin, algemeen secretaris van de Federation of European Materials Handling, Lifting & Storage Equipment Manufacturers (FEM). “De aangehouden groei van de binnenlandse vraag is uitstekend nieuws. Het wijst op een investeringscyclus die onze constructeurs ten goede komt.”

De cijfers komen van het Statistics 2016 jaarrapport van FEM dat zijn zetel in Brussel heeft. Herstel en onderhoud zijn daarin goed voor 9,7 miljard euro, een groei van 5% die vooral gedreven was door de aanhoudende binnenlandse vraag. Die laatste steeg met 15% naar 36,7 miljard euro. De export viel wel met 10% terug naar 24,7 miljard euro. Die export is nu nog goed voor 46,7% van de productiewaarde (zonder herstel en onderhoud).

Ondertussen sprong de import omhoog met 19% naar 8,7 miljard euro. Die importgroei betekende echter maar 1% extra aandeel in de binnenlandse vraag (23,7%). De combinatie van export- en importcijfers resulteerde in een terugval van de handelsbalans met 22%. Anderzijds zit het met die handelsbalans nog wel even snor, want toch nog goed voor een degelijk +16 miljard euro overschot. Maar… die import groeit wel zowat jaar na jaar sinds 2005. Toen was de import nog maar 2,7 miljard euro waard. Nu drie keer meer.

De productie in materials handling, lifting & storage equipment bestaat voor 78% uit materials handling- en hefuitrusting -conveyors, heftoestellen, vorkliften, intralogistieke systemen (hardware) en mobiele hoogwerkers- 8% uit opslaginstallaties en 14% is software en automatisatie.

FEM vertegenwoordigt meer dan duizend bedrijven met zo’n 160.000 medewerkers, in 14 landen -West-Europa, Scandinavië, Rusland, Turkije, Iran- die samen zo’n 80% vertegenwoordigen van alle Europese bedrijven die in aanmerking komen, en… meer dan de helft van de wereldproductie. Deze sector is trouwens de tweede grootste in mechanisch engineering. << (Luc De Smet) (foto: LDS)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kwaliteit Belgische wegeninfrastructuur scoort niet goed

Het World Economic Forum heeft ook voor 2019 zijn ‘The Global Competitiveness Report’ gepubliceerd. In dit rapport vinden we terug hoe 141 landen scoren op verschillende domeinen.

Onze sector wordt gekenmerkt door een aantal complexe evoluties

Advies- en ingenieursbureaus komen in aanraking met uitdagingen waarvan de impact veel breder gaat dan enkel het domeinspecifieke. Zoals bijvoorbeeld klimaatuitdagingen en energietransitie.

HUGSI: Hoe groen is de stad? - artikel

Groene ruimten zijn de longen van de stad. Met de urbanisatie is het verbeteren van de luchtkwaliteit niet van de minste uitdagingen. Maar ook het beheersen van overstromingsrisico’s.

Quantumsleutel beschermt glasvezel tegen datadiefstal

UTwente heeft een beveiliging voor ‘multi-mode’ glasvezels ontwikkeld, die is gebaseerd op het quantumkarakter van licht, waarin een enkel foton een heel alfabet kan representeren.

Brussels Airport wil uitstoot ultrafijnstof verder verlagen

De luchthaven gaat onder meer het gebruik van modernere en minder belastende toestellen nog verder stimuleren via gedifferentieerde tarieven op basis van uitstoot en geluid.

Imec voorziet elektronische pil van kleine radiozender

Imec presenteert deze week op ISSCC 2020, een internationaal gerenommeerde conferentie rond elektronica, de eerste kleine radiozender voor elektronische pillen.

3D-reproducties: de juridische valkuilen (slot) - column

Dit derde en laatste deel gaat na hoe het commercialiseren van 3D-reproducties kan getoetst worden aan het tekeningen- en modellenrecht maar vooral ook hoe het zit met het auteursrecht.

Savaco neemt sectorgenoot IT-Care over

De overname van IT-Care, cloud integrator uit Poperinge, die vandaag werd aangekondig past volledig in de vooropgestelde groeiambities van Savaco, IT-dienstverlener uit Kortrijk.

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners