Duitse boost voor Next Gen Additive Manufacturing

Onderzoek & Wetenschap 4/12/2017 11:01:47

De komende drie jaar zetten zes Fraunhofer instituten de schouders onder een gezamenlijk futureAM-focusproject. Dat moet 3D-metaalprinten op een hoger niveau tillen. Digitale transformatie!

Lees hieronder verder   
Verwant

Schrijf je in voor een opleiding machinebouw - invitatie

PROFIsafe-module levert verhoogde veiligheid - techniek

Hydraulische persen van Uniflex leveren proper werk - techniek

Pentahold sluit partnerschap met Advipro

Uniflex HM 665 met Control C.2 sturing - techniek

PTC en Rockwell Automation sluiten strategische samenwerking

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Webinar: Draadnummering

Webinar EPLAN

vrijdag 10 augustus 2018

Onderhoud industriële tandwielkasten

MGH Antwerpen

donderdag 6 september 2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/7) North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

(11/7) Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

(10/7) Gezuiverd afvalwater in strijd tegen droogte

(10/7) EnergyVille werkt aan koolstofarme toekomst

(5/7) Tideway verdubbelt productiecapaciteit met nieuw kabellegschip

(5/7) Spin-off vult IT-vacatures in door interne omscholing

>> Meer blikvangers

ENGINEERING.BE - De zes projectpartners -de Fraunhofer Instituten ILT, IWS, IWU, IGD en IFAM alsook het LZN Laser Zentrum Nord- mikken op technologische doorbraken die niet alleen de productie van 3D-metaalprints opdrijven maar tegelijk ook de productiekosten naar beneden halen.

Ook wil het initiatief de huidige beperkingen in 3D-printgroottes doorbreken met nieuwe concepten voor 3D-drukkerijen. Nieuwe digitale procesketens, schaalbare en robuuste processen, automatisatie, nieuwe en betaalbare materialen,…

Consortia in 3D-printing zijn niet ongewoon. Onlangs nog presenteerde ons eigenste FLAM3D de 3D-geprinte ‘Family of the Future’. Het nieuwe futureAM-platform is toch een ander beestje. Het grijpt dieper dan het louter produceren van één of meerdere componenten. Het pakt de gehele keten aan om Duitslands technische voorsprong hier veilig te stellen.

De projectpartners definieerden vier gebieden:

  1. Industrie 4.0 en digitale procesketens
  2. Schaalbare en robuuste additieve maakprocessen
  3. Materialen
  4. Systeemtechnologie en automatisering

“Het doel is het digitaliseren van de procesketen, nieuwe materialen, innovatieve design en het versnellen van het productieproces met een factor 10”, stelde Prof. Johannes Henrich Schleifenbaum, directeur van de Additive Manufacturing and Functional Layers-afdeling aan het Fraunhofer ILT in Aken, dat het hele project coördineert en er dus voor instaat dat het project in schaalbare en robuuste AM processen uitmondt. Tussen de verschillende instituten is er een zekere taakverdeling.

Het Fraunhofer Institute for Computer Graphics Research IGD in Darmstadt zal op de eerste doelstelling -Industrie 4.0 en digitale procesketens- focussen. Het zal daarbij de steun krijgen van een nieuw lid in de Fraunhofer-familie. Vanaf januari maakt immers ook het LZN Laser Zentrum Nord GmbH van de Hamburg University of Technology (TUHH) -sterk in het ontwikkelen van procesketens- deel uit van het Fraunhofer-Gesellschaft. Voortaan heet het lasercenter: het Fraunhofer Institute for Additive Production Technology IAPT.

Het Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS in Dresden werkt samen met het Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology and Advanced Materials IFAM aan de materialen. Met name wil men een tweede, hoogsterkte materiaal ontwikkelen waarmee -in een multimaterialen 3D-printproces- ondersteuningsstructuren kunnen neergezet worden. Het Fraunhofer Institute for Machine Tools and Forming Technology IWU in Chemnitz is dan weer verantwoordelijk voor de systeemtechnologie en het automatiseren van de nabewerking van de 3D-geprinte componenten.

De zes projectpartners werken overigens samen in een 'Virtueel Lab'. Hun competenties en uitrustingen werden in kaart gebracht. Elke machine, elk product heeft er zijn digitale ‘tweeling’ waarmee nieuwe oplossingen vlot gemodelleerd en gesimuleerd zullen kunnen worden, volledig transparant.

Deze ‘booster’ is dus niet te zien als een demo-project maar als een 'digitale transformatie'-raket. << (Luc De Smet) (foto: Fraunhofer ILT, Aachen, Germany / Andreas Steindl)

 Lees méér over:  Fraunhofer  
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Hydraulische persen van Uniflex leveren proper werk - techniek

De Duitse firma Uniflex stelt een reeks hydraulische persen voor (HMC 1-30, HMC 325 EN HM 665), die niet moeten gesmeerd worden en voor een hoge ‘return on investment’ zorgen.

North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

In het havengebied van North Sea Port start een onderzoek naar de mogelijke uitrol van een grootschalige buisleiding-infrastructuur. Hiermee wil men zijn klimaatambities waarmaken.

Parkwind en Jan De Nul bouwen samen nieuw offshore windpark

Jan De Nul Group gaat met windparkontwikkelaar Parkwind (filiaal van Colruyt) Northwester 2 bouwen. Dit wordt het zevende en tevens grootste windpark voor de Belgische kust.

Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

Dankzij een duizendtal innovatieve sensoren, IoT en geavanceerde software krijgt Vlaanderen een uniek intelligent waterbeheersysteem. Een eerste sensor werd onlangs in werking gesteld.

Europees project verhoogt efficiëntie van Big Data-applicaties

Track & Know focust op het onderzoeken, ontwikkelen en exploiteren van een nieuw softwarekader om de efficiëntie te verbeteren van Big Data-applicaties in verschillende sectoren.

EDF kiest Dassault Systèmes en Capgemini voor digitale transformatie

Dassault Systèmes, Capgemini en de Franse elektriciteitsleverancier EDF zijn een samenwerking aangegaan voor de digitale transformatie van de nucleaire activiteiten van deze laatste.

Lancering Europees project voor omzetten CO2 naar brandstof en chemicaliën

Voor dit project is een consortium opgericht, dat bestaat uit acht onderzoekspartners en 29 industriële waarnemers uit Nederland, België, Frankrijk en Engeland.

Dachser lanceert 26 nieuwe LCL-verbindingen

Dachser heeft zijn netwerk in de divisie zeevracht uitgebreid met 26 nieuwe LCL-verbindingen (Less then Container Load). Ook wordt de vertrekfrequentie van bestaande diensten verhoogd.

TER lanceert nieuwe Arke positie-eindschakelaar

De Arke positie-eindschakelaar werd ontworpen voor het sturen van bovenloopkranen, hijstoestellen en werktuigmachines, is robuust en betrouwbaar en speciaal ontworpen om optimaal te presteren onder de zwaarste omstandigheden. Elma Components (elektrische aandrijf- & besturingstechniek) is TER’s officiële Benelux-partner. >>

Partners