Duitse boost voor Next Gen Additive Manufacturing

Onderzoek & Wetenschap 4/12/2017 11:01:47

De komende drie jaar zetten zes Fraunhofer instituten de schouders onder een gezamenlijk futureAM-focusproject. Dat moet 3D-metaalprinten op een hoger niveau tillen. Digitale transformatie!

Lees hieronder verder   
Verwant

Endress+Hauser stelt eerste zelfkalibrerende temperatuursensor voor - uitnodiging

Consortium met Siemens bouwt Deens tramsysteem

Endress+Hauser breidt gamma procesmeetinstrumenten met IO-Link uit - uitnodiging

Heartbeat Technology voor procesinstrumentatie steeds meer toegepast - uitnodiging

ACE publiceert nieuwe catalogus met dempingsproducten - techniek

Inspiratiesessie: “Uw innovatie, van inspiratie tot actieplan” - uitnodiging

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'van ingenieur tot manager'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 27/11/2017 tot 26/03/2018

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Six Sigma: strategie voor resultaatsverbetering

SBM Gent

van 14/03/2018 tot 21/03/2018

Expert in lean en productiemanagement: TPM

SBM Gent

van 15/03/2018 tot 29/03/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Stoc Expo Europe

Ahoy, Rotterdam

van 20/03/2018 tot 22/03/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(20/3) Nieuw ’Energie Conversie park’ zet GFT om in groen gas

(19/3) Solvay gaat digitale transformatie in grootste fabrieken versnellen

(14/3) Een batterij voor elk huis - column

(14/3) Dana neemt GKN Driveline over

(13/3) Systeemdenken in PV-installaties - artikel

(12/3) Brussels Airport investeert 100 miljoen euro in logistieke gebouwen

>> Meer blikvangers

ENGINEERING.BE - De zes projectpartners -de Fraunhofer Instituten ILT, IWS, IWU, IGD en IFAM alsook het LZN Laser Zentrum Nord- mikken op technologische doorbraken die niet alleen de productie van 3D-metaalprints opdrijven maar tegelijk ook de productiekosten naar beneden halen.

Ook wil het initiatief de huidige beperkingen in 3D-printgroottes doorbreken met nieuwe concepten voor 3D-drukkerijen. Nieuwe digitale procesketens, schaalbare en robuuste processen, automatisatie, nieuwe en betaalbare materialen,…

Consortia in 3D-printing zijn niet ongewoon. Onlangs nog presenteerde ons eigenste FLAM3D de 3D-geprinte ‘Family of the Future’. Het nieuwe futureAM-platform is toch een ander beestje. Het grijpt dieper dan het louter produceren van één of meerdere componenten. Het pakt de gehele keten aan om Duitslands technische voorsprong hier veilig te stellen.

De projectpartners definieerden vier gebieden:

  1. Industrie 4.0 en digitale procesketens
  2. Schaalbare en robuuste additieve maakprocessen
  3. Materialen
  4. Systeemtechnologie en automatisering

“Het doel is het digitaliseren van de procesketen, nieuwe materialen, innovatieve design en het versnellen van het productieproces met een factor 10”, stelde Prof. Johannes Henrich Schleifenbaum, directeur van de Additive Manufacturing and Functional Layers-afdeling aan het Fraunhofer ILT in Aken, dat het hele project coördineert en er dus voor instaat dat het project in schaalbare en robuuste AM processen uitmondt. Tussen de verschillende instituten is er een zekere taakverdeling.

Het Fraunhofer Institute for Computer Graphics Research IGD in Darmstadt zal op de eerste doelstelling -Industrie 4.0 en digitale procesketens- focussen. Het zal daarbij de steun krijgen van een nieuw lid in de Fraunhofer-familie. Vanaf januari maakt immers ook het LZN Laser Zentrum Nord GmbH van de Hamburg University of Technology (TUHH) -sterk in het ontwikkelen van procesketens- deel uit van het Fraunhofer-Gesellschaft. Voortaan heet het lasercenter: het Fraunhofer Institute for Additive Production Technology IAPT.

Het Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS in Dresden werkt samen met het Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology and Advanced Materials IFAM aan de materialen. Met name wil men een tweede, hoogsterkte materiaal ontwikkelen waarmee -in een multimaterialen 3D-printproces- ondersteuningsstructuren kunnen neergezet worden. Het Fraunhofer Institute for Machine Tools and Forming Technology IWU in Chemnitz is dan weer verantwoordelijk voor de systeemtechnologie en het automatiseren van de nabewerking van de 3D-geprinte componenten.

De zes projectpartners werken overigens samen in een 'Virtueel Lab'. Hun competenties en uitrustingen werden in kaart gebracht. Elke machine, elk product heeft er zijn digitale ‘tweeling’ waarmee nieuwe oplossingen vlot gemodelleerd en gesimuleerd zullen kunnen worden, volledig transparant.

Deze ‘booster’ is dus niet te zien als een demo-project maar als een 'digitale transformatie'-raket. << (Luc De Smet) (foto: Fraunhofer ILT, Aachen, Germany / Andreas Steindl)

 Lees méér over:  Fraunhofer  
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Atos lanceert draagbaar testsysteem voor satellieten

Atos lanceert een lichtgewicht, compact testsysteem ontworpen om grootschalige productie van satellieten mogelijk te maken. De snelheid en efficiency van de tests wordt sterk verbeterd.

Heartbeat Technology voor procesinstrumentatie steeds meer toegepast - uitnodiging

De steeds populairder wordende diagnostische toolbox Heartbeat Technology van Endress+Hauser kan ontdekt worden op stand B1070 op de Pumps & Valves / Maintenance beurs in Antwerpen.

WBC Incubator gaat samenwerken met twee Canadese incubators

WBC Incubator heeft twee samenwerkingsverbanden afgesloten met 2 Canadese incubators: Centre Québécois d’Innovation en Biotechnologie en Centre d’Entreprises et d’Innovation de Montréal.

Solvay gaat digitale transformatie in grootste fabrieken versnellen

Solvay en SAS hebben een overeenkomst getekend over het gebruik van een data analytics platform om de digitale transformatie te versnellen en bij te dragen tot betere productieprestaties.

Atlas Copco versterkt distributiecentrum in Wilrijk

Atlas Copco versterkt het logistiek team in het distributiecentrum in Wilrijk en heeft verschillende openstaande vacatures. Het bedrijf blijft geloven in België als logistiek centrum.

WindVision is gestart met de bouw van een nieuw Belgisch windpark

Het bedrijf bouwt zes windturbines op het platteland van Borsu, dat op circa 40 kilometer ten zuidwesten van Luik ligt, en 45.000 megawattuur per jaar gaat leveren.

UZ Leuven ontwikkelt nieuwe software voor opsporing glaucoom

UZ Leuven ontwikkelt een manier om de ziekte sneller te detecteren met behulp van artificiële intelligentie. Op basis van een grote databank met netvliesfoto’s wordt software ontwikkeld.

West-Vlaanderen ziet economische opportuniteiten in waterstof

Volgens de Energievisie van de Vlaamse Regering moeten alle nieuw verkochte auto’s vanaf 2035 uitstootvrij zijn. Naast elektrische auto’s zijn auto’s op waterstof een oplossing.

B&R breidt de Power Panel T50-serie uit

B&R Industrial Automation heeft zijn Power Panel T50-serie uitgebreid met twee nieuwe afmetingen. Men heeft nu de keuze uit vijf formaten, met diagonalen variërend van 5 tot 15,6 inch. Deze HMI-terminals zijn compact, eenvoudig te configureren en bij uitstek geschikt voor hoogwaardige machineontwerpen. >>

Partners