Duitse boost voor Next Gen Additive Manufacturing

Onderzoek & Wetenschap 4/12/2017 11:01:47

De komende drie jaar zetten zes Fraunhofer instituten de schouders onder een gezamenlijk futureAM-focusproject. Dat moet 3D-metaalprinten op een hoger niveau tillen. Digitale transformatie!

Lees hieronder verder   
engineeringnet-tv

Verwant

Klein maar fijn: JUMO dTRANS T08 en S08 - advertorial

Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

Engineering studenten uitgedaagd tijdens Olympiade

Kies Apex Dynamics als leverancier voor tandwielkasten - techniek

Vynova investeert 65 miljoen euro in nieuwe productie-installatie

DEME stelt innovatief pre-prototype knollenverzamelaar voor

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/10) Crowdfunding voor drie nieuwe waterkrachtcentrales in Wallonië

(17/10) Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

(15/10) Hans Casier wordt nieuwe voorzitter essenscia

(15/10) RWE haalt Nederlandse STEG-centrale van onder het stof

(11/10) Europees consortium demonstreert ondergrondse seizoensopslag zomerwarmte

(10/10) Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERING.BE - De zes projectpartners -de Fraunhofer Instituten ILT, IWS, IWU, IGD en IFAM alsook het LZN Laser Zentrum Nord- mikken op technologische doorbraken die niet alleen de productie van 3D-metaalprints opdrijven maar tegelijk ook de productiekosten naar beneden halen.

Ook wil het initiatief de huidige beperkingen in 3D-printgroottes doorbreken met nieuwe concepten voor 3D-drukkerijen. Nieuwe digitale procesketens, schaalbare en robuuste processen, automatisatie, nieuwe en betaalbare materialen,…

Consortia in 3D-printing zijn niet ongewoon. Onlangs nog presenteerde ons eigenste FLAM3D de 3D-geprinte ‘Family of the Future’. Het nieuwe futureAM-platform is toch een ander beestje. Het grijpt dieper dan het louter produceren van één of meerdere componenten. Het pakt de gehele keten aan om Duitslands technische voorsprong hier veilig te stellen.

De projectpartners definieerden vier gebieden:

  1. Industrie 4.0 en digitale procesketens
  2. Schaalbare en robuuste additieve maakprocessen
  3. Materialen
  4. Systeemtechnologie en automatisering

“Het doel is het digitaliseren van de procesketen, nieuwe materialen, innovatieve design en het versnellen van het productieproces met een factor 10”, stelde Prof. Johannes Henrich Schleifenbaum, directeur van de Additive Manufacturing and Functional Layers-afdeling aan het Fraunhofer ILT in Aken, dat het hele project coördineert en er dus voor instaat dat het project in schaalbare en robuuste AM processen uitmondt. Tussen de verschillende instituten is er een zekere taakverdeling.

Het Fraunhofer Institute for Computer Graphics Research IGD in Darmstadt zal op de eerste doelstelling -Industrie 4.0 en digitale procesketens- focussen. Het zal daarbij de steun krijgen van een nieuw lid in de Fraunhofer-familie. Vanaf januari maakt immers ook het LZN Laser Zentrum Nord GmbH van de Hamburg University of Technology (TUHH) -sterk in het ontwikkelen van procesketens- deel uit van het Fraunhofer-Gesellschaft. Voortaan heet het lasercenter: het Fraunhofer Institute for Additive Production Technology IAPT.

Het Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS in Dresden werkt samen met het Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology and Advanced Materials IFAM aan de materialen. Met name wil men een tweede, hoogsterkte materiaal ontwikkelen waarmee -in een multimaterialen 3D-printproces- ondersteuningsstructuren kunnen neergezet worden. Het Fraunhofer Institute for Machine Tools and Forming Technology IWU in Chemnitz is dan weer verantwoordelijk voor de systeemtechnologie en het automatiseren van de nabewerking van de 3D-geprinte componenten.

De zes projectpartners werken overigens samen in een 'Virtueel Lab'. Hun competenties en uitrustingen werden in kaart gebracht. Elke machine, elk product heeft er zijn digitale ‘tweeling’ waarmee nieuwe oplossingen vlot gemodelleerd en gesimuleerd zullen kunnen worden, volledig transparant.

Deze ‘booster’ is dus niet te zien als een demo-project maar als een 'digitale transformatie'-raket. << (Luc De Smet) (foto: Fraunhofer ILT, Aachen, Germany / Andreas Steindl)

 Lees méér over:  Fraunhofer  
Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Verpakkingstechniek van Arburg: alles uit één hand - advertorial

In de verpakkingsbranche ligt de nadruk op precisie, reproductie, efficiëntie, lage stukprijzen en korte cyclustijden. Arburg biedt daarom specifieke verpakkingsmachines en -installaties aan

Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

Ardo haalde het in deze 24ste editie van Decospan en Reynaers Group. Daarnaast won Ontoforce de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar’ 2018.

Bernadette Spinoy wordt algemeen directeur van Total Belgium

Total heeft Bernadette Spinoy aangesteld als algemeen directeur en bestuurder van Total Belgium. Zo komt er voor de eerste keer een vrouw aan leiding van deze afdeling van Total.

Wallonië pompt 20 miljoen euro in renovatie stuwdam

Galère (werkmaatschappij van BAM actief in Wallonië en Brussel) heeft in combinatie met Jan De Nul opdracht verworven voor de eerste fase van de renovatie van de Monsin-stuwdam in de Maas.

AirBridgeCargo vestigt Europese vrachthub op Liege Airport

De Russische luchtvaartmaatschappij gaat een vrachtcentrum van 25.000 vierkante meter in gebruik nemen op de luchthaven van Luik, waarvoor een investering nodig is van 25 miljoen euro.

Start publieke raadpleging Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030

Elia heeft de publieke raadpleging over het Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030 opgestart. Het proces loopt tot 15 december 2018. Dit ontwikkelingsplan moet om de 4 jaar opgemaakt worden.

Nieuwe katalysator vermindert ontstaan CO2 in ‘Coal to Liquids’-proces

Onderzoekers uit China en van de TU Eindhoven hebben een nieuw soort ijzerkatalysator ontwikkeld die de CTL-kosten drukken, doordat veel minder syngas naar CO2 wordt omgezet.

Klein maar fijn: JUMO dTRANS T08 en S08 - advertorial

Achter de JUMO dTRANS T08-serie en de JUMO dTRANS S08-serie bevindt zich een omvangrijk portfolio van negen meetomvormers en 13 signaal-scheidingsomzetters.

IE3 & IE4 motoren in webshop Elma Motors

Elma Motors biedt vanaf nu haar complete assortiment IE3 en IE4 voorraadmotoren te koop aan in de hun webshop. Het gaat om driefasige gietijzeren en aluminium kortsluitankermotoren die voldoen aan de efficiency klassen IE3 en IE4. Online-klanten kunnen hebben toegang tot een kleine 1000-tal verschillende motoren. >>

Partners