Duitse boost voor Next Gen Additive Manufacturing

Onderzoek & Wetenschap 4/12/2017 11:01:47

De komende drie jaar zetten zes Fraunhofer instituten de schouders onder een gezamenlijk futureAM-focusproject. Dat moet 3D-metaalprinten op een hoger niveau tillen. Digitale transformatie!

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuw draagarmprofiel bij Rittal is in hoogte verstelbaar - techniek

Rittal Modification Center bewerkt behuizingen in 5 dagen - techniek

ACE structuurdempers beveiligen grootste kabelbaan in Alpen - techniek

Flanders Make en Sirris doen aan co-housing in Leuven

Europese productie van material handling lichtjes omhoog in 2016

Duitse boost voor Next Gen Additive Manufacturing

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'inzicht in lastechniek'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 20/11/2017 tot 18/12/2017

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'van ingenieur tot manager'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 27/11/2017 tot 26/03/2018

Agoria Academy: Technical writing

Flow - Martelaarslaan - Gent

van 7/12/2017 tot 14/12/2017

MNE - MTMS Network Event

Kortrijk Xpo

van 7/02/2018 tot 8/02/2018

INE - Indumation Network Event

Brabanthal Leuven

donderdag 22 februari 2018

Pumps & Valves 2018

Antwerp Expo

van 21/03/2018 tot 22/03/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(11/12) Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

(6/12) Flanders Make en Sirris doen aan co-housing in Leuven

(4/12) Hybride vliegen: de lucht in met één van de vier turbines elektrisch

(29/11) Knauf start pilootproject rond transport via waterwegen

(27/11) Gentse biomassacentrale Max Green blijft langer open

(23/11) Bringme en Schindler samen in strijd tegen onbestelbare pakjes

>> Meer blikvangers

ENGINEERING.BE - De zes projectpartners -de Fraunhofer Instituten ILT, IWS, IWU, IGD en IFAM alsook het LZN Laser Zentrum Nord- mikken op technologische doorbraken die niet alleen de productie van 3D-metaalprints opdrijven maar tegelijk ook de productiekosten naar beneden halen.

Ook wil het initiatief de huidige beperkingen in 3D-printgroottes doorbreken met nieuwe concepten voor 3D-drukkerijen. Nieuwe digitale procesketens, schaalbare en robuuste processen, automatisatie, nieuwe en betaalbare materialen,…

Consortia in 3D-printing zijn niet ongewoon. Onlangs nog presenteerde ons eigenste FLAM3D de 3D-geprinte ‘Family of the Future’. Het nieuwe futureAM-platform is toch een ander beestje. Het grijpt dieper dan het louter produceren van één of meerdere componenten. Het pakt de gehele keten aan om Duitslands technische voorsprong hier veilig te stellen.

De projectpartners definieerden vier gebieden:

  1. Industrie 4.0 en digitale procesketens
  2. Schaalbare en robuuste additieve maakprocessen
  3. Materialen
  4. Systeemtechnologie en automatisering

“Het doel is het digitaliseren van de procesketen, nieuwe materialen, innovatieve design en het versnellen van het productieproces met een factor 10”, stelde Prof. Johannes Henrich Schleifenbaum, directeur van de Additive Manufacturing and Functional Layers-afdeling aan het Fraunhofer ILT in Aken, dat het hele project coördineert en er dus voor instaat dat het project in schaalbare en robuuste AM processen uitmondt. Tussen de verschillende instituten is er een zekere taakverdeling.

Het Fraunhofer Institute for Computer Graphics Research IGD in Darmstadt zal op de eerste doelstelling -Industrie 4.0 en digitale procesketens- focussen. Het zal daarbij de steun krijgen van een nieuw lid in de Fraunhofer-familie. Vanaf januari maakt immers ook het LZN Laser Zentrum Nord GmbH van de Hamburg University of Technology (TUHH) -sterk in het ontwikkelen van procesketens- deel uit van het Fraunhofer-Gesellschaft. Voortaan heet het lasercenter: het Fraunhofer Institute for Additive Production Technology IAPT.

Het Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS in Dresden werkt samen met het Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology and Advanced Materials IFAM aan de materialen. Met name wil men een tweede, hoogsterkte materiaal ontwikkelen waarmee -in een multimaterialen 3D-printproces- ondersteuningsstructuren kunnen neergezet worden. Het Fraunhofer Institute for Machine Tools and Forming Technology IWU in Chemnitz is dan weer verantwoordelijk voor de systeemtechnologie en het automatiseren van de nabewerking van de 3D-geprinte componenten.

De zes projectpartners werken overigens samen in een 'Virtueel Lab'. Hun competenties en uitrustingen werden in kaart gebracht. Elke machine, elk product heeft er zijn digitale ‘tweeling’ waarmee nieuwe oplossingen vlot gemodelleerd en gesimuleerd zullen kunnen worden, volledig transparant.

Deze ‘booster’ is dus niet te zien als een demo-project maar als een 'digitale transformatie'-raket. << (Luc De Smet) (foto: Fraunhofer ILT, Aachen, Germany / Andreas Steindl)

 Lees méér over:  Fraunhofer  
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

BOGE neemt intelligente fabriek in gebruik

Om altijd een kwalitatief foutloze productie mogelijk te maken heeft BOGE Kompressoren ongeveer 2 miljoen euro geïnvesteerd in een intelligente productiefaciliteit in het Duitse Bielefeld.

Inzicht in storingsoorzaken versnelt doorlooptijden - persbericht

Dana, Brugs producent van aandrijfsystemen, werkte de voorbije 5 jaar samen met CimPro aan een TPM-systeem dat automatisch stilstandsoorzaken van productielijnen detecteert en rapporteert.

Tewerkstellingskansen voor start 2018 positief

Volgens de nieuwe Manpower Barometer blijven de werkgevers aanwerven de eerste drie maanden van het nieuwe jaar. Van de 754 bevraagde werkgevers wil 8% begin 2018 aanwervingen doen.

Aelin Therapeutics haalt 27 miljoen euro op voor ontwikkeling geneesmiddel

Antibioticaresistente of onbehandelbare ziekten op een innovatieve manier bestrijden: dat is de missie van de nieuwe biotechspeler Aelin Therapeutics, een start-up gegroeid uit het VIB.

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Vorige vrijdag werd de fusieovereenkomst tussen Zeeland Seaports en het Havenbedrijf Gent getekend. Alle acht aandeelhouders van beide havens stemden in met de fusie.

Vrijhandelsakkoord met Japan biedt opportuniteiten voor voedingsindustrie

Fevia reageert verheugd op de aankondiging van het handelsakkoord dat bereikt is tussen de Europese Unie en Japan. Export is de motor van de groei van de Belgische voedingsindustrie.

ACE structuurdempers beveiligen grootste kabelbaan in Alpen - techniek

De Zipline, een kabelbaan in het Oostenrijkse attractiepark Gröbming, maakt gebruik van structuurdempers uit de TUBUS-familie van ACE voor een optimale beveiliging.

Sweco neemt HaskoningDHV Belgium over

Sweco en Royal HaskoningDHV hebben een ‘Asset Purchase Agreement’ afgesloten, waardoor alle medewerkers en projecten van deze laatste mee overgenomen worden.

Partners

Partners

Leverancier van tandwielkasten, tandheugels en rondsels
Elektrotechnische CAD,PLM en Simulatie software producten