Fluxys en GRTgaz lanceren virtueel interconnectiepunt

Fluxys Belgium en GRTgaz gaan van start met Virtualys, een virtueel interconnectiepunt tussen de Belgische en Franse gashandelsplaatsen waarmee grensoverschrijdende handel eenvoudiger wordt.

Trefwoorden: #Fluxys, #gas, #GRTgaz, #Virtualys, #virtueel interconnectiepunt

Lees verder

Techniek

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De invoering van virtuele interconnectiepunten vloeit voort uit de Europese Netwerkcode voor Capaciteitstoewijzingsmechanismen.

Om grensoverschrijdende handel te vergemakkelijken, verplicht de netwerkcode vervoersnetbeheerders om uiterlijk 1 november 2018 beschikbare capaciteit tussen aangrenzende markten te verkopen via virtuele interconnectiepunten in plaats van via verschillende fysieke interconnectiepunten.

Het basisidee is dat virtuele interconnectiepunten het eenvoudiger maken om gas in alle flexibiliteit door de Europese Unie te laten stromen volgens de prijssignalen op de markten, en daardoor de concurrentie en de prijsvorming op de gasmarkt zullen verbeteren.

Het virtuele interconnectiepunt Virtualys brengt alle fysieke interconnectiepunten voor hoogcalorisch gas tussen Frankrijk en België samen: Alveringem, Blaregnies Troll en Blaregnies Segeo voor Fluxys Belgium en Alveringem en Taisnières H voor GRTgaz.

In plaats van capaciteit op één of meer van die punten apart te reserveren en te nomineren, kunnen netgebruikers vanaf vandaag hun gasstromen beheren door enkel en alleen Virtualys te gebruiken. Fluxys Belgium en GRTgaz staan in voor de complexe onderliggende logistiek.

De tarieven en aangeboden capaciteit blijven dezelfde en bestaande contracten hoeven niet te worden gewijzigd. Capaciteit wordt op het PRISMA-platform aangeboden via gebundelde producten.