Moniek Tromp wint NWO-Athenaprijs 2017

Human Resource & Werk 30/11/2017 15:21:59

Chemicus Tromp, verbonden aan de UvA, is een pionier waar het gaat om het verbeteren van batterijen en katalysatoren, door het karakteriseren van chemische reacties.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Kwaliteitsmanagement Lead Auditor - ISO 9001

NBN - Brussel

van 9/12/2019 tot 13/12/2019

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Gent

woensdag 11 december 2019

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 11/12/2019 tot 18/12/2019

Milieumanagementsystemen - ISO 14001:2015

Ramada Plaza - Antwerpen

donderdag 12 december 2019

Interface tussen EPLAN en Phoenix Contact

EPLAN Webinar

donderdag 12 december 2019

Safety validation training

Pilz Academy - Gent

donderdag 12 december 2019

Keuze van de redactie

(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

(3/12) Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen

(2/12) Winnaars van Junior STEM Olympiade 2019 bekend gemaakt

(28/11) Atlas Copco helpt leerkrachten om STEM aantrekkelijker te maken

(27/11) Consortium onderzoekt of voedselproductie in ruimte mogelijk is

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.NL - Tromp ontvangt op 6 december tijdens het chemiecongres CHAINS de Athenaprijs 2017 van NWO. De prijs beloont excellente vrouwelijke chemici die een rolmodel vormen voor andere onderzoekers.

Tromp ontvangt de Athenaprijs voor haar originaliteit en creativiteit in haar onderzoekslijn en haar langdurige, moedige inzet voor gendergelijkheid, zowel in de academische wereld als op de basisschool.

Moniek Tromp is universitair hoofddocent sustainable materials characterisation bij het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences van de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling en toepassing van operando spectroscopie: het karakteriseren van chemische reacties in materialen zoals batterijen en katalysatoren. De jury noemt Tromp een pionier op dit gebied.

Ook haar activiteiten buiten de wetenschap krijgen veel lof van de jury. Zo was Tromp Gender Equality Officer aan de Technische Universiteit München en werkt zij momenteel samen met basisscholen en VHTO (Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek) aan onderwijslijnen over gender bias en over wetenschap en techniek.

Tijdens haar carrière is Tromp actief geweest op het gebied van outreach- en gender- en diversiteitskwesties. Hoewel ze zich niet altijd op haar gemak voelt met 'women-only efforts', erkent ze dat er nog een grote kloof is.

Tromp wil graag een rolmodel zijn voor vrouwelijke promovendi en studenten en hoopt hen te inspireren: ‘Hoewel de man/vrouw- verhouding ongeveer 50/50 is bij studenten, promovendi en postdocs, zien we weinig vrouwen die bij de universiteit blijven voor hun volgende carrièrestap en permanent academisch personeel worden. Dat moet veranderen’.

Met de jaarlijkse Athena-prijs vestigt NWO de aandacht op excellente vrouwelijke chemici, die hoogstaand wetenschappelijk onderzoek verrichten. Daarnaast is het belangrijk dat ze bijdragen aan bijvoorbeeld onderwijs-, bestuurs-, voorlichtings- en/of andere maatschappelijk relevante activiteiten.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwelijke rolmodellen andere vrouwen helpen hun wetenschappelijke carrière door te zetten. De Athenaprijs brengt deze rolmodellen voor het voetlicht en is hiermee een stimuleringsprijs. De Athenaprijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro, een beeldje en een persoonlijk mediapakket. << (Lydia Heida) (foto: UvA)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Moleculaire lijm ontwapent ziektes

Biomedisch ingenieur Eline Sijbesma van TU Eindhoven heeft kleine moleculen ontworpen, die specifieke ziekte-eiwitten ontwapenen door ze vast te plakken aan andere eiwitten.

Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

De Leuvense start-up Ray & Jules heeft een technologie ontwikkeld om koffie te roosteren op op basis van 100% zonne-energie. Hun slow-roasting methode is 3x energie-efficiënter.

Cyberaanvallen steeds vaker geautomatiseerd in 2020

De cyberrisico’s voor KMO’s nemen toe, omdat cybercriminelen steeds meer aanvallen gaan automatiseren voor grootschaligere (ransomware) aanvallen, aldus G DATA CyberDefense.

Eerste ontwerpwedstrijd op Campus Diepenbeek is voltreffer

Met 24 knappe staaltjes ingenieurswerk, van katapult tot slingerhamer, was de eerste competitiedag van Project Engineering Skills (PES) op Campus Diepenbeek een schot in de roos.

Creëer een veiligere werkomgeving met goed onderhoud - whitepaper

Een helm dragen in een fabriek is heel normaal. Toch zijn er vaak zaken met betrekking tot veilig werken waar minder aandacht aan wordt besteed dan noodzakelijk. Wat kunt u daaraan doen?

Nu al meer faillissementen in België dan vorig jaar

Uit de nieuwste Graydon Barometer Faillissementen blijkt dat er in eerste elf maanden van 2019 al 10.676 faillissementen uitgesproken werden of bijna 18,9% meer dan vorig jaar.

Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen

Het Leids Universitair Medisch Centrum werkt samen de Universiteit Twente aan een gestandaardiseerd systeem voor organs-on-chips, een soort kunstorgaantje waar ook bloed doorheen stroomt.

Europa stelt aanbeveling voor energie-intensieve industrieën voor

Een groep experts stelde aanbevelingen op hoe energie-intensieve sectoren in de EU zijn te transformeren, als onderdeel van een circulaire en klimaatneutrale samenleving tegen 2050.

RS Components introduceert voedingen van TDK-Lambda

RS Components, multichannelleverancier van industriële en elektronische producten en oplossingen, heeft de beschikbaarheid aangekondigd van een nieuwe serie geïntegreerde AC-DC-schakelstroomvoorzieningen (SMPS) van TDK-Lambda, een fabrikant van zeer betrouwbare voedingen voor industriële apparatuur wereldwijd. >>

Partners