Elia volgt de bevoorradingszekerheid nauw op

Economie 30/11/2017 8:36:11

Naar aanleiding van het winterrapport van ENTSO-E besliste Elia om de bevoorradingszekerheid nauw op te volgen en sluit nieuwe prijspieken door onbeschikbaarheid of koude niet uit.

Lees hieronder verder   
Verwant

Oplossingen voor grensoverschrijdende elektriciteitshandel in Europa

Nieuw ’Energie Conversie park’ zet GFT om in groen gas

Stadhuis Oostende produceert groene stroom

WindVision is gestart met de bouw van een nieuw Belgisch windpark

West-Vlaanderen ziet economische opportuniteiten in waterstof

Hoofdcontracten bouw van Modulair Offshore Grid toegewezen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'van ingenieur tot manager'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 27/11/2017 tot 26/03/2018

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Six Sigma: strategie voor resultaatsverbetering

SBM Gent

van 14/03/2018 tot 21/03/2018

Expert in lean en productiemanagement: TPM

SBM Gent

van 15/03/2018 tot 29/03/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Stoc Expo Europe

Ahoy, Rotterdam

van 20/03/2018 tot 22/03/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(20/3) Nieuw ’Energie Conversie park’ zet GFT om in groen gas

(19/3) Solvay gaat digitale transformatie in grootste fabrieken versnellen

(14/3) Een batterij voor elk huis - column

(14/3) Dana neemt GKN Driveline over

(13/3) Systeemdenken in PV-installaties - artikel

(12/3) Brussels Airport investeert 100 miljoen euro in logistieke gebouwen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De maand november was gekenmerkt door hoge importnoden tussen 2 en 3 GW, omwille van een lage beschikbaarheid van het Belgische productiepark. Dit leidde tot een aantal prijspieken.

Nu er terug meer capaciteit op de Belgische markt beschikbaar is, zal de nood aan import de komende maanden lager liggen. De verwachte importnoden voor België in december en januari situeren zich tussen de 1 en 2 GW. Januari is doorgaans de koudste maand met een piekverbruik tot 14 GW.

In extreme omstandigheden kan in die periode de strategische reserve nodig zijn, bijvoorbeeld bij een simultane koudegolf in België en Frankrijk in combinatie met weinig zon/wind. De capaciteit van de strategische reserve is echter op deze extreme omstandigheden berekend, zodat een activatie van het afschakelplan onwaarschijnlijk blijft.

Elia beschikt voor deze winter over 725 MW strategische reserve. Concreet gaat het om de gascentrales in Vilvoorde en Seraing. Indien in januari bij een koudegolf de importnoden niet gedekt zouden worden, kan Elia terugvallen op deze strategische reserve, die op deze omstandigheden is berekend.

Het Belgische hoogspanningsnet heeft momenteel een maximale importcapaciteit van 4.500 MW. Elia zorgt er daarbij steeds voor dat een maximale capaciteit ter beschikking is voor de marktpartijen, met onder meer Dynamic Line Rating (Ampacimon) of het in real time opvolgen van de beschikbare capaciteit op de hoogspanningslijnen.

Elia publiceert deze maand het rapport over de nood aan strategische reserve tijdens de winter 2018-2019. Onder meer op basis van dit rapport zal de federale minister van Energie begin 2018 beslissen over de omvang van deze reserve. << (Guy Leysen) (foto: Elia System Operator)

ENTSO-E is het Europees Netwerk van Transmissienetbeheerders voor elektriciteit. Aan het begin van elke zomer en winter publiceert de organisatie een vooruitzicht van de bevoorradingszekerheidssituatie in de hele ENTSO-E regio.

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Atos lanceert draagbaar testsysteem voor satellieten

Atos lanceert een lichtgewicht, compact testsysteem ontworpen om grootschalige productie van satellieten mogelijk te maken. De snelheid en efficiency van de tests wordt sterk verbeterd.

Heartbeat Technology voor procesinstrumentatie steeds meer toegepast - uitnodiging

De steeds populairder wordende diagnostische toolbox Heartbeat Technology van Endress+Hauser kan ontdekt worden op stand B1070 op de Pumps & Valves / Maintenance beurs in Antwerpen.

WBC Incubator gaat samenwerken met twee Canadese incubators

WBC Incubator heeft twee samenwerkingsverbanden afgesloten met 2 Canadese incubators: Centre Québécois d’Innovation en Biotechnologie en Centre d’Entreprises et d’Innovation de Montréal.

Solvay gaat digitale transformatie in grootste fabrieken versnellen

Solvay en SAS hebben een overeenkomst getekend over het gebruik van een data analytics platform om de digitale transformatie te versnellen en bij te dragen tot betere productieprestaties.

Atlas Copco versterkt distributiecentrum in Wilrijk

Atlas Copco versterkt het logistiek team in het distributiecentrum in Wilrijk en heeft verschillende openstaande vacatures. Het bedrijf blijft geloven in België als logistiek centrum.

WindVision is gestart met de bouw van een nieuw Belgisch windpark

Het bedrijf bouwt zes windturbines op het platteland van Borsu, dat op circa 40 kilometer ten zuidwesten van Luik ligt, en 45.000 megawattuur per jaar gaat leveren.

UZ Leuven ontwikkelt nieuwe software voor opsporing glaucoom

UZ Leuven ontwikkelt een manier om de ziekte sneller te detecteren met behulp van artificiële intelligentie. Op basis van een grote databank met netvliesfoto’s wordt software ontwikkeld.

West-Vlaanderen ziet economische opportuniteiten in waterstof

Volgens de Energievisie van de Vlaamse Regering moeten alle nieuw verkochte auto’s vanaf 2035 uitstootvrij zijn. Naast elektrische auto’s zijn auto’s op waterstof een oplossing.

B&R breidt de Power Panel T50-serie uit

B&R Industrial Automation heeft zijn Power Panel T50-serie uitgebreid met twee nieuwe afmetingen. Men heeft nu de keuze uit vijf formaten, met diagonalen variërend van 5 tot 15,6 inch. Deze HMI-terminals zijn compact, eenvoudig te configureren en bij uitstek geschikt voor hoogwaardige machineontwerpen. >>

Partners