Elia volgt de bevoorradingszekerheid nauw op

Economie 30/11/2017 8:36:11

Naar aanleiding van het winterrapport van ENTSO-E besliste Elia om de bevoorradingszekerheid nauw op te volgen en sluit nieuwe prijspieken door onbeschikbaarheid of koude niet uit.

Lees hieronder verder   
Verwant

UHasselt-studenten implementeren draagbare batterij in Togo

Extra stimulans voor milieuvriendelijke voertuigen en binnenvaart

Industriële batterij leidt tot efficiënter gebruik van windenergie

Parkwind en Jan De Nul bouwen samen nieuw offshore windpark

Lancering Europees project voor omzetten CO2 naar brandstof en chemicaliën

EnergyVille werkt aan koolstofarme toekomst

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Webinar: Draadnummering

Webinar EPLAN

vrijdag 10 augustus 2018

Onderhoud industriële tandwielkasten

MGH Antwerpen

donderdag 6 september 2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/7) North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

(11/7) Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

(10/7) Gezuiverd afvalwater in strijd tegen droogte

(10/7) EnergyVille werkt aan koolstofarme toekomst

(5/7) Tideway verdubbelt productiecapaciteit met nieuw kabellegschip

(5/7) Spin-off vult IT-vacatures in door interne omscholing

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De maand november was gekenmerkt door hoge importnoden tussen 2 en 3 GW, omwille van een lage beschikbaarheid van het Belgische productiepark. Dit leidde tot een aantal prijspieken.

Nu er terug meer capaciteit op de Belgische markt beschikbaar is, zal de nood aan import de komende maanden lager liggen. De verwachte importnoden voor België in december en januari situeren zich tussen de 1 en 2 GW. Januari is doorgaans de koudste maand met een piekverbruik tot 14 GW.

In extreme omstandigheden kan in die periode de strategische reserve nodig zijn, bijvoorbeeld bij een simultane koudegolf in België en Frankrijk in combinatie met weinig zon/wind. De capaciteit van de strategische reserve is echter op deze extreme omstandigheden berekend, zodat een activatie van het afschakelplan onwaarschijnlijk blijft.

Elia beschikt voor deze winter over 725 MW strategische reserve. Concreet gaat het om de gascentrales in Vilvoorde en Seraing. Indien in januari bij een koudegolf de importnoden niet gedekt zouden worden, kan Elia terugvallen op deze strategische reserve, die op deze omstandigheden is berekend.

Het Belgische hoogspanningsnet heeft momenteel een maximale importcapaciteit van 4.500 MW. Elia zorgt er daarbij steeds voor dat een maximale capaciteit ter beschikking is voor de marktpartijen, met onder meer Dynamic Line Rating (Ampacimon) of het in real time opvolgen van de beschikbare capaciteit op de hoogspanningslijnen.

Elia publiceert deze maand het rapport over de nood aan strategische reserve tijdens de winter 2018-2019. Onder meer op basis van dit rapport zal de federale minister van Energie begin 2018 beslissen over de omvang van deze reserve. << (Guy Leysen) (foto: Elia System Operator)

ENTSO-E is het Europees Netwerk van Transmissienetbeheerders voor elektriciteit. Aan het begin van elke zomer en winter publiceert de organisatie een vooruitzicht van de bevoorradingszekerheidssituatie in de hele ENTSO-E regio.

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Hydraulische persen van Uniflex leveren proper werk - techniek

De Duitse firma Uniflex stelt een reeks hydraulische persen voor (HMC 1-30, HMC 325 EN HM 665), die niet moeten gesmeerd worden en voor een hoge ‘return on investment’ zorgen.

North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

In het havengebied van North Sea Port start een onderzoek naar de mogelijke uitrol van een grootschalige buisleiding-infrastructuur. Hiermee wil men zijn klimaatambities waarmaken.

Parkwind en Jan De Nul bouwen samen nieuw offshore windpark

Jan De Nul Group gaat met windparkontwikkelaar Parkwind (filiaal van Colruyt) Northwester 2 bouwen. Dit wordt het zevende en tevens grootste windpark voor de Belgische kust.

Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

Dankzij een duizendtal innovatieve sensoren, IoT en geavanceerde software krijgt Vlaanderen een uniek intelligent waterbeheersysteem. Een eerste sensor werd onlangs in werking gesteld.

Europees project verhoogt efficiëntie van Big Data-applicaties

Track & Know focust op het onderzoeken, ontwikkelen en exploiteren van een nieuw softwarekader om de efficiëntie te verbeteren van Big Data-applicaties in verschillende sectoren.

EDF kiest Dassault Systèmes en Capgemini voor digitale transformatie

Dassault Systèmes, Capgemini en de Franse elektriciteitsleverancier EDF zijn een samenwerking aangegaan voor de digitale transformatie van de nucleaire activiteiten van deze laatste.

Lancering Europees project voor omzetten CO2 naar brandstof en chemicaliën

Voor dit project is een consortium opgericht, dat bestaat uit acht onderzoekspartners en 29 industriële waarnemers uit Nederland, België, Frankrijk en Engeland.

Dachser lanceert 26 nieuwe LCL-verbindingen

Dachser heeft zijn netwerk in de divisie zeevracht uitgebreid met 26 nieuwe LCL-verbindingen (Less then Container Load). Ook wordt de vertrekfrequentie van bestaande diensten verhoogd.

TER lanceert nieuwe Arke positie-eindschakelaar

De Arke positie-eindschakelaar werd ontworpen voor het sturen van bovenloopkranen, hijstoestellen en werktuigmachines, is robuust en betrouwbaar en speciaal ontworpen om optimaal te presteren onder de zwaarste omstandigheden. Elma Components (elektrische aandrijf- & besturingstechniek) is TER’s officiële Benelux-partner. >>

Partners