Emerson stuurt nieuwe minifabriek van de AP Hogeschool - artikel

Plant & Factory 21/11/2017 9:00:36

De Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen laat zijn studenten voortaan los op een gloednieuwe minifabriek waarvoor Emerson zijn DeltaV Distributed Control System toeleverde.

Lees hieronder verder   
Verwant

Industriële automatisatie: Belgische bedrijven gaan ervoor - artikel

Funderingen voor Deens offshore windpark uit Oostendse haven vertrokken

AEICAM: ”Wij slaan de brug tussen opleiding en praktijk” - artikel

Emerson stuurt nieuwe minifabriek van de AP Hogeschool - artikel

Rinkoniên uitvoerder Oosterweelwerken Linkeroever en Zwijndrecht

Mariasteen werkt als eerste Europese bedrijf met Light Guide Systems

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'van ingenieur tot manager'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 27/11/2017 tot 26/03/2018

Expert in lean en productiemanangement module 4: Leidinggeven en teamcoaching

SBM Gent

van 31/01/2018 tot 21/02/2018

Expert in onderhoudsmanagement: Technische documentatie en wisselstukkenbeheer

SBM Gent

van 1/02/2018 tot 22/02/2018

VSK 2018

Jaarbeurs Utrecht

van 6/02/2018 tot 9/02/2018

Sick Vision Day

Ghelamco Arena - Gent

dinsdag 6 februari 2018

MNE - MTMS Network Event

Kortrijk Xpo

van 7/02/2018 tot 8/02/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(16/1) Whitepaper Sirris: ’De circulaire economie en nieuwe waardecreatie’

(15/1) Beveiligingslek bedreigt miljoenen laptops

(12/1) EU steekt 1 miljard euro in ontwikkeling Europese supercomputers

(11/1) Belgische startup wil Blockchain kennisplatform worden

(10/1) Nieuwe Europese strategie voor astrodeeltjesfysica gelanceerd in Brussel

(9/1) Wereldprimeur: elektrische binnenvaartschepen tussen Nederland en België

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - “Zonder de samenwerking met Emerson en de participatie van de industrie zouden we deze installatie niet kunnen of willen zetten”, zegt docent Bert Pauwels. “De minifabriek is een discrete maar grote stap voor de opleiding.”

Met de nieuwe minifabriek verdubbelt het lab, dat al vijf proefstanden telde, in één klap zijn capaciteit. Niet alleen de nieuwe minifabriek maar heel het lab draait overigens op de DCS van Emerson zodat alle proefstanden onafhankelijk van elkaar kunnen werken.

Naast de drie extra proefstanden weten studenten nu ook ‘dieper’ in te grijpen op de processen. “De programmatie is een gigantische uitdaging voor de studenten die naderhand in de industrie eenzelfde complexiteit zullen tegenkomen.”

Studenten kunnen op de installatie eindeloos veel producten aanmaken, offline recepten schrijven en de processen virtueel testen in de gesimuleerde operator trainingsomgeving. “Daarna pompen ze de programmatie over naar de échte controllers… en zal de veiligheid-plc ingrijpen indien nodig.”

200 gebruikers per jaar
Er studeren per jaar een 150 “elektromechaniciens” af aan deze hogeschool. Hun studie loopt over drie jaar. Het eerste jaar is gemeenschappelijk. Daarna kiezen studenten voor een specialisatie: onderhoud, procesautomatisatie, automatisatie, klimatisatie of technisch commercieel adviseur.

“Vanaf het tweede jaar komen studenten minstens één dag per week in dit lab en dat gedurende anderhalf jaar”, rekent Pauwels. Op de nieuwe stand zal ook een opleiding gegeven worden aan laatstejaars energiespecialisten (energiemanagement) en chemici (procesoperatoren industriële chemie). Samen nog eens 50 mensen. “Een dag in de week een half jaar lang.”

Via de provincie kreeg het project een cheque van BASF van €100.000. “€450.000 is echter de totale prijs voor het gehele project”, rekent docent Pauwels. Zonder de uren van de docenten, vult Roel Coremans, mededocent in processautomatisatie, aan. “Sleutel op de deur was het kostenplaatje twee tot drie keer meer.”

Water maken van water
De minifabriek maakt water van water. “We mengen water uit een tank van 3.000 liter met 150 liter olie, halen die weer uit elkaar, alsof wij een kritische katalysator toevoegen, mengen die katalist traag in de reactor met voedingsproducten uit twee andere basisproducttanks naar keuze, afhankelijk van het recept dat wordt gekozen.

We kunnen allerlei omstandigheden en risico’s ensceneren maar reële risico’s worden steeds door de Safety-DCS beveiligd.” De student heeft toegang tot alle sturingen. Hij/zij kan alle hardware configureren, de nodige software schrijven, diagnostics voeren en de installatie in topconditie houden. Slimme componenten en trillingsmetingen kondigen aan wanneer dat niet zo is. Voor de hogeschool een volledig naspelen en aanleren van Industrie 4.0.“We zijn een elektromechanica opleiding en leren studenten een fabriek volledig te configureren”, zegt Pauwels. Op de miniplant kan de student zo’n 200 I/O’s aansturen in ontelbare configuraties. “Deze installatie is niet minder complex dan een gemiddelde fabriek.”

Om dat veilig te doen in een open omgeving waar de student aan zowat alle sturingen kan, wordt geen risico genomen. Zowat 20% van alle logica zit op de veiligheids-plc waar de student ‘niet’ in kan. “Eenmaal afgestudeerd wordt hij een Meet & Regel technieker, operator of gebruiker die in the field aan de diagnostics zal kunnen. Maar in de praktijk zal hij in de eerste jaren niet de rechten hebben tot al wat hij hier op school voorgeschoteld krijgt. We gaan echt ver met hen in Industrie 4.0. En daar ben ik trots op”, zegt Pauwels.

Samenwerking met vendors
“Het is heel belangrijk goede contacten te hebben met verschillende vendors. We proberen hen tot een goeie partner te maken. Dure technologie komt anders niet in huis”, zegt docent Bert Pauwels. De hogeschool klopte niet aan bij één integrator maar schreef een aanbesteding uit voor de verschillende stukken zoals piping, vaten, pompen, kleppen, …

Zo gaf het zijn netwerk van vendors en partners, die gebruik maken van deze technologieën en naderhand ook zijn studenten aanspreken, de kans zich in te schrijven. “Dat lukte in zowat de helft van de dossiers.” Emerson leverde de uitbreiding van de automatisatie, een andere partij leverde regelkleppen, KSB de pompen, Process Automation Solutions de engineering, Monsanto programmatie,…

Hier staat de toekomst
Acht jaar geleden al zette Emerson de eerste stap in het lab met een programmatie-omgeving (Delta V), stuurkasten met controllers en Wireless, Hart en Foundation Fieldbus en Profibus communicatie. “Toen we drie jaar geleden aan een extra stand dachten, kwam Emerson onmiddellijk mee in beeld”, zegt Pauwels. Emerson verzorgde nu de DCS, de automatisatiehardware, de I/O’s en de controllerkast maar ook de virtual server voor de miniplant.

“Van meet af aan zetten we een grote stap. Hiermee gaan we veel verder”, zegt Bert Verellen, Senior Account Manager bij Emerson Automation Solutions. De docenten droomden van ‘model predictive’ en ‘advanced process control’ dat vandaag enkel bij de koplopers loopt.“DeltaV heeft die optimalisatielaag boven de controllers draaien”. Vaste partner Emerson speelde in op de jongste trends, zoals electronic marshalling, inclusief intrinsiek veilige IO, safety plc’s en de gevirtualiseerde werkstations. “We hadden al virtual server software maar werden geüpgraded naar versie 12”, merkt docent Roel Coremans op. “We draaien batch op de installatie en doen de programmatie zelf. Maar we hebben ook constant overleg met Emerson. Dat regelmatig contact zal blijven houden.”

Verellen wijst er op dat het zwaartepunt van een proces controllersysteem niet zozeer meer in de I/O’s of de hardware zit maar meer en meer verschuift naar de software. “De licenties, om dit alles mogelijk te maken, konden we aan een didactische prijs verpakken.”

Zo beschikt de AP Hogeschool over een ‘open licentie’ tot het hele DCS-pakket. Al wat DeltaV DCS kan, kan deze versie ook. “We moeten Emerson alleen vragen om het ons uit te leggen”, zegt Pauwels die eveneens ver wil gaan in de relatie.

“Hoe dieper je in zo’n technologie doordringt, des te meer kan je je studenten meegeven. Hier staat de toekomst. Mits af en toe een update is dit over 20 jaar nog steeds een moderne installatie.” <<

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VITO opent dochter-onderneming in Verenigde Arabische Emiraten

VITO heeft haar dochter-onderneming VITO (Arabia Science and Technology Consultancy LLC) in de Verenigde Arabische Emiraten geopend. Dit is dit het derde regionaal bedrijf van VITO.

Overspanning met hoogspanningslijn voor Schelde in Antwerpse haven

In de Antwerpse haven zijn de voorbereidende werken gestart voor de overspanning van de Schelde met een nieuwe hoogspanningslijn. Dit is onderdeel van het Brabo-project van Elia.

Industriële automatisatie: Belgische bedrijven gaan ervoor - artikel

In het kader van de Agoria-campagne ‘Make it in Belgium’zaten 4 ‘verborgen parels’ van de automatisering rond de tafel. Ze hadden het over innovatie in de machinebouw en productiesystemen.

Besix behaalt BIM-certificaat niveau 2

Besix Contracting behaalde in december 2017 via haar Engineering-afdeling het BIM Level 2-certificaat van BSI Group, door te voldoen aan de eisen van de norm PAS 1192-2 (ontwerp en bouw).

Wetenschapper Timothy Noël ontvangt prestigieuze chemie-prijs

Noël ontvangt de DECHEMA-prijs als erkenning voor zijn baanbrekende werk op het gebied van continue fotochemische conversie in microkanaalsystemen.

6,7 miljoen euro voor nieuwe middelen tegen taaislijmziekte

De Europese Commissie stelt hiervoor 6,7 miljoen euro beschikbaar aan ruim veertig Europese centra, waaronder de Katholieke Universiteit Leuven en de Europese Cystic Fibrosis Stichting.

Schneider Electric installeert datacenter voor AZ Damiaan ziekenhuis

Het AZ Damiaan ziekenhuis te Oostende maakte voor de installatie en het onderhoud van zijn datacenter gebruik van de flexibele oplossingen van Schneider Electric.

Whitepaper Sirris: ’De circulaire economie en nieuwe waardecreatie’

Sirris publiceerde een witboek over de opportuniteiten van de circulaire economie. Het neemt het thema op in nauwe samenwerking met Agoria.

Partners