Emerson stuurt nieuwe minifabriek van de AP Hogeschool - artikel

Plant & Factory 21/11/2017 9:00:36

De Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen laat zijn studenten voortaan los op een gloednieuwe minifabriek waarvoor Emerson zijn DeltaV Distributed Control System toeleverde.

Lees hieronder verder   
engineeringnet-tv

Verwant

Siemens demonstreert eerste autonome tram in Potsdam

Virtual reality applicatie meet gevaarherkenning bij fietsers

Duaal leren in chemiesector wint steeds meer aan populariteit

Limburgs lab stoomt maakbedrijven klaar voor de toekomst

Haven van Oostende test AquaDrone inspectiesysteem

Realisatie en oplevering sleephopperzuiger DC Brugge

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/10) Crowdfunding voor drie nieuwe waterkrachtcentrales in Wallonië

(17/10) Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

(15/10) Hans Casier wordt nieuwe voorzitter essenscia

(15/10) RWE haalt Nederlandse STEG-centrale van onder het stof

(11/10) Europees consortium demonstreert ondergrondse seizoensopslag zomerwarmte

(10/10) Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - “Zonder de samenwerking met Emerson en de participatie van de industrie zouden we deze installatie niet kunnen of willen zetten”, zegt docent Bert Pauwels. “De minifabriek is een discrete maar grote stap voor de opleiding.”

Met de nieuwe minifabriek verdubbelt het lab, dat al vijf proefstanden telde, in één klap zijn capaciteit. Niet alleen de nieuwe minifabriek maar heel het lab draait overigens op de DCS van Emerson zodat alle proefstanden onafhankelijk van elkaar kunnen werken.

Naast de drie extra proefstanden weten studenten nu ook ‘dieper’ in te grijpen op de processen. “De programmatie is een gigantische uitdaging voor de studenten die naderhand in de industrie eenzelfde complexiteit zullen tegenkomen.”

Studenten kunnen op de installatie eindeloos veel producten aanmaken, offline recepten schrijven en de processen virtueel testen in de gesimuleerde operator trainingsomgeving. “Daarna pompen ze de programmatie over naar de échte controllers… en zal de veiligheid-plc ingrijpen indien nodig.”

200 gebruikers per jaar
Er studeren per jaar een 150 “elektromechaniciens” af aan deze hogeschool. Hun studie loopt over drie jaar. Het eerste jaar is gemeenschappelijk. Daarna kiezen studenten voor een specialisatie: onderhoud, procesautomatisatie, automatisatie, klimatisatie of technisch commercieel adviseur.

“Vanaf het tweede jaar komen studenten minstens één dag per week in dit lab en dat gedurende anderhalf jaar”, rekent Pauwels. Op de nieuwe stand zal ook een opleiding gegeven worden aan laatstejaars energiespecialisten (energiemanagement) en chemici (procesoperatoren industriële chemie). Samen nog eens 50 mensen. “Een dag in de week een half jaar lang.”

Via de provincie kreeg het project een cheque van BASF van €100.000. “€450.000 is echter de totale prijs voor het gehele project”, rekent docent Pauwels. Zonder de uren van de docenten, vult Roel Coremans, mededocent in processautomatisatie, aan. “Sleutel op de deur was het kostenplaatje twee tot drie keer meer.”

Water maken van water
De minifabriek maakt water van water. “We mengen water uit een tank van 3.000 liter met 150 liter olie, halen die weer uit elkaar, alsof wij een kritische katalysator toevoegen, mengen die katalist traag in de reactor met voedingsproducten uit twee andere basisproducttanks naar keuze, afhankelijk van het recept dat wordt gekozen.

We kunnen allerlei omstandigheden en risico’s ensceneren maar reële risico’s worden steeds door de Safety-DCS beveiligd.” De student heeft toegang tot alle sturingen. Hij/zij kan alle hardware configureren, de nodige software schrijven, diagnostics voeren en de installatie in topconditie houden. Slimme componenten en trillingsmetingen kondigen aan wanneer dat niet zo is. Voor de hogeschool een volledig naspelen en aanleren van Industrie 4.0.“We zijn een elektromechanica opleiding en leren studenten een fabriek volledig te configureren”, zegt Pauwels. Op de miniplant kan de student zo’n 200 I/O’s aansturen in ontelbare configuraties. “Deze installatie is niet minder complex dan een gemiddelde fabriek.”

Om dat veilig te doen in een open omgeving waar de student aan zowat alle sturingen kan, wordt geen risico genomen. Zowat 20% van alle logica zit op de veiligheids-plc waar de student ‘niet’ in kan. “Eenmaal afgestudeerd wordt hij een Meet & Regel technieker, operator of gebruiker die in the field aan de diagnostics zal kunnen. Maar in de praktijk zal hij in de eerste jaren niet de rechten hebben tot al wat hij hier op school voorgeschoteld krijgt. We gaan echt ver met hen in Industrie 4.0. En daar ben ik trots op”, zegt Pauwels.

Samenwerking met vendors
“Het is heel belangrijk goede contacten te hebben met verschillende vendors. We proberen hen tot een goeie partner te maken. Dure technologie komt anders niet in huis”, zegt docent Bert Pauwels. De hogeschool klopte niet aan bij één integrator maar schreef een aanbesteding uit voor de verschillende stukken zoals piping, vaten, pompen, kleppen, …

Zo gaf het zijn netwerk van vendors en partners, die gebruik maken van deze technologieën en naderhand ook zijn studenten aanspreken, de kans zich in te schrijven. “Dat lukte in zowat de helft van de dossiers.” Emerson leverde de uitbreiding van de automatisatie, een andere partij leverde regelkleppen, KSB de pompen, Process Automation Solutions de engineering, Monsanto programmatie,…

Hier staat de toekomst
Acht jaar geleden al zette Emerson de eerste stap in het lab met een programmatie-omgeving (Delta V), stuurkasten met controllers en Wireless, Hart en Foundation Fieldbus en Profibus communicatie. “Toen we drie jaar geleden aan een extra stand dachten, kwam Emerson onmiddellijk mee in beeld”, zegt Pauwels. Emerson verzorgde nu de DCS, de automatisatiehardware, de I/O’s en de controllerkast maar ook de virtual server voor de miniplant.

“Van meet af aan zetten we een grote stap. Hiermee gaan we veel verder”, zegt Bert Verellen, Senior Account Manager bij Emerson Automation Solutions. De docenten droomden van ‘model predictive’ en ‘advanced process control’ dat vandaag enkel bij de koplopers loopt.“DeltaV heeft die optimalisatielaag boven de controllers draaien”. Vaste partner Emerson speelde in op de jongste trends, zoals electronic marshalling, inclusief intrinsiek veilige IO, safety plc’s en de gevirtualiseerde werkstations. “We hadden al virtual server software maar werden geüpgraded naar versie 12”, merkt docent Roel Coremans op. “We draaien batch op de installatie en doen de programmatie zelf. Maar we hebben ook constant overleg met Emerson. Dat regelmatig contact zal blijven houden.”

Verellen wijst er op dat het zwaartepunt van een proces controllersysteem niet zozeer meer in de I/O’s of de hardware zit maar meer en meer verschuift naar de software. “De licenties, om dit alles mogelijk te maken, konden we aan een didactische prijs verpakken.”

Zo beschikt de AP Hogeschool over een ‘open licentie’ tot het hele DCS-pakket. Al wat DeltaV DCS kan, kan deze versie ook. “We moeten Emerson alleen vragen om het ons uit te leggen”, zegt Pauwels die eveneens ver wil gaan in de relatie.

“Hoe dieper je in zo’n technologie doordringt, des te meer kan je je studenten meegeven. Hier staat de toekomst. Mits af en toe een update is dit over 20 jaar nog steeds een moderne installatie.” <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Verpakkingstechniek van Arburg: alles uit één hand - advertorial

In de verpakkingsbranche ligt de nadruk op precisie, reproductie, efficiëntie, lage stukprijzen en korte cyclustijden. Arburg biedt daarom specifieke verpakkingsmachines en -installaties aan

Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

Ardo haalde het in deze 24ste editie van Decospan en Reynaers Group. Daarnaast won Ontoforce de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar’ 2018.

Bernadette Spinoy wordt algemeen directeur van Total Belgium

Total heeft Bernadette Spinoy aangesteld als algemeen directeur en bestuurder van Total Belgium. Zo komt er voor de eerste keer een vrouw aan leiding van deze afdeling van Total.

Wallonië pompt 20 miljoen euro in renovatie stuwdam

Galère (werkmaatschappij van BAM actief in Wallonië en Brussel) heeft in combinatie met Jan De Nul opdracht verworven voor de eerste fase van de renovatie van de Monsin-stuwdam in de Maas.

AirBridgeCargo vestigt Europese vrachthub op Liege Airport

De Russische luchtvaartmaatschappij gaat een vrachtcentrum van 25.000 vierkante meter in gebruik nemen op de luchthaven van Luik, waarvoor een investering nodig is van 25 miljoen euro.

Start publieke raadpleging Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030

Elia heeft de publieke raadpleging over het Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030 opgestart. Het proces loopt tot 15 december 2018. Dit ontwikkelingsplan moet om de 4 jaar opgemaakt worden.

Nieuwe katalysator vermindert ontstaan CO2 in ‘Coal to Liquids’-proces

Onderzoekers uit China en van de TU Eindhoven hebben een nieuw soort ijzerkatalysator ontwikkeld die de CTL-kosten drukken, doordat veel minder syngas naar CO2 wordt omgezet.

Klein maar fijn: JUMO dTRANS T08 en S08 - advertorial

Achter de JUMO dTRANS T08-serie en de JUMO dTRANS S08-serie bevindt zich een omvangrijk portfolio van negen meetomvormers en 13 signaal-scheidingsomzetters.

IE3 & IE4 motoren in webshop Elma Motors

Elma Motors biedt vanaf nu haar complete assortiment IE3 en IE4 voorraadmotoren te koop aan in de hun webshop. Het gaat om driefasige gietijzeren en aluminium kortsluitankermotoren die voldoen aan de efficiency klassen IE3 en IE4. Online-klanten kunnen hebben toegang tot een kleine 1000-tal verschillende motoren. >>

Partners