Antwerps havenbedrijf zet schapen in voor ecologisch dijkbeheer

Het Havenbedrijf ging afgelopen zomer op zoek naar herders die hun kudde wilden inzetten voor het onderhoud en het ecologisch beheer van 5 clusters van percelen grond.

Trefwoorden: #Antwerpen, #Antwerps Havenbedrijf, #ecologisch beheer, #onderhoud dijken, #schapen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Havenbedrijf Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Wie regelmatig langs een aantal groene dijken in het Antwerps havengebied passeert, zal daar sinds kort enkele nieuwe bewoners hebben opgemerkt.

Een kudde van ongeveer 70 schapen zal de komende zes jaar instaan voor het onderhoud van 86 hectare aan grond in het ganse havengebied. Zolang de temperatuur het vriespunt niet bereikt en er voldoende eten staat, blijven de dieren grazen.

Het Havenbedrijf ging afgelopen zomer op zoek naar herders die hun kudde wilden inzetten voor het onderhoud en het ecologisch beheer van 5 clusters van percelen grond - twee op de rechterscheldeoever en drie op de linkerscheldeoever. Uiteindelijk werden vier lokale herders aangesteld.

Zij zullen in het kader van hun opdracht een graasplan volgen dat werd opgesteld door Natuurpunt en het Havenbedrijf. De bedoeling van de begrazing is het in stand houden en ontwikkelen van schrale vegetatie in functie van Bruin Blauwtje en de Argusvlinder, verruiging tegen te gaan en de opslag van bomen en struiken te remmen.

Midden november werden de eerste schapen ingezet op de zwartkopmeeuwenbroedplaats en op een dijk langs de Grote Kreek. De komende dagen zullen er nog bij geplaatst worden op de Stocatradijk, de bufferdijk Putten West - Drijdijck, de R2-vlakte en in Haasop.

In het voorjaar zullen ook de percelen in de Zouten en Steenlandpolder en langs de Tijsmanstunnel-Oost, de Beverentunnel en de afrit Verrebroek begraasd worden.