Automatisering en digitalisering nopen tot andere werkinvulling - artikel

Careers 20/11/2017 8:39:57

Het gaat hard. Industry 4.0, Internet of Things, Digital Factory,… Wie de technologie stuurt, heeft misschien weinig bezwaar tegen innoveren. Maar wat denken de mensen op de werkvloer?

Lees hieronder verder   
Verwant

VDAB tracht krapte op West-Vlaamse arbeidsmarkt op te lossen

1 op 5 werknemers zit in niet geschikte job

Werken met buitenlandse ingenieurs - artikel

Verdere daling werkloosheidscijfers in december

Aantal faillissementen in 2017 gestegen met 7,6%

Hays stelt job- en competentietrends 2018 voor

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'van ingenieur tot manager'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 27/11/2017 tot 26/03/2018

Expert in lean en productiemanangement module 4: Leidinggeven en teamcoaching

SBM Gent

van 31/01/2018 tot 21/02/2018

Expert in onderhoudsmanagement: Technische documentatie en wisselstukkenbeheer

SBM Gent

van 1/02/2018 tot 22/02/2018

VSK 2018

Jaarbeurs Utrecht

van 6/02/2018 tot 9/02/2018

Sick Vision Day

Ghelamco Arena - Gent

dinsdag 6 februari 2018

MNE - MTMS Network Event

Kortrijk Xpo

van 7/02/2018 tot 8/02/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(16/1) Whitepaper Sirris: ’De circulaire economie en nieuwe waardecreatie’

(15/1) Beveiligingslek bedreigt miljoenen laptops

(12/1) EU steekt 1 miljard euro in ontwikkeling Europese supercomputers

(11/1) Belgische startup wil Blockchain kennisplatform worden

(10/1) Nieuwe Europese strategie voor astrodeeltjesfysica gelanceerd in Brussel

(9/1) Wereldprimeur: elektrische binnenvaartschepen tussen Nederland en België

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Uitzendbureau Tempo Team bevroeg 800 werknemers. Acht op tien ondervraagden gaven mee dat hun bedrijf sterke veranderingen doormaakt. Bij grote bedrijven gaat dat zelfs naar 9 op de 10. Steevast betreft het digitalisering en efficiënter produceren.

Twee derden geven aan verandering een goede zaak te vinden. Maar er zijn ook negatieve effecten. Bij 4 op de 10 werknemers zorgt de verandering voor te veel stress en angst. Twee derden stellen dat digitalisering de werkdruk verhoogt, het werk minder menselijk maakt en jobs doet verdwijnen.

Opmerkelijk is wel dat 7 op de 10 zeggen dat niet de verandering zelf hen kopzorgen baart maar wel de ‘slechte’ aanpak door het management. Slechts één op vijf is tevreden met de aanpak van zijn of haar bedrijf. Pijnpunten zijn: een manke communicatie, te weinig begeleiding en te weinig change management.

Agoria: automatisering leidt tot meer jobs
Geconfronteerd met de resultaten van het onderzoek, haalt Marc Lambotte, CEO Agoria, de resultaten aan van de bedrijven die aan het Factories of the Future programma deelnemen: “Een van de pijlers in dat programma is ‘Human Centered Production’ waarbij bedrijven de focus leggen op de plaats van de werknemer.

Dat werpt zijn vruchten af. Bij de 16 Factories of the Future die het traject al volledig doorliepen, steeg de service level, daalde het absenteïsme en vooral: liefst 11% meer werknemers werden aangetrokken én het verloop werd aanzienlijk teruggedrongen.

Het is dus niet zo dat automatisering leidt tot jobverlies. Integendeel. Wel staan we voor enorme uitdagingen. Er zal steeds minder werk voor ongeschoolden zijn. Die groep zal moeten begeleid worden om bijvoorbeeld montage- en onderhoudstaken uit te voeren.”Newtec is een schoolvoorbeeld
Eén van de eerste bedrijven die het Factory of the Future-label kreeg was Newtec uit Erpe Mere. Dit bedrijf produceert onderdelen voor satellietcommunicatie. Klanten? CNN, BBC, NATO, Airbus…

Managing director Guy De Winne: “We bevinden ons in een sterk geglobaliseerde markt waarbij we componenten met een hoge toegevoegde waarde produceren. Bovendien moeten we enorm flexibel zijn. Soms weten werknemers in de voormiddag nog niet wat ze in de namiddag zullen moeten maken, of er komt een wijziging in een component die ze al jaren op dezelfde manier maken.

Dat vergt een grondige technische kennis maar ook een zekere betrokkenheid bij het bedrijf. Al sinds 2009 zetten we daarom hard in op verandering door te werken op attitudes en cultuur.” Dat gebeurt op basis van Lean Thinking. De realisatie ervan begint reeds bij de personeelselectie. “We dragen de HR-verantwoordelijke al jaren op om mensen te selecteren zodat we competente teams kunnen samenstellen die gemotiveerd zijn om problemen door open communicatie op te lossen.”

Reflexieve werkomgeving
“We hanteren een transparant, visueel productiesysteem waarbij niks verborgen blijft voor werknemers. Die openheid leidt ertoe dat iedereen de toestand op eenzelfde manier interpreteert en zo de juiste beslissing kan nemen.

Het is de bedoeling dat 80% van de beslissingen zelfsturend genomen wordt en dat slechts 20% de interventie van een leidinggevende vergt. Het ultieme doel is een reflexieve productieomgeving, die zichzelf corrigeert op basis van metingen en operationele principes. Dat wordt ondersteund door het zichtbaar maken van eventuele problemen in een transparant productiesysteem.”

Het personeel moet problemen kunnen identificeren. “In een ideale wereld zullen ze die ook kunnen oplossen. Dat vereist heel wat teamwork, onderling vertrouwen en flexibiliteit.” Hij merkt dat ook mannen steeds vaker deeltijds gaan werken.

“Daar moeten we als bedrijf onze organisatie op afstemmen. Maar het werpt zijn vruchten af. De mensen zijn echt mee in ons verhaal. De productiviteit is sterk gestegen en dit jaar wierven we al 12 nieuwe medewerkers aan. De komende maanden komt er nog extra personeel bij.” Werknemers vertrekken zelden zelf. “Gemiddeld om de vier jaar vertrekt er hier iemand.” <<
door Sammy Soetaert, Engineeringnet Magazine

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VITO opent dochter-onderneming in Verenigde Arabische Emiraten

VITO heeft haar dochter-onderneming VITO (Arabia Science and Technology Consultancy LLC) in de Verenigde Arabische Emiraten geopend. Dit is dit het derde regionaal bedrijf van VITO.

Overspanning met hoogspanningslijn voor Schelde in Antwerpse haven

In de Antwerpse haven zijn de voorbereidende werken gestart voor de overspanning van de Schelde met een nieuwe hoogspanningslijn. Dit is onderdeel van het Brabo-project van Elia.

Industriële automatisatie: Belgische bedrijven gaan ervoor - artikel

In het kader van de Agoria-campagne ‘Make it in Belgium’zaten 4 ‘verborgen parels’ van de automatisering rond de tafel. Ze hadden het over innovatie in de machinebouw en productiesystemen.

Besix behaalt BIM-certificaat niveau 2

Besix Contracting behaalde in december 2017 via haar Engineering-afdeling het BIM Level 2-certificaat van BSI Group, door te voldoen aan de eisen van de norm PAS 1192-2 (ontwerp en bouw).

Wetenschapper Timothy Noël ontvangt prestigieuze chemie-prijs

Noël ontvangt de DECHEMA-prijs als erkenning voor zijn baanbrekende werk op het gebied van continue fotochemische conversie in microkanaalsystemen.

6,7 miljoen euro voor nieuwe middelen tegen taaislijmziekte

De Europese Commissie stelt hiervoor 6,7 miljoen euro beschikbaar aan ruim veertig Europese centra, waaronder de Katholieke Universiteit Leuven en de Europese Cystic Fibrosis Stichting.

Schneider Electric installeert datacenter voor AZ Damiaan ziekenhuis

Het AZ Damiaan ziekenhuis te Oostende maakte voor de installatie en het onderhoud van zijn datacenter gebruik van de flexibele oplossingen van Schneider Electric.

Whitepaper Sirris: ’De circulaire economie en nieuwe waardecreatie’

Sirris publiceerde een witboek over de opportuniteiten van de circulaire economie. Het neemt het thema op in nauwe samenwerking met Agoria.

Partners