Automatisering en digitalisering nopen tot andere werkinvulling - artikel

Careers 20/11/2017 8:39:57

Het gaat hard. Industry 4.0, Internet of Things, Digital Factory,… Wie de technologie stuurt, heeft misschien weinig bezwaar tegen innoveren. Maar wat denken de mensen op de werkvloer?

Lees hieronder verder   
Verwant

Spin-off vult IT-vacatures in door interne omscholing

Pascal Wauters is Chief Operating Officer van Altran België

Minder faillissementen in Vlaanderen en Wallonië

North Sea Port gaat samenwerken met VDAB en VOKA-VEGHO

Vacatures in chemie- en farmasector geraken niet ingevuld

Werkgevers kaarten tekort aan talent aan

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Webinar: Draadnummering

Webinar EPLAN

vrijdag 10 augustus 2018

Onderhoud industriële tandwielkasten

MGH Antwerpen

donderdag 6 september 2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/7) North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

(11/7) Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

(10/7) Gezuiverd afvalwater in strijd tegen droogte

(10/7) EnergyVille werkt aan koolstofarme toekomst

(5/7) Tideway verdubbelt productiecapaciteit met nieuw kabellegschip

(5/7) Spin-off vult IT-vacatures in door interne omscholing

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Uitzendbureau Tempo Team bevroeg 800 werknemers. Acht op tien ondervraagden gaven mee dat hun bedrijf sterke veranderingen doormaakt. Bij grote bedrijven gaat dat zelfs naar 9 op de 10. Steevast betreft het digitalisering en efficiënter produceren.

Twee derden geven aan verandering een goede zaak te vinden. Maar er zijn ook negatieve effecten. Bij 4 op de 10 werknemers zorgt de verandering voor te veel stress en angst. Twee derden stellen dat digitalisering de werkdruk verhoogt, het werk minder menselijk maakt en jobs doet verdwijnen.

Opmerkelijk is wel dat 7 op de 10 zeggen dat niet de verandering zelf hen kopzorgen baart maar wel de ‘slechte’ aanpak door het management. Slechts één op vijf is tevreden met de aanpak van zijn of haar bedrijf. Pijnpunten zijn: een manke communicatie, te weinig begeleiding en te weinig change management.

Agoria: automatisering leidt tot meer jobs
Geconfronteerd met de resultaten van het onderzoek, haalt Marc Lambotte, CEO Agoria, de resultaten aan van de bedrijven die aan het Factories of the Future programma deelnemen: “Een van de pijlers in dat programma is ‘Human Centered Production’ waarbij bedrijven de focus leggen op de plaats van de werknemer.

Dat werpt zijn vruchten af. Bij de 16 Factories of the Future die het traject al volledig doorliepen, steeg de service level, daalde het absenteïsme en vooral: liefst 11% meer werknemers werden aangetrokken én het verloop werd aanzienlijk teruggedrongen.

Het is dus niet zo dat automatisering leidt tot jobverlies. Integendeel. Wel staan we voor enorme uitdagingen. Er zal steeds minder werk voor ongeschoolden zijn. Die groep zal moeten begeleid worden om bijvoorbeeld montage- en onderhoudstaken uit te voeren.”Newtec is een schoolvoorbeeld
Eén van de eerste bedrijven die het Factory of the Future-label kreeg was Newtec uit Erpe Mere. Dit bedrijf produceert onderdelen voor satellietcommunicatie. Klanten? CNN, BBC, NATO, Airbus…

Managing director Guy De Winne: “We bevinden ons in een sterk geglobaliseerde markt waarbij we componenten met een hoge toegevoegde waarde produceren. Bovendien moeten we enorm flexibel zijn. Soms weten werknemers in de voormiddag nog niet wat ze in de namiddag zullen moeten maken, of er komt een wijziging in een component die ze al jaren op dezelfde manier maken.

Dat vergt een grondige technische kennis maar ook een zekere betrokkenheid bij het bedrijf. Al sinds 2009 zetten we daarom hard in op verandering door te werken op attitudes en cultuur.” Dat gebeurt op basis van Lean Thinking. De realisatie ervan begint reeds bij de personeelselectie. “We dragen de HR-verantwoordelijke al jaren op om mensen te selecteren zodat we competente teams kunnen samenstellen die gemotiveerd zijn om problemen door open communicatie op te lossen.”

Reflexieve werkomgeving
“We hanteren een transparant, visueel productiesysteem waarbij niks verborgen blijft voor werknemers. Die openheid leidt ertoe dat iedereen de toestand op eenzelfde manier interpreteert en zo de juiste beslissing kan nemen.

Het is de bedoeling dat 80% van de beslissingen zelfsturend genomen wordt en dat slechts 20% de interventie van een leidinggevende vergt. Het ultieme doel is een reflexieve productieomgeving, die zichzelf corrigeert op basis van metingen en operationele principes. Dat wordt ondersteund door het zichtbaar maken van eventuele problemen in een transparant productiesysteem.”

Het personeel moet problemen kunnen identificeren. “In een ideale wereld zullen ze die ook kunnen oplossen. Dat vereist heel wat teamwork, onderling vertrouwen en flexibiliteit.” Hij merkt dat ook mannen steeds vaker deeltijds gaan werken.

“Daar moeten we als bedrijf onze organisatie op afstemmen. Maar het werpt zijn vruchten af. De mensen zijn echt mee in ons verhaal. De productiviteit is sterk gestegen en dit jaar wierven we al 12 nieuwe medewerkers aan. De komende maanden komt er nog extra personeel bij.” Werknemers vertrekken zelden zelf. “Gemiddeld om de vier jaar vertrekt er hier iemand.” <<
door Sammy Soetaert, Engineeringnet Magazine

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

In het havengebied van North Sea Port start een onderzoek naar de mogelijke uitrol van een grootschalige buisleiding-infrastructuur. Hiermee wil men zijn klimaatambities waarmaken.

Parkwind en Jan De Nul bouwen samen nieuw offshore windpark

Jan De Nul Group gaat met windparkontwikkelaar Parkwind (filiaal van Colruyt) Northwester 2 bouwen. Dit wordt het zevende en tevens grootste windpark voor de Belgische kust.

Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

Dankzij een duizendtal innovatieve sensoren, IoT en geavanceerde software krijgt Vlaanderen een uniek intelligent waterbeheersysteem. Een eerste sensor werd onlangs in werking gesteld.

Europees project verhoogt efficiëntie van Big Data-applicaties

Track & Know focust op het onderzoeken, ontwikkelen en exploiteren van een nieuw softwarekader om de efficiëntie te verbeteren van Big Data-applicaties in verschillende sectoren.

EDF kiest Dassault Systèmes en Capgemini voor digitale transformatie

Dassault Systèmes, Capgemini en de Franse elektriciteitsleverancier EDF zijn een samenwerking aangegaan voor de digitale transformatie van de nucleaire activiteiten van deze laatste.

Lancering Europees project voor omzetten CO2 naar brandstof en chemicaliën

Voor dit project is een consortium opgericht, dat bestaat uit acht onderzoekspartners en 29 industriële waarnemers uit Nederland, België, Frankrijk en Engeland.

Dachser lanceert 26 nieuwe LCL-verbindingen

Dachser heeft zijn netwerk in de divisie zeevracht uitgebreid met 26 nieuwe LCL-verbindingen (Less then Container Load). Ook wordt de vertrekfrequentie van bestaande diensten verhoogd.

Johann Corlemeijer wordt Country Manager Avanade België

Avanade, IT-consultancybedrijf en dochteronderneming van Accenture en Microsoft, koos voor Johann Corlemeijer als de nieuwe Country Manager van Avanade België.

TER lanceert nieuwe Arke positie-eindschakelaar

De Arke positie-eindschakelaar werd ontworpen voor het sturen van bovenloopkranen, hijstoestellen en werktuigmachines, is robuust en betrouwbaar en speciaal ontworpen om optimaal te presteren onder de zwaarste omstandigheden. Elma Components (elektrische aandrijf- & besturingstechniek) is TER’s officiële Benelux-partner. >>

Partners