Blockchain: ook toepasbaar in industrie? - artikel

Plant & Factory 13/11/2017 10:01:04

Weinig onderwerpen werden zo gehypet als blockchain. De oorzaak is het ogenschijnlijk blijvende succes van Bitcoin, een succesvolle toepassing van de blockchaintechnologie.

Lees hieronder verder   
engineeringnet-tv

Verwant

Atos en Google Cloud lanceren AI lab in Londen

ifm sensoren met open IO-Link bouwsteen voor Industrie 4.0 - advertorial

Haven van Antwerpen organiseerde eerste chainPORT hackathon

Geïntegreerde pc-gebaseerde besturingssystemen - advertorial

Seeq wordt Gold Sponsor bij OSIsoft PI World Barcelona - techniek

Nieuw schakelkastsysteem voor digitale productieketen - advertorial

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/10) Crowdfunding voor drie nieuwe waterkrachtcentrales in Wallonië

(17/10) Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

(15/10) Hans Casier wordt nieuwe voorzitter essenscia

(15/10) RWE haalt Nederlandse STEG-centrale van onder het stof

(11/10) Europees consortium demonstreert ondergrondse seizoensopslag zomerwarmte

(10/10) Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - De vraag rijst dan ook of industriële toepassingen eenzelfde potentieel hebben en waar de valkuilen liggen.

Een ‘distributed ledger’ vormt de kern van een blockchaintoepassing. Het is wat te vergelijken met een kasboek waarin alle in- en uitgaande bewegingen gemeld worden met de noodzakelijk info. De blockchainsoftware zorgt er voor dat enkel geautoriseerde partijen toegang hebben tot het bewuste grootboek.

Zij kunnen er wijzigingen in aanbrengen maar die wijzigingen worden meteen overgenomen in het ledger, zodat alle partijen daar tegelijk weet van hebben. De aangebrachte wijzigingen kunnen ook niet teruggedraaid worden, zij vormen een nieuwe block in de blockchain. Het decentrale en niet-terugdraaibare karakter van de blockchaintechnologie opent ongetwijfeld nieuwe mogelijkheden.

Succes van Bitcoin
Het plotse succes van crypto currencies als Bitcoin is mee te verklaren door het ontbreken van een geografische band tussen munt en uitgever. Dat maakt de munt minder onderhevig aan politieke beslissingen, want ze is niet in handen van zo’n entiteit. Wat handig is in tijden van economische crisis en/of oorlog.Die decentrale opbouw is niet enkel een extern gegeven, ook intern is het systeem decentraal  opgebouwd. Om bij de Bitcoin te blijven: er was vroeger steeds een derde partij nodig om een financiële transactie te homologeren. In de meeste gevallen is dat een financiële instelling die er over waakt dat de transactie aan alle voorwaarden voldoet om uitgevoerd te kunnen worden. Blockchain maakt deze derde partij overbodig. Alle data om de transactie te homologeren zijn nu online beschikbaar voor beide partijen.

De blockchaintechnologie zal ervoor zorgen dat de transactie doorgaat als beide partijen en de transactie zelf aan een aantal voorwaarden voldoen. Er hoeft zelfs geen rechtstreekse lijn te zijn tussen beide partijen. Wil een partij 100 euro overschrijven naar een andere partij, dan zal de blockchaintechnologie ervoor zorgen dat dat direct gebeurt, zonder extra omwegen.

Het elimineren van de tussenstap zorgt voor een snellere, efficiëntere en veilige werking. En laat die drie voordelen nu net al jaren de drie hoofdthema’s zijn in onze westerse industrie. Dat er vanuit die hoek met argusogen naar deze ontwikkelingen gekeken wordt is dus niet meer dan logisch. Als er in de gevoelige financiële sector plaats is voor dergelijke innovaties, dan moeten er toch ook toepassingen te vinden zijn in de industriële productie?

Rechtstreekse communicatie
Machines worden slimmer. Maar toch blijft er nog heel wat menselijke inbreng nodig, voornamelijk in het plannen van allerlei interacties met externe partijen. Denk aan de aankoop en aanvoer van grondstoffen en het inplannen van onderhoudsacties. Wat als we die acties nu eens zouden implementeren in de blockchainfilosofie?

Laat ons starten met de aankoop van grondstoffen. Nu werkt het zelfs in de meest geautomatiseerde bedrijven nog als volgt: vanuit de productie krijgt de aankoopdienst het sein dat een grondstof zijn kritieke minimumhoeveelheid bereikt. Die boodschap loopt op diverse manieren binnen: via het productieplatform, rechtstreeks via sensoren in de voorraad (een niveausensor in een tank bijvoorbeeld) of zelfs nog face-to-face (de magazijnier licht de bevoegde inkoper in).De aankoopdienst gaat op zoek naar de beste leverancier op dat moment. Nadat de keuze gemaakt is, ontvangt de leverancier de concrete vraag, moet hij nakijken of er voldoende voorraad is en het order bevestigen. Een prima werkwijze maar… omslachtig en met veel kans op fouten.

Een blockchainsysteem kan dit sterk vereenvoudigen op voorwaarde dat alle partijen hun data delen. Als de informatie vanuit de voorraad rechtstreeks in een blockchain gedeeld wordt en dat gebeurt ook aan de leverancierszijde met de nodige en beschikbare voorraden, gewenste prijzen, kwaliteiten, approvals, certificaten en levertermijnen dan kan er een blockchainsysteem ontstaan waarbij men aan aankoopzijde enkel de vraag moet activeren, waarna de blockchain automatisch de ideale leverancier eruit pikt en de transactie opzet.

Minder werk voor de inkoop, want het hele proces verloopt automatisch. Ook minder werk aan de verkoopzijde, want zij hoeven niet te investeren in verkoopdiensten, communicatie en marketing. Voldoen aan de vereisten van de koper volstaat om een verkoop te genereren.

Hinderpalen
De aandachtige lezer zal ongetwijfeld opmerken dat dit verhaal theoretisch klopt maar in de praktijk wellicht weinig zal voorkomen. De reden is eenvoudig: bedrijven zijn veelal trouw aan leveranciers, ook al is de prijs iets duurder of de levertermijn iets langer dan die van een concurrent.

Belangrijker nog zijn de specifieke eisen die een bedrijf aan een product stelt. Dit voorbeeld stipuleert dat meerdere aanbieders eenzelfde product aanbieden. Dat impliceert een zeer courant product.

De toepasbaarheid valt of staat hiermee, want hoe specifieker het product, hoe minder aanbieders en hoe kleiner de kans op een succesvolle blockchain. Bitcoin heeft dit probleem uiteraard niet want een eenvormiger product dan geld is moeilijk te vinden. Het is dus nog even wachten op toepassingen van dit type.

Gevoelige informatie delen
Iets waar blockchain wel sterk in is, is haar eigenschap om veilige transacties te garanderen. In tijden van cybercriminaliteit en bedrijfsspionage klinkt dat zeer aanlokkelijk. Nu is het delen van manuals, tekeningen en specificaties een bron van gevaar.Hackers kunnen ze makkelijk onderscheppen. Elke update herhaalt het deelproces zodat klanten over de meest recente versie beschikken. Blockchain maakt het mogelijk om de bewuste documenten enkel aan de toegekende groep te laten zien. Zo is de uitgever van het document er van verzekerd dat zijn klanten altijd over de recentste versie beschikken.

Dat blockchain de komende vijf jaar een grote impact zal hebben op ons dagelijks leven leidt geen twijfel. Maar wat de industrie betreft, blijft het koffiedik kijken. Voor het delen van gevoelige informatie en tracering van goederen lijkt het verleidelijk. <<
door Sammy Soetaert, Engineeringnet Magazine

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Verpakkingstechniek van Arburg: alles uit één hand - advertorial

In de verpakkingsbranche ligt de nadruk op precisie, reproductie, efficiëntie, lage stukprijzen en korte cyclustijden. Arburg biedt daarom specifieke verpakkingsmachines en -installaties aan

Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

Ardo haalde het in deze 24ste editie van Decospan en Reynaers Group. Daarnaast won Ontoforce de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar’ 2018.

Bernadette Spinoy wordt algemeen directeur van Total Belgium

Total heeft Bernadette Spinoy aangesteld als algemeen directeur en bestuurder van Total Belgium. Zo komt er voor de eerste keer een vrouw aan leiding van deze afdeling van Total.

Wallonië pompt 20 miljoen euro in renovatie stuwdam

Galère (werkmaatschappij van BAM actief in Wallonië en Brussel) heeft in combinatie met Jan De Nul opdracht verworven voor de eerste fase van de renovatie van de Monsin-stuwdam in de Maas.

AirBridgeCargo vestigt Europese vrachthub op Liege Airport

De Russische luchtvaartmaatschappij gaat een vrachtcentrum van 25.000 vierkante meter in gebruik nemen op de luchthaven van Luik, waarvoor een investering nodig is van 25 miljoen euro.

Start publieke raadpleging Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030

Elia heeft de publieke raadpleging over het Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030 opgestart. Het proces loopt tot 15 december 2018. Dit ontwikkelingsplan moet om de 4 jaar opgemaakt worden.

Nieuwe katalysator vermindert ontstaan CO2 in ‘Coal to Liquids’-proces

Onderzoekers uit China en van de TU Eindhoven hebben een nieuw soort ijzerkatalysator ontwikkeld die de CTL-kosten drukken, doordat veel minder syngas naar CO2 wordt omgezet.

Klein maar fijn: JUMO dTRANS T08 en S08 - advertorial

Achter de JUMO dTRANS T08-serie en de JUMO dTRANS S08-serie bevindt zich een omvangrijk portfolio van negen meetomvormers en 13 signaal-scheidingsomzetters.

IE3 & IE4 motoren in webshop Elma Motors

Elma Motors biedt vanaf nu haar complete assortiment IE3 en IE4 voorraadmotoren te koop aan in de hun webshop. Het gaat om driefasige gietijzeren en aluminium kortsluitankermotoren die voldoen aan de efficiency klassen IE3 en IE4. Online-klanten kunnen hebben toegang tot een kleine 1000-tal verschillende motoren. >>

Partners