imec slaat de brug tussen beeldsensor en systeemkennis - artikel

Plant & Factory 10/11/2017 9:31:12

imec is voorloper in innovatieve hyperspectrale beeldsensoren voor industriële en medische toepassingen. De groep vergemakkelijkt het gebruik van sensoren door te innoveren op systeemniveau.

Lees hieronder verder   
Verwant

Succesvolle testen met onbemand luchtverkeer in Malawi

Lasergestuurd previewsysteem: zelfrijdende auto weer dichterbij - artikel

Duracel bouwt productiesite om tot Industrie 4.0 fabriek

Blockchain: ook toepasbaar in industrie? - artikel

imec slaat de brug tussen beeldsensor en systeemkennis - artikel

SecureLink opent Cyber Defense Center in China

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Energy Efficiency in Industry

Building 904, Technologiepark, Zwijnaarde

van 9/05/2017 tot 12/12/2017

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'inzicht in lastechniek'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 20/11/2017 tot 18/12/2017

Opleiding laseroptisch uitlijnen voor gevorderden

Crowne Plaza Antwerpen

van 22/11/2017 tot 23/11/2017

Innovatie en digitalisering in de KMO

Technologiehuis Geel

maandag 27 november 2017

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'van ingenieur tot manager'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 27/11/2017 tot 26/03/2018

BIL/NIL Lassymposium

BluePoint Antwerpen

van 29/11/2017 tot 30/11/2017

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Nieuw innovatief bedrijfsnetwerk Offshore Energie opgericht

Keuze van de redactie

(21/11) MAKE LAB brengt Industrie 4.0-technologie naar bedrijven

(15/11) Teamleader wint Deloitte’s Technology Fast 50 award

(13/11) VUB leidt project naar productie van hernieuwbare waterstof

(8/11) Tiger Power gaat Noord-India voorzien van groene energie

(7/11) Duurzaamheid hoofdpunt in vijfjarenplan NMBS

(2/11) Plasma gebruiken om CO2 om te zetten in waardevolle stoffen

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - “Deze beeldsensoren kunnen in massa geproduceerd worden tegen een marktconforme prijs. Lichte en compacte camera’s, rond deze chips gebouwd, leiden tot nieuwe toepassingsmogelijkheden”, aldus Andy Lambrechts, MSc en PhD in elektrotechniek, program manager integrated imaging imec.

Hyperspectrale camera’s splitsen het licht in tientallen, zelfs honderden nauwe bandjes en geven iedere pixel in het beeld een spectrale handtekening. Zo worden zaken die voor onze ogen onzichtbaar zijn toch zichtbaar.

“Mogelijke toepassingsdomeinen zijn precisielandbouw (inspectie van gewassen…) en transport- of sorteerlijnen waarbij ook op kwaliteitscriteria kan worden gewerkt. Er zijn eveneens toepassingen in de medische sector: door middel van hyperspectrale sensoren kan de chirurg de huid van een patiënt snel screenen en zones met een goede doorbloeding van deze met een slechte doorbloeding onderscheiden”, aldus Lambrechts.

Andy Lambrechts staat bij imec aan het hoofd van het team verantwoordelijk voor geïntegreerde beeldvorming en werkt aan technologieën zoals o.m. hyperspectrale beeldvorming. Hij is ook betrokken bij andere activiteiten die de chiptechnologie van imec combineert met knowhow rond systemen en software voor de ontwikkeling van nieuwe visietoepassingen. Industriële camerabouwers integreren al meerdere jaren de hyperspectrale sensoren van imec.Recent voegde imec, voortbouwend op de camera’s van deze partners, verdere componenten aan de systemen toe om tegemoet te komen aan de industriële en medische noden. Deze beeldsensoren kunnen flexibel ontworpen worden in functie van de voor de toepassing vereiste spectrale banden en resolutie.

“Hyperspectrale camera’s splitsen het licht dat door een object wordt weerkaatst in een reeks nauwe spectrale banden. Deze worden voor elk punt in het beeld tegelijk opgenomen en verwerkt, wat resulteert in een spectrale handtekening voor elke pixel in de scene”, aldus Lambrechts.

Mosaic sensoren
De manier waarop een hyperspectrale camera wordt ingezet binnen een bepaalde toepassing is vaak heel verschillend. Veelal worden er beelden gemaakt van bewegende objecten, zoals op een transportband, vanuit een satelliet of op een drone.

In andere gevallen zit de waarde in een meting die verandert in de tijd, waardoor een analyse moet gebeuren op een videosequentie. imec ontwikkelde verschillende hyperspectrale sensoren in functie van deze andere eisen. De imec lijnsensoren bieden tot 150 spectrale banden en een hoge beeldresolutie. Door het grote aantal spectrale banden kunnen ze veeleisende analyses uitvoeren, zoals kwaliteitsmetingen op voeding.

Een lijnsensor wil echter steeds een beweging van onderwerp of camera, wat niet altijd praktisch is. Bij de imec mosaic scanners daarentegen worden pixels in groepen van 16 (4x4) samengenomen waarop dan een identiek aantal filters wordt gelegd.

Elk hyperspectraal filtertje ligt exact boven een pixel van de beeldsensor. De imec mosaic sensoren nemen een groot aantal beelden per seconde van dynamische effecten op en dit in 16 (voor zichtbaar licht) of 25 (voor nabij infrarood) parallelle spectrale banden per beeld. Hierdoor zijn ze erg gebruiksvriendelijk, zij het dat ze een lagere resolutie leveren.

Snapscan concept
Omdat veeleisende toepassingen vaak een combinatie vergen van het beste van beide bovenstaande sensoren heeft imec verdere stappen gezet op systeemniveau. Het integreren van de lijnscan sensoren in combinatie met een geminiaturiseerde mechanische scanner binnenin een compacte camera, combineert de sterktes van de lijnscansensor met het gebruiksgemak van imec mosaic sensoren.

Dit unieke, innovatieve Snapscan concept is het resultaat van een multidisciplinaire teamaanpak in direct contact met de toepassingsgedreven noden van de industrie. Door zijn gebruiksgemak is de Snapscan een ideaal instrument voor medische toepassingen, microscopie of de haalbaarheidsstudies die de verdere implementatie van hyperspectrale sensoren in de industrie voorafgaan.

Innovatie nu ook op systeemniveau
Er blijkt vandaag niet onmiddellijk een behoefte aan een verdere miniaturisering van de hyperspectrale beeldsensor. “De drijvende krachten in onze huidige onderzoeksactiviteiten zijn de haalbaarheidsstudies voor klanten en de vraag van bepaalde klanten naar een breder spectraal bereik”, aldus Lambrechts.“In functie van een specifieke toepassing wordt nagegaan of hyperspectrale cameratechnologie nuttig kan worden aangewend. Eens de beslissing valt wordt één van de camerabouwers erbij betrokken. We willen een nog breder spectraal gebied afdekken, met nog meer spectrale banden in andere delen van het spectrum. Onder meer vanuit de sector van het sorteren en recycleren van kunststoffen is er interesse voor shortwave IR-toepassingen, waardoor soorten kunststoffen van mekaar kunnen worden onderscheiden.

In shortwave IR is het spectrum relevant om te onderscheiden of het bijvoorbeeld om polypropyleen of polyethyleen gaat. In de loop van volgend jaar zullen prototypes van sensoren beschikbaar zijn die spectrale analyse in shortwave IR mogelijk maken”, aldus Andy Lambrechts. “Imec is niet langer enkel innovatiegericht op chipniveau maar ook op systeemniveau.”<<
door Philip Declercq, Engineeringnet Magazine

 Lees méér over:  imec  
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Smart Belgium Services bouwt aan duurzamere en slimmere samenleving

Belfius richt Smart Belgium Services op om samen met de steden, gemeenten en ondernemingen te bouwen aan een duurzamere en slimmere samenleving.

15 miljoen euro voor Gents onderzoeksplatform en accelerator

Deze week lanceert CAPTURE (Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery) zijn accelerator voor recuperatie van grondstoffen.

Interreg Vlaanderen-Nederland keurt opnieuw drie projecten goed

Met deze goedkeuring wordt in totaal ruim 11 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt 5.4 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Emerson stuurt nieuwe minifabriek van de AP Hogeschool - artikel

De Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen laat zijn studenten voortaan los op een gloednieuwe minifabriek waarvoor Emerson zijn DeltaV Distributed Control System toeleverde.

UZ Leuven gebruikt nieuwe techniek om borsttumor te lokaliseren

Sinds kort wordt in het UZ Leuven een magnetisch zaadje in de borsttumor gebruikt om de plaats van de tumor te bepalen bij een borstsparende operatie. Voor patiënten is dat comfortabeler.

Succesvolle testen met onbemand luchtverkeer in Malawi

Eerder deze maand activeerde Unifly, samen met Unicef, uAvionix en Virginia Tech, het eerste systeem voor het beheer van onbemand verkeer (UTM) op Afrikaanse bodem.

Provincie Antwerpen lanceert subsidielijn voor sociale economie

De provincie Antwerpen startte sinds kort een samenwerking met Trividend, de Vlaamse participatiemaatschappij voor sociale economie. Stadsimkerij Pro-Polis maakt hier als eerste gebruik van.

Antwerps havenbedrijf zet schapen in voor ecologisch dijkbeheer

Het Havenbedrijf ging afgelopen zomer op zoek naar herders die hun kudde wilden inzetten voor het onderhoud en het ecologisch beheer van 5 clusters van percelen grond.

HART-functionaliteit in TwinCAT en I/O

De procesindustrie vraagt om innovatieve en kostenbesparende automatiseringsoplossingen. De PC-gebaseerde besturing van Beckhoff voldoet hieraan dankzij de integratie van specifieke protocollen en interfaces en door het uitgebreide productassortiment. Klik hier voor meer info. <<

Miniatuur Neptune
servobesturing

De Neptune servobesturing behoort tot het standaard pakket van Ingenia, maar is met een afmeting van 40 x 40 mm alles behalve standaard te noemen. Met dit zeer compacte formaat behoort deze besturing tot de kleinste van de wereld. Lees snel meer over deze besturingen!

Partners

Partners