imec slaat de brug tussen beeldsensor en systeemkennis - artikel

Plant & Factory 10/11/2017 9:31:12

imec is voorloper in innovatieve hyperspectrale beeldsensoren voor industriële en medische toepassingen. De groep vergemakkelijkt het gebruik van sensoren door te innoveren op systeemniveau.

Lees hieronder verder   
Verwant

Opkomst van robots brengt nieuwe risico’s met zich mee

Fujitsu opent Blockchain Innovation Center in Brussel

Digital Innovation Award voor Analytics App van Endress+Hauser - techniek

Schneider Electric en EEG vervangen datacenter Medialaan

Vlaamse wetenschappers winnen prestigieuze Amerikaanse geldprijs

Solvay gaat digitale transformatie in grootste fabrieken versnellen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'van ingenieur tot manager'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 27/11/2017 tot 26/03/2018

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Expert in lean en productiemanagement: TPM

SBM Gent

van 15/03/2018 tot 29/03/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Vision Expert Day

Communication Campus Gent

maandag 26 maart 2018

Eenvoudige verbetertechnieken voor een productieomgeving

SBM Gent

dinsdag 27 maart 2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(22/3) Consortium van Vlaamse onderzoeksinstellingen lanceert SPICY-project

(21/3) MYRRHA gaat samen met ARIEL en ISAC zeldzame radio-isotopen produceren

(20/3) Nieuw ’Energie Conversie park’ zet GFT om in groen gas

(19/3) Solvay gaat digitale transformatie in grootste fabrieken versnellen

(14/3) Een batterij voor elk huis - column

(14/3) Dana neemt GKN Driveline over

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - “Deze beeldsensoren kunnen in massa geproduceerd worden tegen een marktconforme prijs. Lichte en compacte camera’s, rond deze chips gebouwd, leiden tot nieuwe toepassingsmogelijkheden”, aldus Andy Lambrechts, MSc en PhD in elektrotechniek, program manager integrated imaging imec.

Hyperspectrale camera’s splitsen het licht in tientallen, zelfs honderden nauwe bandjes en geven iedere pixel in het beeld een spectrale handtekening. Zo worden zaken die voor onze ogen onzichtbaar zijn toch zichtbaar.

“Mogelijke toepassingsdomeinen zijn precisielandbouw (inspectie van gewassen…) en transport- of sorteerlijnen waarbij ook op kwaliteitscriteria kan worden gewerkt. Er zijn eveneens toepassingen in de medische sector: door middel van hyperspectrale sensoren kan de chirurg de huid van een patiënt snel screenen en zones met een goede doorbloeding van deze met een slechte doorbloeding onderscheiden”, aldus Lambrechts.

Andy Lambrechts staat bij imec aan het hoofd van het team verantwoordelijk voor geïntegreerde beeldvorming en werkt aan technologieën zoals o.m. hyperspectrale beeldvorming. Hij is ook betrokken bij andere activiteiten die de chiptechnologie van imec combineert met knowhow rond systemen en software voor de ontwikkeling van nieuwe visietoepassingen. Industriële camerabouwers integreren al meerdere jaren de hyperspectrale sensoren van imec.Recent voegde imec, voortbouwend op de camera’s van deze partners, verdere componenten aan de systemen toe om tegemoet te komen aan de industriële en medische noden. Deze beeldsensoren kunnen flexibel ontworpen worden in functie van de voor de toepassing vereiste spectrale banden en resolutie.

“Hyperspectrale camera’s splitsen het licht dat door een object wordt weerkaatst in een reeks nauwe spectrale banden. Deze worden voor elk punt in het beeld tegelijk opgenomen en verwerkt, wat resulteert in een spectrale handtekening voor elke pixel in de scene”, aldus Lambrechts.

Mosaic sensoren
De manier waarop een hyperspectrale camera wordt ingezet binnen een bepaalde toepassing is vaak heel verschillend. Veelal worden er beelden gemaakt van bewegende objecten, zoals op een transportband, vanuit een satelliet of op een drone.

In andere gevallen zit de waarde in een meting die verandert in de tijd, waardoor een analyse moet gebeuren op een videosequentie. imec ontwikkelde verschillende hyperspectrale sensoren in functie van deze andere eisen. De imec lijnsensoren bieden tot 150 spectrale banden en een hoge beeldresolutie. Door het grote aantal spectrale banden kunnen ze veeleisende analyses uitvoeren, zoals kwaliteitsmetingen op voeding.

Een lijnsensor wil echter steeds een beweging van onderwerp of camera, wat niet altijd praktisch is. Bij de imec mosaic scanners daarentegen worden pixels in groepen van 16 (4x4) samengenomen waarop dan een identiek aantal filters wordt gelegd.

Elk hyperspectraal filtertje ligt exact boven een pixel van de beeldsensor. De imec mosaic sensoren nemen een groot aantal beelden per seconde van dynamische effecten op en dit in 16 (voor zichtbaar licht) of 25 (voor nabij infrarood) parallelle spectrale banden per beeld. Hierdoor zijn ze erg gebruiksvriendelijk, zij het dat ze een lagere resolutie leveren.

Snapscan concept
Omdat veeleisende toepassingen vaak een combinatie vergen van het beste van beide bovenstaande sensoren heeft imec verdere stappen gezet op systeemniveau. Het integreren van de lijnscan sensoren in combinatie met een geminiaturiseerde mechanische scanner binnenin een compacte camera, combineert de sterktes van de lijnscansensor met het gebruiksgemak van imec mosaic sensoren.

Dit unieke, innovatieve Snapscan concept is het resultaat van een multidisciplinaire teamaanpak in direct contact met de toepassingsgedreven noden van de industrie. Door zijn gebruiksgemak is de Snapscan een ideaal instrument voor medische toepassingen, microscopie of de haalbaarheidsstudies die de verdere implementatie van hyperspectrale sensoren in de industrie voorafgaan.

Innovatie nu ook op systeemniveau
Er blijkt vandaag niet onmiddellijk een behoefte aan een verdere miniaturisering van de hyperspectrale beeldsensor. “De drijvende krachten in onze huidige onderzoeksactiviteiten zijn de haalbaarheidsstudies voor klanten en de vraag van bepaalde klanten naar een breder spectraal bereik”, aldus Lambrechts.“In functie van een specifieke toepassing wordt nagegaan of hyperspectrale cameratechnologie nuttig kan worden aangewend. Eens de beslissing valt wordt één van de camerabouwers erbij betrokken. We willen een nog breder spectraal gebied afdekken, met nog meer spectrale banden in andere delen van het spectrum. Onder meer vanuit de sector van het sorteren en recycleren van kunststoffen is er interesse voor shortwave IR-toepassingen, waardoor soorten kunststoffen van mekaar kunnen worden onderscheiden.

In shortwave IR is het spectrum relevant om te onderscheiden of het bijvoorbeeld om polypropyleen of polyethyleen gaat. In de loop van volgend jaar zullen prototypes van sensoren beschikbaar zijn die spectrale analyse in shortwave IR mogelijk maken”, aldus Andy Lambrechts. “Imec is niet langer enkel innovatiegericht op chipniveau maar ook op systeemniveau.”<<
door Philip Declercq, Engineeringnet Magazine

 Lees méér over:  imec  
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Schneider Electric en EEG vervangen datacenter Medialaan

Omwille van de verouderde infrastructuur, besliste Medialaan om zijn datacenter te laten vervangen. Het contract werd uitbesteed aan Schneider Electric, dat de hulp inriep van EEG.

Internationale wedstrijd zelf-telende tuinbouwkassen (+video)

Teams moeten het klimaat in een onderzoekskas besturen met behulp van kunstmatige intelligentie, om zo de beste opbrengst te halen met de laagste input aan bijvoorbeeld water en energie.

GEFCO sluit partnerschap met Techstars

GEFCO, een speler op het gebied van industriële logistiek en autologistiek, heeft een nieuwe samenwerking aangekondigd met Techstars, een wereldwijd accelerator voor start-ups.

Endress+Hauser stelt eerste zelfkalibrerende temperatuursensor voor - uitnodiging

Op stand B1070 van Endress+Hauser op de Pumps & Valves / Maintenance beurs in Antwerpen kan u de eerste zelfkalibrerende temperatuursensor iTHERM TrustSens ontdekken.

MYRRHA gaat samen met ARIEL en ISAC zeldzame radio-isotopen produceren

Tijdens het staatsbezoek aan Canada bekrachtigen TRIUMF en het SCK•CEN hun internationale samenwerking om hun expertise in de ontwikkeling van hun onderzoeksinstallaties te delen.

Oplossingen voor grensoverschrijdende elektriciteitshandel in Europa

De Europese Commissie onderzoekt, als voorbeeld, de berekeningsmethode voor de capaciteiten die zijn toegewezen aan de elektriciteitsverbindingen tussen Duitsland en West-Denemarken.

Onderzoek: twee genen wakkeren samen leukemie aan

Een team onderzoekers aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie, onder leiding van Prof. Jan Cools, zijn een stap dichter bij het begrijpen van acute lymfatische leukemie.

Consortium met Siemens bouwt Deens tramsysteem

Siemens sleepte, in consortium met de algemene aannemer voor infrastructuurwerken Per Aarsleff, een order in de wacht om een tramsysteem te bouwen voor de Deense metropool Groot-Kopenhagen.

B&R breidt de Power Panel T50-serie uit

B&R Industrial Automation heeft zijn Power Panel T50-serie uitgebreid met twee nieuwe afmetingen. Men heeft nu de keuze uit vijf formaten, met diagonalen variërend van 5 tot 15,6 inch. Deze HMI-terminals zijn compact, eenvoudig te configureren en bij uitstek geschikt voor hoogwaardige machineontwerpen. >>

Partners