Nieuwe techniek spoort zuurstoftekort in hartspier vroegtijdig op

Onderzoekers van het Jessa Ziekenhuis en de UHasselt hebben een niet-invasieve methode ontwikkeld om het zuurstoftekort in de hartspier vroegtijdig op te sporen bij patiënten.

Trefwoorden: #beeldvorming, #CT-scan, #hartspier, #Jessa Ziekenhuis, #MRI, #Olivier Ghekiere, #stent, #UHasselt, #zuurstof tekort

Lees verder

research

( Foto: zlikovec / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - Vandaag wordt de weerslag van een vernauwing op de kransslagaders steevast ‘invasief’ bepaald. Artsen brengen via de lies een katheter binnen in het lichaam van de patiënt en schuiven die op tot in de kransslagaders.

Dr. Olivier Ghekiere (Jessa/UHasselt): “Zo’n katheter spoort het zuurstoftekort in de hartspier op. Als een vernauwing van de kransslagader zuurstoftekort veroorzaakt, moet de patiënt behandeld worden met een stent. Die houdt dan weer het bloedvat open en moet een hartinfarct in de toekomst vermijden.”

Indien er geen zuurstoftekort is, krijgt de patiënt medicatie toegediend. In 2016 werden in België meer dan 27.000 stents geplaatst om een vernauwing op de kransslagaders te behandelen. In minder dan 1.800 gevallen werd het zuurstoftekort via een katheter opgespoord, omdat zo’n onderzoek méér tijd vergt en bepaalde risico’s met zich meebrengt voor de patiënt.

Ghekiere: “Slechts één derde van de minder ernstige vernauwingen (een vernauwing van de diameter van het bloedvat tussen 40% en 70%, red.) op de kransslagaders veroorzaakt een zuurstoftekort in de hartspier. Twee derde van die vernauwingen hebben dus eigenlijk geen invasief onderzoek nodig.”

Hij onderzocht voor zijn doctoraat of je ook met de recentste high-performance scanners (CT- en MRI-scanners) de behandeling (stent of medicatie) kan bepalen van patiënten met een minder ernstige vernauwing op de kransslagaders. Het onderzoeksteam voerde onderzoek bij 50 patiënten.

De onderzoekers ontdekten dat je bij deze vernauwingen het zuurstoftekort in de hartspier wel degelijk accuraat kunt nagaan met een MRI-scan. Ook via een andere nieuwere niet-invasieve techniek, met een CT-scanner, konden bij patiënten het zuurstoftekort in de hartspier, veroorzaakt door een minder ernstige vernauwing, opgespoord worden.

De resultaten van deze wetenschappelijke studies werden voorgesteld op het jaarlijkse congres van de European Society of Cardiac Radiology (ESCR) in Milaan. De studie werd er zelfs bekroond tot beste wetenschappelijk onderzoek. Dr. Ghekiere zal de resultaten later deze maand ook nog presenteren op het RSNA-congres (Radiological Society of North America) in Chicago.

De studie maakt deel uit van het Limburg Clinical Research Program – waarin Limburgse artsen en academici werken aan de ontwikkeling van betere opsporing, behandeling en zorg van medische aandoeningen.

Promotor prof. Dr. Paul Dendale (Jessa/UHasselt): “De resultaten van dit onderzoek zijn een nieuwe stap in het verhogen van het comfort en de veiligheid van (hart)patiënten. Voor deze onderzoeken moet de patiënt niet opgenomen worden in het ziekenhuis, wat op zich al een enorme kostenreductie betekent. Het eigenlijke onderzoek duurt slechts 30 minuten en is niet-invasief.”

Wel is verder onderzoek nodig om de bevindingen te bevestigen. Daarom zullen de nieuwe methoden getest worden op een grotere groep patiënten.