Augmented Reality op de neus voor maintenance

De zakelijke augmented reality markt is sinds de lancering van ‘Google Glass Enterprise Edition’ helemaal wakker. Het Antwerpse Iristick ontwerpt veiligheidsbrillen met AR-functionaliteiten.

Trefwoorden: #augmented reality, #google glass, #Iristick, #virtual reality

Lees verder

maint_art

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - “Tot voor kort was de stemming dat Glass geflopt was (en dat was ook zo bij het consumentenpubliek), maar ondertussen heeft het in de industrie wel tal van spin-offs en start-ups geïnspireerd.

Sinds de launch van Glass EE midden juli zijn aanvragen nauwelijks bij te houden”, zei Riemer Grootjans, CEO van Iristick met HQ in Antwerpen. Het bedrijf dat in 2014 het licht zag, beëindigde succesvol een eerste investeringsronde. The Innovation Fund, Saffelberg Investments, Pentacon en het bedrijfsmanagement brachten de middelen bij elkaar om Iristick commercieel te lanceren.

De oorspronkelijke Glass werd warm (naar verluidt tot 65°C) en de korte levensduur van de batterij maakte het moeilijk inzetbaar in de industrie. Eveneens riep de continue wifi- en 4G-straling vragen op. Een paar bedrijven in België en Nederland staken toen de koppen bij mekaar. Daaruit groeide in 2014 Iristick dat op de proppen kwam met een slimme veiligheidsbril (al dan niet met prescriptieglazen) met AR-functionaliteit. De focus lag van bij de start op robuuste technologie.

De AR-bril van Iristick is, in tegenstelling tot Glass, niet draadloos. Er loopt een draad van de bril naar de Android smartphone van de gebruiker. “We merkten dat Glass een kleine batterij had. Wilde je het brilletje langer gebruiken dan moest je een zwaardere batterij op je hoofd of toch via een kabel verbinden met een batterijpak.

Wij maakten toen de keuze om de lijn helemaal door te trekken. We haalden zoveel mogelijk complexiteit weg uit de hoofdset om gebruik te maken van de rekenkracht van de smartphone aan de gordel.” In de hoofdset dus geen wifi of bluetooth die straling afgeeft, geen of nauwelijks onderdelen die warm worden en geen dataprocessing.

Dat gebeurt in de smartphone. Tegelijk opteerde Iristick voor een headset die tevens als veiligheidsbril gecertifieerd is. Glass weegt nu nog slechts 43 gram, maar glazen, een veiligheidsbril of opzetstuk is extra. Ondertussen heeft Iristick twee versies: een van 62 gram en een van 71 gram.

De klemtoon ligt dus iets anders. Het AR-display (WQVGA bij 50 beelden per seconde) voor het rechteroog is voldoende om een foto, instructies of een hapklare PowerPoint-pagina te lezen. Het is niet de bedoeling er een boek mee te lezen. “Grotere en complexere diagrammen kan de gebruiker ook aflezen van de smartphone.”

De gebruiker stuurt via de touchpad langs het been van de bril de ingebouwde speaker en vier microfoons aan. Er kan ook een externe microfoon aangesloten worden. Naast een centrale 5MP camera is er voorts een tweede 5MP camera met optische zoomlens (5x vergrotingsfactor) ingebouwd om bijvoorbeeld barcodes te scannen.

Aan elke handeling die de apparatuur filmt/streamt is tegelijk allerhande data van de smartphone gekoppeld: naam van de operator, tijd, locatie, temperatuur, vochtigheid, versnelling, assen,… Het toestel trekt het acht uur op volle kracht.

“Onze eerste versie ‘entry samples’ (een 20-tal toestellen) loopt bij een paar lokale partners waarvan we feedback verwachten op hard- en software.” Iristick levert de bril met SDK waarop softwarepartners hun toepassingen bouwen. “De productie van de volgende drop voor een 50-tal toestellen loopt in oktober binnen. Grotere volumes zijn gepland voor het eind van het jaar.”

Achilles Design uit Mechelen sleutelde mee aan het design. Iristick werkt samen met het Gentse Proceedix dat software ontwikkelt en met PWC. Het bedrijf ving eerder €250.000 bij het IWT en is nu ook betrokken bij de Interreg Smart Tooling Cluster ‘werkplaats’.

User cases zijn er ondertussen in het vereenvoudigen van digitale procedures (denk aan het aflopen van checklijsten, documenteren bij ISO-standaarden, het inspecteren van branddetectiesystemen,…) en in maintenance-omgevingen. Toepassingen ook van ‘what you see, is what I see’ waarbij een technieker ter plekke een expert op kantoor kan laten meekijken bij het oplossen van een probleem.

“Met een Skype-verbinding is tegelijk een verplaatsing uitgespaard. Het grote voordeel is ook dat de technieker de handen vrij heeft om in te grijpen.” Iristick lanceert dit najaar zijn beide versies. De bril zou in 3D, op maat van de gebruiker geprint worden.


Door Luc De Smet – Maintenance Magazine