Duurzaamheid hoofdpunt in vijfjarenplan NMBS

De NMBS heeft beslist om nog meer de kaart van de duurzaamheid te trekken. Dat wil ze doen met een vijfjarenplan dat het mogelijk zal maken een aanzienlijke hoeveelheid energie te besparen.

Trefwoorden: #duurzaam, #energiebesparing, #NMBS, #spoorweg, #treinen, #vijfjarenplan, #waterbesparing

Lees verder

Techniek

( Foto: NMBS )

ENGINEERINGNET.BE - 95% van de treinen rijdt op elektrische tractie, waardoor de trein momenteel het meest milieuvriendelijke vervoersmiddel is. Meer reizigers vervoerd per trein betekent ook minder energieverbruik en minder uitstoot van schadelijke stoffen.

De NMBS heeft besloten nog een stapje verder te gaan en heeft een vijfjarenplan opgezet met duidelijke en becijferde doelstellingen om zo tot een nog milieuvriendelijkere manier van werken te komen.

Het actieplan omvat zes domeinen: efficiënt energiebeheer, minder waterverbruik, minder wegwerpproducten zoals papier (geen individuele printers meer), afvalsortering, minder geluidsoverlast en de voortzetting van de sanering van de gronden.

Het bedrijf wil vooral inzetten op het vlak van efficiënter energieverbruik. Het treinverkeer vertegenwoordigt meer dan 75% van het energieverbruik. De rest van de energie wordt verbruikt door de stations, de dienstgebouwen en de onderhoudswerkplaatsen.

Er werden tot nog toe al inspanningen geleverd: sinds 2005 heeft ze het totale energieverbruik van haar gebouwen met 21% teruggedrongen, en haar CO2-uitstoot met 30%.

De spoorwegonderneming heeft de ambitie nog energiezuiniger te worden en haar energieverbruik in de stations, kantoren en werkplaatsen met nog eens 7% te verminderen, terwijl ze het energieverbruik van de treinen met 5 % wil terugbrengen, door gebruik te maken van energiemeters en ledverlichting, zonnepanelen te installeren en energie-efficiënt te rijden.

Tegen 2022 wil het ook 10% minder stadswater verbruiken, haar papierverbruik met 50% verminderen, individuele printers afschaffen, kantoorafval beperken, geluidshinder verminderen, ...