Uitbouw energiehub Beringen van start gegaan

Bionerga is nu definitief gestart met de uitbouw van de energiehub Beringen op het industriegebied Ravenshout. Alle opdrachten werden toegewezen en ondertekend en de werken starten dit jaar.

Trefwoorden: #Beringen, #biomassa, #Bionerga, #biostoom, #Bos+, #Ravenshout, #warmtenet

Lees verder

Techniek

( Foto: Bionerga )

ENGINEERINGNET.BE - De biostoomcentrale Beringen zal 200.000 ton huishoudelijk en gelijkgesteld afval verwerken op de meest performante manier en met de best beschikbare technologie. Nu verwerkt Bionerga 100.000 ton in Houthalen, maar die installatie zal na 2020 geen restafval meer verwerken.

De nieuwe biostoomcentrale in Beringen wekt duurzame warmte op, die zal worden geïnjecteerd in een nog aan te leggen warmtenet. Naburige bedrijven zullen hiervan gebruik kunnen maken. Met het petrochemisch bedrijf Borealis heeft het warmtenet reeds een eerste en bovendien zeer belangrijke klant.

Er werden, samen met de moederholding Nuhma, ook 2 naburige terreinen in Ravenshout aangekocht. Bedoeling is ook hier andere warmte behoevende bedrijven de kans te bieden zich in de onmiddellijke omgeving te vestigen en zo makkelijk aan te sluiten op het warmtenet.

Deze energiehub gaat verder dan enkel het leveren van warmte. Een deel daarvan kan worden omgezet in elektriciteit en in de nabije toekomst kan er ook waterstof worden geproduceerd, groene brandstof voor bv. auto’s en vrachtwagens. Lokaal geproduceerde energie dus in verschillende vormen en gegenereerd door de verwerking van afval.

Nu alle opdrachten voor de bouw van de centrale zijn ondertekend, wil men zo snel mogelijk starten met de werken, zeker nog dit jaar. Daarnaast heeft het ook met Bos+ Vlaanderen een samenwerking afgesloten voor de aanplant van korte omloophout.