Duurzaam Asset Management met ISO55001 - column

Columns & Blogs 6/11/2017 9:05:49

Meer dan ooit krijgt het managen van infrastructuur, utiliteit, industriële installaties, machineparken, ... aandacht. In het bedrijfsleven is het een agendapunt in de boardroom.

Lees hieronder verder   
Verwant

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

Excelleren vergt nu meer dan Excel - column

Internationale Industrie 4.0-top in Berlijn - column

Een filmpje maken in je bedrijf? - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Webinar: Draadnummering

Webinar EPLAN

vrijdag 10 augustus 2018

Onderhoud industriële tandwielkasten

MGH Antwerpen

donderdag 6 september 2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/7) North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

(11/7) Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

(10/7) Gezuiverd afvalwater in strijd tegen droogte

(10/7) EnergyVille werkt aan koolstofarme toekomst

(5/7) Tideway verdubbelt productiecapaciteit met nieuw kabellegschip

(5/7) Spin-off vult IT-vacatures in door interne omscholing

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Van ‘onderhoud’ naar ‘onderhoud en beheer’ om uiteindelijk tot ‘asset management’ te komen zijn grote stappen vooruit. In deze column betoogt de schrijver hoe een ISO 55001-certificering een extra boost kan geven bij het implementeren van het asset- en onderhoudsmanagement systeem. (*)

Het is altijd een grote uitdaging om asset management binnen organisaties in te richten. Bij veel bedrijven is de onderhoudsafdeling of de technische dienst immers een afdeling die pas wakker schiet bij storingen of problemen met fysieke assets. Brandjes blussen is dan ook altijd zichtbaar.

Het voorkomen van brandjes is dat echter veel minder hoewel het evengoed een operationele taak is. Kortom, het zichtbaar maken van asset management binnen een bedrijf is niet altijd even makkelijk. Ook al omdat de voordelen van asset management niet steeds financieel uit te drukken zijn.

ISO 55001 maakt asset management echter op een krachtige manier zichtbaar binnen een organisatie door een beleidssysteem in te richten dat asset management op een structurele en transparante manier presenteert. ISO 55001 besteedt bovendien heel veel aandacht aan de management aspecten van het asset management zodat die binnen een organisatie juist gepositioneerd kan worden.Kern van ISO 55001
De ISO 55001 focust in eerst instantie op de wensen en eisen van de stakeholders bij het inrichten van een asset management systeem binnen een organisatie. Het positioneert het asset management binnen de organisatie en creëert een juiste beeldvorming. Daarnaast besteedt ISO 55001 ook aandacht aan ‘softere’ aspecten zoals, o.a. bewustwording en betrokkenheid van zowel het management en het personeel op alle niveaus binnen een organisatie, alsook leiderschap en competentiemanagement.

Verder beklemtoont ISO 55001 ook de asset management planning binnen organisaties, met o.a. een Strategic Asset Management Plan (SAMP) en een asset management plan. Het houdt rekening zowel met de complexiteit van organisaties als met de complexiteit van hun assets. Prestatie, risico’s en kosten zijn de kern van asset management activiteiten en asset levenscyclus activiteiten binnen ISO 55001.

Inrichting van duurzaam asset management systeem op basis van ISO 55001
De inrichting van elk asset management systeem binnen een bedrijf is afhankelijk van de context, waardoor het asset management systeem naadloos aansluit bij een bedrijf. De onderstaande figuur is een illustratie hiervan (ENGIE, 2015).

Inhoudelijk omvat de inrichting van het asset management systeem binnen de organisatie twee aspecten, o.a. asset management activiteiten en asset levenscyclus activiteiten. Asset management activiteiten zijn bepaald door de complexiteit van de organisatie en de eigenschappen van de assets, evenals door de impact van asset en organisatie gerelateerde risico’s. Factoren die van invloed zijn op asset management;

 1. Behoeften en verwachtingen van de organisatie en haar stakeholders;
 2. Business doelen en de aard van de organisatie;
 3. Business context en omgeving waarin zij opereert;
 4. Financiële beperkingen;
 5. Eisen vanuit regel- en wetgeving waaraan zij gebonden is;
 6. Eigenschappen van de assets.

Asset levenscyclus activiteiten zijn gerelateerd aan de fases waarin assets zich bevinden, o.a. engineering, bouw, gebruik/beheer en onderhoud. In elke verschillende fase zullen er aangepaste management beslissingen nodig zijn.Het Sustainable Asset Management model
Het Sustainable Asset Management of SAM-model is ontwikkeld als leidraad van een asset management plan. Het omvat de basiselementen van een asset management systeem en is een toepassing van ISO 55001 binnen ENGIE Service Nederland. De gedachte achter het SAM-model is dat er aan elk asset de nodige asset management activiteiten gekoppeld moeten worden op basis van de gestelde doelen van het asset management.De onderwerpen in het SAM-model worden behandeld in het asset management plan zowel op de lange termijn als op de korte termijn. Het asset management plan beschrijft de asset management activiteiten, hoe en wie deze activiteiten gaat uitvoeren. Een asset management plan dat gebruik maakt van dit SAM-model omvat de uitwerking van de volgende elementen:
 1. Asset configuratiebeheer
 2. Risico beheer
 3. Wettelijke eisen beheer
 4. Financieel beheer
 5. Functionele eisen beheer
 6. Conditie beheer
 7. Onderhoudsprogramma beheer
 8. Energie beheer
 9. Levenscyclus beheer
 10. Sub-contract beheer
 11. Spare-part beheer
 12. Document beheer
 13. ICT beheer

Bedrijven in verschillende sectoren zullen de diverse elementen van het asset management plan anders invullen. Hierop zal ik in een volgende editie verder ingaan. <<

Wordt vervolgd

Door Guoyun Zhu, Maintenance expert bij ENGIE Services Zuid.

(*) Guojun Zhu, Asset en onderhoudsmanagement, LannooCampus, 2017, blz. 215

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

North Sea Port maakt klimaatambities waar met buisleidingen

In het havengebied van North Sea Port start een onderzoek naar de mogelijke uitrol van een grootschalige buisleiding-infrastructuur. Hiermee wil men zijn klimaatambities waarmaken.

Parkwind en Jan De Nul bouwen samen nieuw offshore windpark

Jan De Nul Group gaat met windparkontwikkelaar Parkwind (filiaal van Colruyt) Northwester 2 bouwen. Dit wordt het zevende en tevens grootste windpark voor de Belgische kust.

Groeiende waterrisico’s opvangen met ’Internet of Water’

Dankzij een duizendtal innovatieve sensoren, IoT en geavanceerde software krijgt Vlaanderen een uniek intelligent waterbeheersysteem. Een eerste sensor werd onlangs in werking gesteld.

Europees project verhoogt efficiëntie van Big Data-applicaties

Track & Know focust op het onderzoeken, ontwikkelen en exploiteren van een nieuw softwarekader om de efficiëntie te verbeteren van Big Data-applicaties in verschillende sectoren.

EDF kiest Dassault Systèmes en Capgemini voor digitale transformatie

Dassault Systèmes, Capgemini en de Franse elektriciteitsleverancier EDF zijn een samenwerking aangegaan voor de digitale transformatie van de nucleaire activiteiten van deze laatste.

Lancering Europees project voor omzetten CO2 naar brandstof en chemicaliën

Voor dit project is een consortium opgericht, dat bestaat uit acht onderzoekspartners en 29 industriële waarnemers uit Nederland, België, Frankrijk en Engeland.

Dachser lanceert 26 nieuwe LCL-verbindingen

Dachser heeft zijn netwerk in de divisie zeevracht uitgebreid met 26 nieuwe LCL-verbindingen (Less then Container Load). Ook wordt de vertrekfrequentie van bestaande diensten verhoogd.

Johann Corlemeijer wordt Country Manager Avanade België

Avanade, IT-consultancybedrijf en dochteronderneming van Accenture en Microsoft, koos voor Johann Corlemeijer als de nieuwe Country Manager van Avanade België.

TER lanceert nieuwe Arke positie-eindschakelaar

De Arke positie-eindschakelaar werd ontworpen voor het sturen van bovenloopkranen, hijstoestellen en werktuigmachines, is robuust en betrouwbaar en speciaal ontworpen om optimaal te presteren onder de zwaarste omstandigheden. Elma Components (elektrische aandrijf- & besturingstechniek) is TER’s officiële Benelux-partner. >>

Partners