Duurzaam Asset Management met ISO55001 - column

Columns & Blogs 6/11/2017 9:05:49

Meer dan ooit krijgt het managen van infrastructuur, utiliteit, industriële installaties, machineparken, ... aandacht. In het bedrijfsleven is het een agendapunt in de boardroom.

Lees hieronder verder   
Verwant

Verbouwingswerken: opgepast met eigen voorbereidingswerk - column

Restwarmte: ongebruikt potentieel in de industrie - opinie

Vijf trends voor 3D-printing in 2018 - opinie

Verantwoord gebruik van chemieproducten cruciaal voor veiligheid - opinie

Zelfrijdende voertuigen: wie betaalt bij schade? (2) - column

Waar is de technieker ? - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'van ingenieur tot manager'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 27/11/2017 tot 26/03/2018

Expert in lean en productiemanangement module 4: Leidinggeven en teamcoaching

SBM Gent

van 31/01/2018 tot 21/02/2018

Expert in onderhoudsmanagement: Technische documentatie en wisselstukkenbeheer

SBM Gent

van 1/02/2018 tot 22/02/2018

VSK 2018

Jaarbeurs Utrecht

van 6/02/2018 tot 9/02/2018

Sick Vision Day

Ghelamco Arena - Gent

dinsdag 6 februari 2018

MNE - MTMS Network Event

Kortrijk Xpo

van 7/02/2018 tot 8/02/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(16/1) Whitepaper Sirris: ’De circulaire economie en nieuwe waardecreatie’

(15/1) Beveiligingslek bedreigt miljoenen laptops

(12/1) EU steekt 1 miljard euro in ontwikkeling Europese supercomputers

(11/1) Belgische startup wil Blockchain kennisplatform worden

(10/1) Nieuwe Europese strategie voor astrodeeltjesfysica gelanceerd in Brussel

(9/1) Wereldprimeur: elektrische binnenvaartschepen tussen Nederland en België

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Van ‘onderhoud’ naar ‘onderhoud en beheer’ om uiteindelijk tot ‘asset management’ te komen zijn grote stappen vooruit. In deze column betoogt de schrijver hoe een ISO 55001-certificering een extra boost kan geven bij het implementeren van het asset- en onderhoudsmanagement systeem. (*)

Het is altijd een grote uitdaging om asset management binnen organisaties in te richten. Bij veel bedrijven is de onderhoudsafdeling of de technische dienst immers een afdeling die pas wakker schiet bij storingen of problemen met fysieke assets. Brandjes blussen is dan ook altijd zichtbaar.

Het voorkomen van brandjes is dat echter veel minder hoewel het evengoed een operationele taak is. Kortom, het zichtbaar maken van asset management binnen een bedrijf is niet altijd even makkelijk. Ook al omdat de voordelen van asset management niet steeds financieel uit te drukken zijn.

ISO 55001 maakt asset management echter op een krachtige manier zichtbaar binnen een organisatie door een beleidssysteem in te richten dat asset management op een structurele en transparante manier presenteert. ISO 55001 besteedt bovendien heel veel aandacht aan de management aspecten van het asset management zodat die binnen een organisatie juist gepositioneerd kan worden.Kern van ISO 55001
De ISO 55001 focust in eerst instantie op de wensen en eisen van de stakeholders bij het inrichten van een asset management systeem binnen een organisatie. Het positioneert het asset management binnen de organisatie en creëert een juiste beeldvorming. Daarnaast besteedt ISO 55001 ook aandacht aan ‘softere’ aspecten zoals, o.a. bewustwording en betrokkenheid van zowel het management en het personeel op alle niveaus binnen een organisatie, alsook leiderschap en competentiemanagement.

Verder beklemtoont ISO 55001 ook de asset management planning binnen organisaties, met o.a. een Strategic Asset Management Plan (SAMP) en een asset management plan. Het houdt rekening zowel met de complexiteit van organisaties als met de complexiteit van hun assets. Prestatie, risico’s en kosten zijn de kern van asset management activiteiten en asset levenscyclus activiteiten binnen ISO 55001.

Inrichting van duurzaam asset management systeem op basis van ISO 55001
De inrichting van elk asset management systeem binnen een bedrijf is afhankelijk van de context, waardoor het asset management systeem naadloos aansluit bij een bedrijf. De onderstaande figuur is een illustratie hiervan (ENGIE, 2015).

Inhoudelijk omvat de inrichting van het asset management systeem binnen de organisatie twee aspecten, o.a. asset management activiteiten en asset levenscyclus activiteiten. Asset management activiteiten zijn bepaald door de complexiteit van de organisatie en de eigenschappen van de assets, evenals door de impact van asset en organisatie gerelateerde risico’s. Factoren die van invloed zijn op asset management;

 1. Behoeften en verwachtingen van de organisatie en haar stakeholders;
 2. Business doelen en de aard van de organisatie;
 3. Business context en omgeving waarin zij opereert;
 4. Financiële beperkingen;
 5. Eisen vanuit regel- en wetgeving waaraan zij gebonden is;
 6. Eigenschappen van de assets.

Asset levenscyclus activiteiten zijn gerelateerd aan de fases waarin assets zich bevinden, o.a. engineering, bouw, gebruik/beheer en onderhoud. In elke verschillende fase zullen er aangepaste management beslissingen nodig zijn.Het Sustainable Asset Management model
Het Sustainable Asset Management of SAM-model is ontwikkeld als leidraad van een asset management plan. Het omvat de basiselementen van een asset management systeem en is een toepassing van ISO 55001 binnen ENGIE Service Nederland. De gedachte achter het SAM-model is dat er aan elk asset de nodige asset management activiteiten gekoppeld moeten worden op basis van de gestelde doelen van het asset management.De onderwerpen in het SAM-model worden behandeld in het asset management plan zowel op de lange termijn als op de korte termijn. Het asset management plan beschrijft de asset management activiteiten, hoe en wie deze activiteiten gaat uitvoeren. Een asset management plan dat gebruik maakt van dit SAM-model omvat de uitwerking van de volgende elementen:
 1. Asset configuratiebeheer
 2. Risico beheer
 3. Wettelijke eisen beheer
 4. Financieel beheer
 5. Functionele eisen beheer
 6. Conditie beheer
 7. Onderhoudsprogramma beheer
 8. Energie beheer
 9. Levenscyclus beheer
 10. Sub-contract beheer
 11. Spare-part beheer
 12. Document beheer
 13. ICT beheer

Bedrijven in verschillende sectoren zullen de diverse elementen van het asset management plan anders invullen. Hierop zal ik in een volgende editie verder ingaan. <<

Wordt vervolgd

Door Guoyun Zhu, Maintenance expert bij ENGIE Services Zuid.

(*) Guojun Zhu, Asset en onderhoudsmanagement, LannooCampus, 2017, blz. 215

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VITO opent dochter-onderneming in Verenigde Arabische Emiraten

VITO heeft haar dochter-onderneming VITO (Arabia Science and Technology Consultancy LLC) in de Verenigde Arabische Emiraten geopend. Dit is dit het derde regionaal bedrijf van VITO.

Overspanning met hoogspanningslijn voor Schelde in Antwerpse haven

In de Antwerpse haven zijn de voorbereidende werken gestart voor de overspanning van de Schelde met een nieuwe hoogspanningslijn. Dit is onderdeel van het Brabo-project van Elia.

Industriële automatisatie: Belgische bedrijven gaan ervoor - artikel

In het kader van de Agoria-campagne ‘Make it in Belgium’zaten 4 ‘verborgen parels’ van de automatisering rond de tafel. Ze hadden het over innovatie in de machinebouw en productiesystemen.

Besix behaalt BIM-certificaat niveau 2

Besix Contracting behaalde in december 2017 via haar Engineering-afdeling het BIM Level 2-certificaat van BSI Group, door te voldoen aan de eisen van de norm PAS 1192-2 (ontwerp en bouw).

Wetenschapper Timothy Noël ontvangt prestigieuze chemie-prijs

Noël ontvangt de DECHEMA-prijs als erkenning voor zijn baanbrekende werk op het gebied van continue fotochemische conversie in microkanaalsystemen.

6,7 miljoen euro voor nieuwe middelen tegen taaislijmziekte

De Europese Commissie stelt hiervoor 6,7 miljoen euro beschikbaar aan ruim veertig Europese centra, waaronder de Katholieke Universiteit Leuven en de Europese Cystic Fibrosis Stichting.

Schneider Electric installeert datacenter voor AZ Damiaan ziekenhuis

Het AZ Damiaan ziekenhuis te Oostende maakte voor de installatie en het onderhoud van zijn datacenter gebruik van de flexibele oplossingen van Schneider Electric.

Whitepaper Sirris: ’De circulaire economie en nieuwe waardecreatie’

Sirris publiceerde een witboek over de opportuniteiten van de circulaire economie. Het neemt het thema op in nauwe samenwerking met Agoria.

Partners