Duurzaam Asset Management met ISO55001 - column

Columns & Blogs 6/11/2017 9:05:49

Meer dan ooit krijgt het managen van infrastructuur, utiliteit, industriële installaties, machineparken, ... aandacht. In het bedrijfsleven is het een agendapunt in de boardroom.

Lees hieronder verder   
engineeringnet-tv

Verwant

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

Excelleren vergt nu meer dan Excel - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/10) Crowdfunding voor drie nieuwe waterkrachtcentrales in Wallonië

(17/10) Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

(15/10) Hans Casier wordt nieuwe voorzitter essenscia

(15/10) RWE haalt Nederlandse STEG-centrale van onder het stof

(11/10) Europees consortium demonstreert ondergrondse seizoensopslag zomerwarmte

(10/10) Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Van ‘onderhoud’ naar ‘onderhoud en beheer’ om uiteindelijk tot ‘asset management’ te komen zijn grote stappen vooruit. In deze column betoogt de schrijver hoe een ISO 55001-certificering een extra boost kan geven bij het implementeren van het asset- en onderhoudsmanagement systeem. (*)

Het is altijd een grote uitdaging om asset management binnen organisaties in te richten. Bij veel bedrijven is de onderhoudsafdeling of de technische dienst immers een afdeling die pas wakker schiet bij storingen of problemen met fysieke assets. Brandjes blussen is dan ook altijd zichtbaar.

Het voorkomen van brandjes is dat echter veel minder hoewel het evengoed een operationele taak is. Kortom, het zichtbaar maken van asset management binnen een bedrijf is niet altijd even makkelijk. Ook al omdat de voordelen van asset management niet steeds financieel uit te drukken zijn.

ISO 55001 maakt asset management echter op een krachtige manier zichtbaar binnen een organisatie door een beleidssysteem in te richten dat asset management op een structurele en transparante manier presenteert. ISO 55001 besteedt bovendien heel veel aandacht aan de management aspecten van het asset management zodat die binnen een organisatie juist gepositioneerd kan worden.Kern van ISO 55001
De ISO 55001 focust in eerst instantie op de wensen en eisen van de stakeholders bij het inrichten van een asset management systeem binnen een organisatie. Het positioneert het asset management binnen de organisatie en creëert een juiste beeldvorming. Daarnaast besteedt ISO 55001 ook aandacht aan ‘softere’ aspecten zoals, o.a. bewustwording en betrokkenheid van zowel het management en het personeel op alle niveaus binnen een organisatie, alsook leiderschap en competentiemanagement.

Verder beklemtoont ISO 55001 ook de asset management planning binnen organisaties, met o.a. een Strategic Asset Management Plan (SAMP) en een asset management plan. Het houdt rekening zowel met de complexiteit van organisaties als met de complexiteit van hun assets. Prestatie, risico’s en kosten zijn de kern van asset management activiteiten en asset levenscyclus activiteiten binnen ISO 55001.

Inrichting van duurzaam asset management systeem op basis van ISO 55001
De inrichting van elk asset management systeem binnen een bedrijf is afhankelijk van de context, waardoor het asset management systeem naadloos aansluit bij een bedrijf. De onderstaande figuur is een illustratie hiervan (ENGIE, 2015).

Inhoudelijk omvat de inrichting van het asset management systeem binnen de organisatie twee aspecten, o.a. asset management activiteiten en asset levenscyclus activiteiten. Asset management activiteiten zijn bepaald door de complexiteit van de organisatie en de eigenschappen van de assets, evenals door de impact van asset en organisatie gerelateerde risico’s. Factoren die van invloed zijn op asset management;

 1. Behoeften en verwachtingen van de organisatie en haar stakeholders;
 2. Business doelen en de aard van de organisatie;
 3. Business context en omgeving waarin zij opereert;
 4. Financiële beperkingen;
 5. Eisen vanuit regel- en wetgeving waaraan zij gebonden is;
 6. Eigenschappen van de assets.

Asset levenscyclus activiteiten zijn gerelateerd aan de fases waarin assets zich bevinden, o.a. engineering, bouw, gebruik/beheer en onderhoud. In elke verschillende fase zullen er aangepaste management beslissingen nodig zijn.Het Sustainable Asset Management model
Het Sustainable Asset Management of SAM-model is ontwikkeld als leidraad van een asset management plan. Het omvat de basiselementen van een asset management systeem en is een toepassing van ISO 55001 binnen ENGIE Service Nederland. De gedachte achter het SAM-model is dat er aan elk asset de nodige asset management activiteiten gekoppeld moeten worden op basis van de gestelde doelen van het asset management.De onderwerpen in het SAM-model worden behandeld in het asset management plan zowel op de lange termijn als op de korte termijn. Het asset management plan beschrijft de asset management activiteiten, hoe en wie deze activiteiten gaat uitvoeren. Een asset management plan dat gebruik maakt van dit SAM-model omvat de uitwerking van de volgende elementen:
 1. Asset configuratiebeheer
 2. Risico beheer
 3. Wettelijke eisen beheer
 4. Financieel beheer
 5. Functionele eisen beheer
 6. Conditie beheer
 7. Onderhoudsprogramma beheer
 8. Energie beheer
 9. Levenscyclus beheer
 10. Sub-contract beheer
 11. Spare-part beheer
 12. Document beheer
 13. ICT beheer

Bedrijven in verschillende sectoren zullen de diverse elementen van het asset management plan anders invullen. Hierop zal ik in een volgende editie verder ingaan. <<

Wordt vervolgd

Door Guoyun Zhu, Maintenance expert bij ENGIE Services Zuid.

(*) Guojun Zhu, Asset en onderhoudsmanagement, LannooCampus, 2017, blz. 215

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Verpakkingstechniek van Arburg: alles uit één hand - advertorial

In de verpakkingsbranche ligt de nadruk op precisie, reproductie, efficiëntie, lage stukprijzen en korte cyclustijden. Arburg biedt daarom specifieke verpakkingsmachines en -installaties aan

Ardo verkozen tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2018

Ardo haalde het in deze 24ste editie van Decospan en Reynaers Group. Daarnaast won Ontoforce de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar’ 2018.

Bernadette Spinoy wordt algemeen directeur van Total Belgium

Total heeft Bernadette Spinoy aangesteld als algemeen directeur en bestuurder van Total Belgium. Zo komt er voor de eerste keer een vrouw aan leiding van deze afdeling van Total.

Wallonië pompt 20 miljoen euro in renovatie stuwdam

Galère (werkmaatschappij van BAM actief in Wallonië en Brussel) heeft in combinatie met Jan De Nul opdracht verworven voor de eerste fase van de renovatie van de Monsin-stuwdam in de Maas.

AirBridgeCargo vestigt Europese vrachthub op Liege Airport

De Russische luchtvaartmaatschappij gaat een vrachtcentrum van 25.000 vierkante meter in gebruik nemen op de luchthaven van Luik, waarvoor een investering nodig is van 25 miljoen euro.

Start publieke raadpleging Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030

Elia heeft de publieke raadpleging over het Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030 opgestart. Het proces loopt tot 15 december 2018. Dit ontwikkelingsplan moet om de 4 jaar opgemaakt worden.

Nieuwe katalysator vermindert ontstaan CO2 in ‘Coal to Liquids’-proces

Onderzoekers uit China en van de TU Eindhoven hebben een nieuw soort ijzerkatalysator ontwikkeld die de CTL-kosten drukken, doordat veel minder syngas naar CO2 wordt omgezet.

Klein maar fijn: JUMO dTRANS T08 en S08 - advertorial

Achter de JUMO dTRANS T08-serie en de JUMO dTRANS S08-serie bevindt zich een omvangrijk portfolio van negen meetomvormers en 13 signaal-scheidingsomzetters.

IE3 & IE4 motoren in webshop Elma Motors

Elma Motors biedt vanaf nu haar complete assortiment IE3 en IE4 voorraadmotoren te koop aan in de hun webshop. Het gaat om driefasige gietijzeren en aluminium kortsluitankermotoren die voldoen aan de efficiency klassen IE3 en IE4. Online-klanten kunnen hebben toegang tot een kleine 1000-tal verschillende motoren. >>

Partners