Duurzaam Asset Management met ISO55001 - column

Columns & Blogs 6/11/2017 9:05:49

Meer dan ooit krijgt het managen van infrastructuur, utiliteit, industriële installaties, machineparken, ... aandacht. In het bedrijfsleven is het een agendapunt in de boardroom.

Lees hieronder verder   
Verwant

Een filmpje maken in je bedrijf? - column

Op naar de Champions League van Industrie 4.0 ! - column

Huidig energiebeleid leidt tot jobverlies en minder investeringen - opinie

Een batterij voor elk huis - column

7 bepalende IT-trends voor 2018 - column

Gooi die whiteboards maar buiten - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Reduceren van doorlooptijden en omsteltijden

Cepa Antwerpen

van 17/04/2018 tot 8/05/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

INTERMAT

Parijs

van 23/04/2018 tot 28/04/2018

Lean in de zorgsector

Kortrijk

van 23/04/2018 tot 30/04/2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/4) Nieuw systeem om elektrische auto’s snel op te laden via zonnepanelen

(18/4) Klassieke microscoop gaat met verrijkte realiteit op zoek naar kanker

(16/4) TU/e-onderzoeker ontwikkelt robot voor schedelbasischirurgie

(16/4) Bio-gebaseerde verpakkingen oplossing tegen zwerfvuil?

(13/4) Van Hool investeert 42,5 miljoen euro in Amerikaanse productievestiging

(11/4) Drijvend windenergie-systeem ver uit de kust: haalbaar en concurrentieel

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Van ‘onderhoud’ naar ‘onderhoud en beheer’ om uiteindelijk tot ‘asset management’ te komen zijn grote stappen vooruit. In deze column betoogt de schrijver hoe een ISO 55001-certificering een extra boost kan geven bij het implementeren van het asset- en onderhoudsmanagement systeem. (*)

Het is altijd een grote uitdaging om asset management binnen organisaties in te richten. Bij veel bedrijven is de onderhoudsafdeling of de technische dienst immers een afdeling die pas wakker schiet bij storingen of problemen met fysieke assets. Brandjes blussen is dan ook altijd zichtbaar.

Het voorkomen van brandjes is dat echter veel minder hoewel het evengoed een operationele taak is. Kortom, het zichtbaar maken van asset management binnen een bedrijf is niet altijd even makkelijk. Ook al omdat de voordelen van asset management niet steeds financieel uit te drukken zijn.

ISO 55001 maakt asset management echter op een krachtige manier zichtbaar binnen een organisatie door een beleidssysteem in te richten dat asset management op een structurele en transparante manier presenteert. ISO 55001 besteedt bovendien heel veel aandacht aan de management aspecten van het asset management zodat die binnen een organisatie juist gepositioneerd kan worden.Kern van ISO 55001
De ISO 55001 focust in eerst instantie op de wensen en eisen van de stakeholders bij het inrichten van een asset management systeem binnen een organisatie. Het positioneert het asset management binnen de organisatie en creëert een juiste beeldvorming. Daarnaast besteedt ISO 55001 ook aandacht aan ‘softere’ aspecten zoals, o.a. bewustwording en betrokkenheid van zowel het management en het personeel op alle niveaus binnen een organisatie, alsook leiderschap en competentiemanagement.

Verder beklemtoont ISO 55001 ook de asset management planning binnen organisaties, met o.a. een Strategic Asset Management Plan (SAMP) en een asset management plan. Het houdt rekening zowel met de complexiteit van organisaties als met de complexiteit van hun assets. Prestatie, risico’s en kosten zijn de kern van asset management activiteiten en asset levenscyclus activiteiten binnen ISO 55001.

Inrichting van duurzaam asset management systeem op basis van ISO 55001
De inrichting van elk asset management systeem binnen een bedrijf is afhankelijk van de context, waardoor het asset management systeem naadloos aansluit bij een bedrijf. De onderstaande figuur is een illustratie hiervan (ENGIE, 2015).

Inhoudelijk omvat de inrichting van het asset management systeem binnen de organisatie twee aspecten, o.a. asset management activiteiten en asset levenscyclus activiteiten. Asset management activiteiten zijn bepaald door de complexiteit van de organisatie en de eigenschappen van de assets, evenals door de impact van asset en organisatie gerelateerde risico’s. Factoren die van invloed zijn op asset management;

 1. Behoeften en verwachtingen van de organisatie en haar stakeholders;
 2. Business doelen en de aard van de organisatie;
 3. Business context en omgeving waarin zij opereert;
 4. Financiële beperkingen;
 5. Eisen vanuit regel- en wetgeving waaraan zij gebonden is;
 6. Eigenschappen van de assets.

Asset levenscyclus activiteiten zijn gerelateerd aan de fases waarin assets zich bevinden, o.a. engineering, bouw, gebruik/beheer en onderhoud. In elke verschillende fase zullen er aangepaste management beslissingen nodig zijn.Het Sustainable Asset Management model
Het Sustainable Asset Management of SAM-model is ontwikkeld als leidraad van een asset management plan. Het omvat de basiselementen van een asset management systeem en is een toepassing van ISO 55001 binnen ENGIE Service Nederland. De gedachte achter het SAM-model is dat er aan elk asset de nodige asset management activiteiten gekoppeld moeten worden op basis van de gestelde doelen van het asset management.De onderwerpen in het SAM-model worden behandeld in het asset management plan zowel op de lange termijn als op de korte termijn. Het asset management plan beschrijft de asset management activiteiten, hoe en wie deze activiteiten gaat uitvoeren. Een asset management plan dat gebruik maakt van dit SAM-model omvat de uitwerking van de volgende elementen:
 1. Asset configuratiebeheer
 2. Risico beheer
 3. Wettelijke eisen beheer
 4. Financieel beheer
 5. Functionele eisen beheer
 6. Conditie beheer
 7. Onderhoudsprogramma beheer
 8. Energie beheer
 9. Levenscyclus beheer
 10. Sub-contract beheer
 11. Spare-part beheer
 12. Document beheer
 13. ICT beheer

Bedrijven in verschillende sectoren zullen de diverse elementen van het asset management plan anders invullen. Hierop zal ik in een volgende editie verder ingaan. <<

Wordt vervolgd

Door Guoyun Zhu, Maintenance expert bij ENGIE Services Zuid.

(*) Guojun Zhu, Asset en onderhoudsmanagement, LannooCampus, 2017, blz. 215

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Klassieke microscoop gaat met verrijkte realiteit op zoek naar kanker

Google beschreef op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research (AACR) een prototype van zijn Augmented Reality Microscope (ARM).

Nederlands onderzoek naar 5G en netneutraliteit in EU

Onzekerheid over de impact van de regels voor netneutraliteit kan van invloed zijn op de investeringsplannen voor 5G en uiteindelijk op de daadwerkelijke inzet van 5G in Europa.

Conferenties belangrijk onderdeel van Sensor + Test 2018 - uitnodiging

Sensor + Test 2018 wordt van 26 tot 28 juni in Nürnberg worden gehouden en zal opnieuw een toonaangevende platform vormen op het gebied van sensoren, meettechniek en testtechnologie.

Nieuwe app om tijdverlies voor binnenvaartschepen te minimaliseren

De app geeft real time advies aan schippers en sluiswachters over het beste vaartempo tijdens het vaartraject en wordt in juni getest tussen de sluizen bij Maasbracht en Ternaaien in België.

Congres over warmtenetten moet populariteit opkrikken

Warmtenetwerk Vlaanderen organiseert op 24 april in Eeklo zijn vierde Vlaamse congres over warmtenetten ter ondersteuning van de uitrol hiervan in Vlaanderen.

Kleine stootdempers van ACE bestand tegen agressieve vloeistoffen - techniek

ACE Stoßdämpfer brengt een verbeterde versie van de kleine stootdempers uit zijn Protection-serie op de markt. Deze zijn nu optimaal bestand tegen agressieve substanties.

Fevia wil vacatures invullen met Food At Work Days

Fevia en sectorfonds Alimento lanceren de Food At Work Days. Dit is een reeks initiatieven en events om jongeren en werkzoekenden warm te maken voor een carrière in de voedingsindustrie.

Noordzee middelpunt van nieuwe Vlaamse speerpuntcluster

Begin maart zette het VLAIO het licht al op groen voor De Blauwe Cluster vzw om een speerpuntcluster te worden. Een aantal innovatieve bedrijven zet hier zijn schouders onder.

Nieuwe roadshows bij Trace Software

Na het succes van de vorige editie heeft het Trace Software-team besloten om zijn roadshows opnieuw te organiseren. Tijdens deze roadshow worden demonstraties door onze experts gegevens en worden alle oplossingen getoond die door de technische teams ontwikkeld werden om zakelijke problemen te verhelpen. >>

Partners