De Lijn bestelt opnieuw 24 nieuwe Kusttrams

De Vlaamse regering zette onlangs het licht op groen voor een bestelling van 24 extra nieuwe Kusttrams. In totaal bestelde De Lijn dit jaar 48 nieuwe trams ter vervanging van alle huidige.

Trefwoorden: #De Lijn, #investering, #investering, #Kusttram, #Vlaamse regering

Lees verder

Techniek

( Foto: De Lijn )

ENGINEERINGNET.BE - De eerste nieuwe Kusttrams worden eind 2019 geleverd. Leverancier CAF en De Lijn ondertekenden het contract ter waarde van 99,7 miljoen op de internationale vakbeurs Busworld in Kortrijk.

De nieuwe trams hebben klimaatregeling, zetels in recuperatieleder en bieden comfortabel plaats aan 187 reizigers. Het gaat om 54 vaste zitplaatsen en 133 staanplaatsen. Voor minder drukke momenten zijn er 22 klapzetels. Dit tramtype is 10 centimeter smaller dan de huidige Kusttram en een beetje langer.

Na de instroom van de nieuwe trams zullen alle Kusttrams over hun hele lengte toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Nu heeft alleen de tussenkast (in het midden) een lage vloer.

De nieuwe bestelling is de tweede schijf van een contract voor 146 trams, de grootste aanbesteding in de geschiedenis van De Lijn. In totaal omvat ze 57 trams voor de kust, 66 voor Antwerpen en 18 voor Gent. Daar komen er nog 5 bij als de Kusttram wordt doorgetrokken naar Veurne.

De zeven schijven zijn samen goed voor een investering van 294 miljoen euro.