CO2-uitstoot van de Luminus Arena reeds gehalveerd

In juni 2016 startte de samenwerking tussen EDF Luminus en KRC Genk om de Luminus Arena tegen 2020 CO2-neutraal te maken. De tweede fase van de werken is nu afgerond.

Trefwoorden: #2020, #besparing, #CO2-uitstoot, #duurzaam, #EDF Luminus, #KRC Genk, #Luminus Arena, #milieu, #ventilatie, #verwarming

Lees verder

Techniek

( Foto: EDF Luminus )

ENGINEERINGNET.BE - Er werd een actieplan in 4 fases opgesteld om de verschillende werken uit te voeren aan het stadion met als objectief om tegen 2020 CO2-neutraal te zijn. De eerste twee fases zijn inmiddels afgerond.

Tijdens fase 2 werd de ventilatie in de Corners Noord en Zuid van de Luminus Arena volledig geautomatiseerd. Hierdoor wordt er voortaan optimaal geventileerd in functie van bezetting van het stadion en een voortdurende CO2-meting in alle zalen.

De automatisering werd ook doorgetrokken in de verwarming zelf. De ketels van de veldverwarming en de stookplaats Noord zijn voortaan aan elkaar gekoppeld. Er wordt nu steeds op de meest efficiënte manier verwarmd, aangezien er altijd eerst beroep wordt gedaan op de zuinigste ketel. Dit is goed voor een energiebesparing van 30%.

Bovendien kan het stadion niet meer zonder verwarming vallen. In geval van panne neemt de ene ketel het namelijk over van de andere. Verder werden de gasdonkerstralers in de grote gangen geautomatiseerd. Zij worden voortaan aangestuurd op basis van de gevoelstemperatuur dankzij intelligente voelers, goed voor een energiebesparing van 35%.

Tot slot wordt er ook een intelligent overkoepelend gebouwbeheersyteem geplaatst als aanvulling op de decentrale automatische verwarming die werd geplaatst tijdens fase 1 van de werken. Dit slimme gebouwbeheersysteem zal toelaten om de verwarming, koeling en ventilatie van het stadion in real-time te beheren, te bewaken en te optimaliseren.

Dankzij fase twee werd een bijkomende besparing van 113 ton CO2 gerealiseerd. Ter herinnering, in fase 1 werden de stookketels vervangen en werd er al een besparing gerealiseerd van naar schatting 85 ton CO2 voor aardgas.

Op het vlak van elektriciteit realiseerde KRC Genk toen een CO2-reductie van 375 ton door over te schakelen op Belgische groene stroom. Samengeteld leverden alle werken tijdens fase 1 en fase 2 tot hiertoe dus een totale besparing op van 573 ton CO2, wat overeenkomt met 52% van de totale CO2-uitstoot.