Plasma gebruiken om CO2 om te zetten in waardevolle stoffen

Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen ontwikkelden een technologie die het schadelijke broeikasgas omzet in waardevolle stoffen zoals basischemicaliën. Hiertoe gebruiken ze plasma.

Trefwoorden: #broeikasgassen, #chemicaliën, #CO2, #plasma, #Universiteit Antwerpen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - De opwarming van het klimaat blijft een hot topic. Wetenschappers over de hele wereld buigen zich over oplossingen. Aan de Universiteit Antwerpen ontwikkelden prof. Annemie Bogaerts, verbonden aan de onderzoeksgroep PLASMANT en dr. Ramses Snoeckx (Departement Chemie) recent een technologie die CO2, een van de voornaamste boosdoeners van het broeikaseffect, omzet in waardevolle stoffen.

Plasma is de vierde aggregatietoestand naast vast, vloeibaar en gasvormig. Deze toestand ontstaat wanneer de gasmoleculen door toevoeging van energie splitsen in geladen deeltjes (ionen en elektronen). De zon is een plasma, net als weerfenomenen zoals de bliksem en het noorderlicht.

Bogaerts: “Vandaag worden vooral computerchips massaal vervaardigd met behulp van plasma’s. De plasma-tv is nog een recent voorbeeld. Diezelfde technologie is ook interessant voor de omzetting van CO2.”

Het plasma wordt opgewekt door een elektrische spanning aan te leggen over twee elektroden. Wanneer de spanning hoog genoeg is, zal er een vonk overslaan tussen de twee elektroden, net zoals bij een kortsluiting of blikseminslag.

Snoeckx: “In de praktijk komt het erop neer dat we allemaal kleine bliksemschichtjes in onze reactor maken. Die schichtjes splitsen de gasmoleculen eerst in zeer reactieve deeltjes, waarna deze deeltjes opnieuw met elkaar botsen en nieuwe producten vormen.”

Na de ‘plasmabehandeling’ kan het CO2 samen met een waterstofhoudende molecule (zoals water, waterstofgas, methaan of glycerol) verwerkt worden tot producten die dienst kunnen doen als basischemicaliën en/of brandstoffen (zoals methanol, formaldehyde, ethanol, mierenzuur, propaan en butaan).

Snoeckx: “Razend interessant onder meer voor de chemische sector: de reeds uitgestoten CO2 wordt omgezet waardoor verdere klimaatopwarming wordt tegengegaan, en bovendien worden koolstofhoudende producten gecreëerd, die anders uit aardolie moeten worden gewonnen.”

Snoeckx en Bogaerts publiceerden hun onderzoek in het toptijdschrift Chemical Society Reviews. De wetenschappers zijn ervan overtuigd dat plasma nog een grote rol gaat spelen in de toekomst.


(foto linksonder: © University of Manchester, foto rechtsonder: © UAntwerpen)