Fusie Gent en Zeeland Seaports mogelijk na aanpassing Vlaams havendecreet

Het Havenbedrijf Gent en Nederlandse Zeeland Seaports willen fuseren, maar hiervoor was een wijziging van het Vlaamse Havendecreet nodig. De Vlaamse Regering zette nu het licht op groen.

Trefwoorden: #fuseren, #fusie, #Havenbedrijf Gent, #Vlaamse Regering, #Vlaams Havendecreet, #Zeeland Seaports

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Ghent )

ENGINEERINGNET.BE - Met deze beslissing wordt de weg vrijgemaakt voor een grensoverschrijdende fusie tussen de haven van Gent en het Nederlandse Zeeland Seaports (de haven van Vlissingen en Terneuzen).

Voor het fusiebedrijf wordt immers de oprichting van een Europese vennootschap voorzien, als holding boven de twee huidige havenbedrijven. Om dit mogelijk te maken dient wel het Vlaamse Havendecreet aangepast te worden. De Vlaamse Regering maakt het nu mogelijk om dat decreet om te vormen.

De stad Gent, de gemeenten Evergem en Zelzate en de Provincie Oost-Vlaanderen krijgen dan de mogelijkheid om deel uit te maken van deze nieuwe Europese vennootschap. Het Gentse Havenbedrijf zal havenbestuurlijke taken kunnen laten uitvoeren door de Europese vennootschap. Vlaanderen voorziet wel de nodige garanties voor toezicht door de Havencommissaris en een apart toezichtsorgaan.

Beide havenbedrijven boden onlangs gezamenlijk aan hun aandeelhouders en personeelsvertegenwoordigingen een afgewogen fusieovereenkomst aan waarin staat hoe de fusie op basis van gelijkwaardigheid vorm kan hebben. De acht, publieke, aandeelhouders spreken zich in de komende twee maanden uit over de fusie.

De gemeente Zelzate keurde de fusie als eerste (Vlaamse) aandeelhouder goed. Gent, Evergem en de provincieraad zullen weldra volgen.