Oprichting durfkapitaalfonds voor Corporate Venturing

Economie 20/10/2017 8:33:17

Een nieuwe generatie investeerders richt een uniek durfkapitaalfonds voor corporate venturing op. 9.5 Magnitude richt op ventures waarbij innovatie van binnenin de multinational vertrekt.

Lees hieronder verder   
Verwant

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

Gimv richt Life Sciences Advisory Board op

DAF investeert 200 miljoen euro in Westerlo

Vlaamse regering en LRM verlengen samenwerking

nextAuth kent succesvolle eerste investeringsronde

Chemie- en farma goed voor recordbedrag aan buitenlandse investeringen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Building a Future-Proof Belgium

Katoennatie Zaal E4 - Kallo

dinsdag 18 juni 2019

Siemens TIA Portal V15.1

Webinar Siemens

dinsdag 18 juni 2019

Rittal vakseminarie stroomverdeling

Lokeren

donderdag 20 juni 2019

Business Software Event 2019

Mikrocentrum, Veldhoven (NL)

donderdag 20 juni 2019

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

Keuze van de redactie

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

(6/6) Jobhoppen mee in de hand gewerkt door werkgevers

(5/6) Ontex installeert zonnedak van 2,2 MWp

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Innovatie staat vaak zeer hoog op de strategische prioriteitenlijst van CEO’s, maar het blijft bij multinationals te vaak een acuut pijnpunt, ondanks hackathons, incubatoren, acceleratoren en andere initiatieven.

Innovatie die binnenin de multinational geboren wordt, is heel kwetsbaar: ten eerste is snel schakelen bij het ontwikkelen van een nieuw idee belangrijk. Daarnaast is, bij de opstart- en ontwikkelingsfase van een project, de business impact nog heel gering, waardoor men het stiefmoederlijk behandelt.

Buiten de muren krijgen projecten meer ruimte om te groeien. Een wederkerend probleem echter is dat intrapreneurs die het corporate DNA met zich meedragen niet zijn opgeleid voor het ondernemerschap. 9.5 Magnitude stelt daarom een gemengd team van experts samen waarbij intrapreneurs, entrepreneurs en innovators samen een project op gang trappen en tot volle bloei brengen.

Traditionele Venture Capitalists volgen innovatie vanuit een managementpositie. Daarnaast kenmerkt het innovatielandschap zich door heel wat vrijblijvend advies: wanneer het misloopt kost dat de adviseur niets. Dit fonds brengt beide werelden samen en stroopt zelf de mouwen op: beloftevolle projecten worden niet alleen geïnjecteerd met kapitaal, de grootste meerwaarde ligt in de actieve participatie van de investeerders. Elke venture wordt op maat uitgetekend en ontwikkeld naargelang de cultuur van de betrokken multinational.

De zes investeerders in dit fonds beslaan twee generaties en hebben complementaire achtergronden: self-made ondernemers, intrapreneurs-turned-entrepreneurs en mensen die familiekapitaal inbrengen. Olivier Van Duüren, één van de zes investeerders: “Wat ons bindt, is de passie voor de klant van morgen. We hebben allemaal enorm veel vertrouwen in de mogelijkheden van de digital age, óók voor traditionele bedrijven.”

Een andere investeerder is Bundl, het innovatie-agency dat samenwerkt met bedrijven als Telenet, BNP Paribas Fortis en KBC. Bundl lag eerder al aan de basis van succesvolle startups als Ticto en Horizon. Medeoprichter en fondsmanager Pieter Van de Velde: “Wij selecteren onze investeringsdossiers natuurlijk op basis van de potentiële waardecreatie, maar even essentieel zijn de bedrijfscultuur en de trigger om aan innovatie te doen.“

“Dit soort VC-model heeft al ingang gevonden in de UK en de US. Belgische bedrijven moeten mee in die richting evolueren”, zegt Liesbeth Theeuws, actieve investeerder, vanuit Portland waar ze woont en werkt. In het verleden bouwde ze al mee aan aantal succesvolle corporate ventures voor multinationals.

Omar Mohout, professor entrepreneurship bij AMS, deelt haar mening; “Deze vorm van inside-out corporate venturing is de ideale kruisbestuiving tussen corporate DNA en startup-cultuur. 9.5 Magnitude is een zeven-jaar-fonds, de eerste investeringsdossiers liggen reeds ter studie op tafel. We gaan zeer gefocust schakelen. Binnen een jaar mikken we op 10 miljoen euro aan investeringen.” << (Guy Leysen) (foto: Pixabay)

9.5 Magnitude is een pre-seed corporate venturing investeringsfonds. Het investeert mee in de innovatieprojecten van multinationals, met kapitaal, ervaring, én ondernemerschap. Op die manier wil het bestaande markten disruptief transformeren, om ook de klant van morgen te bereiken. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Ataya & Partners benoemt Xavier Huysmans tot CEO

Xavier Huysmans is aangesteld als CEO van Ataya & Partners, de recent opgerichte joint venture van Hightech Partners en professor Georges Ataya, en gaat een team van 20 experts aansturen.

Ondertekening raamakkoord versterking CBRNe-expertisecentrum

Om België beter voor te bereiden op chemische, biologische, radiologische en nucleaire incidenten (CBRN), is een expertisecentrum opgericht in de schoot van het Nationaal Crisiscentrum.

FANC staat heropstart Tihange 2 toe

Het FANC heeft de uitgevoerde betonreparaties en aanbrenging van een nieuwe dakplaat in het bunkergebouw van Tihange 2 goedgekeurd. Uitbater ENGIE Electrabel mag deze dus terug opstarten.

Robotsoftware maakt cobots menselijker

VUB-onderzoeker Ilias El Makrini heeft een software-oplossing ontwikkeld die de samenwerking tussen mens en cobot vergemakkelijkt. Dit was onderdeel van het Claxon-onderzoeksproject.

Binnenschepen ingezet voor transport onderdelen en afgewerkte producten

Honda is van start gegaan met de aanvoer van containers via binnenschepen vanuit de haven van Antwerpen naar Gent, waarmee het bedrijf inzet op 'groen' en duurzaam transport.

MIVB test zelfrijdende pendelbusjes

De openbare vervoersmaatschappij MIVB test sinds kort elektrische zelfrijdende pendelbusjes in het Woluwepark in Brussel. De reizigers kunnen deze gratis gebruiken vanaf eind juni.

Nieuwe Southco thread-in veerbelaste plunjer voor dunne panelen - techniek

Southco heeft zijn lijn veerbelaste plunjers uitgebreid met een nieuwe thread-in uitvoering die snelle installatie en verwijdering door dunne panelen in krappe ruimtes mogelijk maakt.

Antwerpse EuroPilot Center koopt nieuwe vluchtsimulator

Het Antwerpse EuroPilot Center, een Approved Training Organization (ATO), schafte een ALSIM AL42FSTD vluchtsimulator aan, die in hun nieuwe Integrated Airline Career Program ingezet zal worden.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners