Oprichting durfkapitaalfonds voor Corporate Venturing

Economie 20/10/2017 8:33:17

Een nieuwe generatie investeerders richt een uniek durfkapitaalfonds voor corporate venturing op. 9.5 Magnitude richt op ventures waarbij innovatie van binnenin de multinational vertrekt.

Lees hieronder verder   
Verwant

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

Gimv richt Life Sciences Advisory Board op

DAF investeert 200 miljoen euro in Westerlo

Vlaamse regering en LRM verlengen samenwerking

nextAuth kent succesvolle eerste investeringsronde

Chemie- en farma goed voor recordbedrag aan buitenlandse investeringen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Infoavond 3D-print voor matrijzen

Thomas More - Sint-Katelijne-Waver

dinsdag 22 oktober 2019

Parts2Clean

Messe Stuttgart

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Configuratie en calculatie van laagspanningsverdeelborden

Rittal Lokeren

dinsdag 22 oktober 2019

Rockwell Automation Teched Emea

München - Duitsland

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Basic of CE marking

Pilz Academy - Gent

dinsdag 22 oktober 2019

Empack

Nekkerhal Mechelen

van 23/10/2019 tot 24/10/2019

Keuze van de redactie

(17/10) Belgische zonnewagen wordt wereldkampioen

(16/10) Technologiebedrijf Rombit trekt nieuwe investeerders aan

(15/10) Verhaert investeert in AI gestuurde robots

(14/10) Sirris heeft 4.0 Pilot Factory ontwikkeld

(9/10) Batterijen van elektrische wagens krijgen nieuw leven bij Umicore

(9/10) Kinepolis is ‘Onderneming van het Jaar’ 2019

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Innovatie staat vaak zeer hoog op de strategische prioriteitenlijst van CEO’s, maar het blijft bij multinationals te vaak een acuut pijnpunt, ondanks hackathons, incubatoren, acceleratoren en andere initiatieven.

Innovatie die binnenin de multinational geboren wordt, is heel kwetsbaar: ten eerste is snel schakelen bij het ontwikkelen van een nieuw idee belangrijk. Daarnaast is, bij de opstart- en ontwikkelingsfase van een project, de business impact nog heel gering, waardoor men het stiefmoederlijk behandelt.

Buiten de muren krijgen projecten meer ruimte om te groeien. Een wederkerend probleem echter is dat intrapreneurs die het corporate DNA met zich meedragen niet zijn opgeleid voor het ondernemerschap. 9.5 Magnitude stelt daarom een gemengd team van experts samen waarbij intrapreneurs, entrepreneurs en innovators samen een project op gang trappen en tot volle bloei brengen.

Traditionele Venture Capitalists volgen innovatie vanuit een managementpositie. Daarnaast kenmerkt het innovatielandschap zich door heel wat vrijblijvend advies: wanneer het misloopt kost dat de adviseur niets. Dit fonds brengt beide werelden samen en stroopt zelf de mouwen op: beloftevolle projecten worden niet alleen geïnjecteerd met kapitaal, de grootste meerwaarde ligt in de actieve participatie van de investeerders. Elke venture wordt op maat uitgetekend en ontwikkeld naargelang de cultuur van de betrokken multinational.

De zes investeerders in dit fonds beslaan twee generaties en hebben complementaire achtergronden: self-made ondernemers, intrapreneurs-turned-entrepreneurs en mensen die familiekapitaal inbrengen. Olivier Van Duüren, één van de zes investeerders: “Wat ons bindt, is de passie voor de klant van morgen. We hebben allemaal enorm veel vertrouwen in de mogelijkheden van de digital age, óók voor traditionele bedrijven.”

Een andere investeerder is Bundl, het innovatie-agency dat samenwerkt met bedrijven als Telenet, BNP Paribas Fortis en KBC. Bundl lag eerder al aan de basis van succesvolle startups als Ticto en Horizon. Medeoprichter en fondsmanager Pieter Van de Velde: “Wij selecteren onze investeringsdossiers natuurlijk op basis van de potentiële waardecreatie, maar even essentieel zijn de bedrijfscultuur en de trigger om aan innovatie te doen.“

“Dit soort VC-model heeft al ingang gevonden in de UK en de US. Belgische bedrijven moeten mee in die richting evolueren”, zegt Liesbeth Theeuws, actieve investeerder, vanuit Portland waar ze woont en werkt. In het verleden bouwde ze al mee aan aantal succesvolle corporate ventures voor multinationals.

Omar Mohout, professor entrepreneurship bij AMS, deelt haar mening; “Deze vorm van inside-out corporate venturing is de ideale kruisbestuiving tussen corporate DNA en startup-cultuur. 9.5 Magnitude is een zeven-jaar-fonds, de eerste investeringsdossiers liggen reeds ter studie op tafel. We gaan zeer gefocust schakelen. Binnen een jaar mikken we op 10 miljoen euro aan investeringen.” << (Guy Leysen) (foto: Pixabay)

9.5 Magnitude is een pre-seed corporate venturing investeringsfonds. Het investeert mee in de innovatieprojecten van multinationals, met kapitaal, ervaring, én ondernemerschap. Op die manier wil het bestaande markten disruptief transformeren, om ook de klant van morgen te bereiken. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Rittal pakt uit met nieuwe NEMA 3R/4 koelunits - techniek

Koeltechnologie voor buitentoepassingen moet altijd betrouwbaar werken, zelfs bij extreme hitte en koude of in vochtige en stoffige omstandigheden. Maar de eisen zijn nog hoger.

Orsi Academy wint Europese RegioStar Award

Dit opleidingscentrum voor robotchirurgie bevat de nieuwste technologie en trekt zo'n 3.500 chirurgen uit de hele wereld per jaar. De prijs garandeert uitbouw van technologie in het centrum.

Onderzoek: microben halen methaan en ammonium uit zeebodem

De Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht krijgen een ERC-subsidie van 7,6 miljoen euro om te onderzoeken hoe micro-organismen methaan en ammonium uit de zeebodem halen.

Technologiebedrijf Rombit trekt nieuwe investeerders aan

Tijdens de tweede kapitaalverhoging van Rombit zijn Vic Swerts, InvestLink en enkele Belgische industriëlen toegetreden. In totaal werd bij alle partijen 10 miljoen euro opgehaald.

Lancering digitale marktplaats voor afgedankt elektro op werkplek

Recupel lanceert Smartloop, een digitale marktplaats voor het afgedankte elektro van bedrijven en organisaties die vraag en aanbod bij elkaar brengt.

Verhaert investeert in AI gestuurde robots

VLAIO heeft een subsidie toegekend aan Verhaert voor een nieuw technologieplatform, waardoor Vlaamse ondernemingen versneld AI gestuurde robotsystemen kunnen ontwikkelen.

ifm evolueert van sensorenleverancier naar IT-servicebedrijf - advertorial

ifm electronic, dat van start ging met inductieve naderingsschakelaars voor het direct aansturen van een ‘relais’, telt nu 23 verschillende productlijnen en bestaat een halve eeuw.

Armstrong dekt 40% van energieverbruik met zonne-energie

Familiebedrijf Armstrong International liet onlangs 909 fotovoltaïsche panelen op zijn site in het industriepark Hauts-Sarts te Herstal installeren. Dauvister stond in voor de installatie.

Schubert & Salzer lanceert stoomkoeler 5090

De voordelen van het schijfklepsysteem voor stoomconditionering worden met de stoomkoeler type 5090 gecombineerd. Operatoren profiteren van een hoge afdichting, minder slijtage en geoptimaliseerde stoomcontrole. De stoomkoeler regelt de vereiste hoeveelheid injectiewater voor het koelen van stoom tot de gewenste stoom temperatuur. >>

Partners