Kunststoffen produceren met afvalgas van staalindustrie

Een consortium van 14 partners, onder leiding van Covestro, wil onderzoeken hoe rookgas van de staalindustrie kan gebruikt worden om op een duurzame manier kunststoffen te produceren.

Trefwoorden: #afvalgas, #Carbon4PUR, #chemische sector, #Covestro, #kunststoffen, #Recticel, #staalindustrie

Lees verder

Techniek

( Foto: Covestro )

ENGINEERINGNET.BE - Het inzetten van koolstofdioxide en andere afvalgassen als een nieuwe bron van grondstoffen wordt een steeds belangrijker thema op Europees niveau.

Door rookgas van de staalindustrie te gebruiken om op een bijzonder efficiënte en duurzame manier kunststoffen te produceren, kan aardolie worden bespaard. Dit sectoroverschrijdende project, Carbon4PUR, wordt gesubsidieerd door de Europese Unie.

Het nieuwe project staat voor een ongekende samenwerking, die start bij de bron van het afvalgas en eindigt bij de kunststofproducent. De Europese Unie ondersteunt dit project onder toezicht van SPIRE, het Europees publiek-privaat partnerschap voor innovatie inzake grondstof- en energie-efficiëntie, dat mogelijk wordt gemaakt door de verwerkende industrieën. Er wordt ongeveer acht miljoen euro voorzien voor een periode van drie jaar. De industriële partners zullen deze bijdrage extra kracht bij zetten door middel van verdere investeringen.

Tijdens de staalproductie wordt een mengsel van koolstofdioxide en koolstofmonoxide geproduceerd. Dit project heeft tot doel om deze mengsels te gebruiken voor de productie van polyolen. Dat zijn essentiële componenten voor polyurethaan-isolatiematerialen en -coatings, die anders geproduceerd worden met ruwe olie.

Het proces dat wordt ontwikkeld, is bijzonder omdat het de stap elimineert waarbij afvalgas eerst moet worden gescheiden in verschillende afzonderlijke componenten. In plaats daarvan zal het gasmengsel nu via een chemo-katalytisch proces rechtstreeks omgezet worden in bouwstenen en halffabricaten voor polyurethanen, wat hun ecologische voetafdruk met 20 tot 60% kan verminderen.

De ideale omstandigheden voor de start van dit industriële proefproject zijn al gevonden: in Fos-sur-Mer, een stadje in Zuid-Frankrijk, liggen een staalfabriek van ArcelorMittal en een productiebedrijf van Covestro naast elkaar.

Het consortium van dit gasterugwinningsproject bestaat uit academische en institutionele partners zoals de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule in Aken, de Technische Universiteit Berlijn, Dechema, het Imperial College London, de universiteiten van Gent en Leiden, het Frans Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives, het South Pole Carbon Asset Management, de Grand Port Maritime de Marseille en PNO Innovatieadvies.

Vanuit de basis in Zuid-Frankrijk zouden deze innovatieve halffabricaten geleverd kunnen worden aan industriële partners zoals Recticel en Megara Resins, een Griekse leverancier voor de coatingindustrie.


Op de foto: het consortium telt 14 partners uit 7 landen.