Computerprogramma jaagt op menselijke cellen

Onderzoek & Wetenschap 12/10/2017 9:05:37

Het team van professor Stein Aerts van de KU Leuven/VIB ontwikkelde een manier om niet alleen menselijke cellen te herkennen maar ook hoe ze zich van elkaar gaan onderscheiden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Biomedische starter ontwikkelt biomarkers voor alzheimerdiagnose

Onderzoekers leggen ontstaan van huidmelanoom bloot

Computerprogramma jaagt op menselijke cellen

ILVOlab antibioticadetectie erkent door Franse AFNOR

UZ Leuven implanteert nieuwste generatie biologische hartklep

Hoogtechnologische sensor detecteert kleinste antibioticadeeltjes

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Energy Efficiency in Industry

Building 904, Technologiepark, Zwijnaarde

van 9/05/2017 tot 12/12/2017

Interne Auditor Kwaliteit (ISO9001)

Tramstraat 63 - 9052 Zwijnaarde

donderdag 19 oktober 2017

Stäubli Robotics Software Day

Stäubli Benelux - Bissegem

donderdag 19 oktober 2017

Agoria R&S event: "Unboxing rules & standards"

Bluepoint Brussel

donderdag 19 oktober 2017

Academy-opleiding: Elektronische besturingssystemen

AA-Tower Technologiepark

vrijdag 20 oktober 2017

Club continu verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

maandag 23 oktober 2017

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Nieuw innovatief bedrijfsnetwerk Offshore Energie opgericht

Keuze van de redactie

(16/10) Financieringsronde Arkite levert 1,6 miljoen euro op

(12/10) Onderzoekers leggen ontstaan van huidmelanoom bloot

(10/10) Plak voor diepe geothermiecentrale van VITO in Mol

(5/10) Materialise groeit met reuzenstap in metaal printen

(2/10) Dual fuel baggerschip ‘Scheldt River’ gedoopt bij DEME

(27/9) Nieuwe technologie brengt drones veilig in de lucht (+video)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Elke cel in ons lichaam heeft precies dezelfde DNA-code mee maar er zijn ontzettend veel verschillende soorten cellen die elk eigen functies hebben. Alles hangt af van de genen die actief zijn in de cel.

Sinds kort kan men bepalen welke van de 2.000 genen er actief zijn in één individuele cel. Deze sequentietechnieken zorgen voor een ongezien gedetailleerd inzicht en betekenen een omwenteling in de biologie en de geneeskunde.

Het menselijk lichaam telt echter meer dan 30 triljoen cellen. Pas die methode toe op duizenden cellen en het wordt al gauw een hele uitdaging om alle data te verwerken en zinvolle patronen te herkennen. Computationeel bioloog Stein Aerts (KU Leuven/VIB) en zijn team trokken op met wiskundigen, bio-ingenieurs en IT-ers om dat te klaren. Daarover is zopas bericht in de online publicatie Nature Methods.

“We ontwikkelden SCENIC, een computerprogramma dat verschillende celtypes identificeert op grond van hun genexpressiepatronen”, aldus Aerts. Dat kan het snel en accuraat. Zo brengt het team niet alleen de cellen van het lichaam in kaart maar zoeken ze ook te weten hoe elke cel aangestuurd is... om zo misschien hoofdregelaars op te sporen die mogelijk met medicijnen aangepakt kunnen worden.

“Het vertelt ons ook hoe onze celactiviteit verandert mettertijd en wanneer we ziek worden”, zegt postdoctoraal researcher Sara Aibar Santos. Het team paste de methode al toe op hersenweefsel van muizen en mensen. Het onderzocht ook kankercellen van hersen- en huidtumoren. Dat leidde al tot het bepalen van nieuwe celtypes die verband houden met metastase, het uitzaaien van kankercellen naar andere delen van het lichaam.

De methode kan ook bijdragen tot de Human Cell Atlas, een globaal initiatief om alle celtypes en hun toestanden in het menselijk lichaam in kaart te brengen. << (Luc De Smet) (bron: KU Leuven) (foto: iaremenko / 123RF Stockfoto)

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Financieringsronde Arkite levert 1,6 miljoen euro op

Arkite, een snelgroeiend Industrie 4.0 bedrijf, heeft in een tweede financieringsronde meer dan 1,6 miljoen euro extra kapitaal opgehaald onder leiding van Capricorn Venture Partners.

EDF Luminus breidt Waals windmolenpark verder uit

EDF Luminus plant een uitbreiding met 13 turbines aan het reeds bestaande windmolenpark van 13 turbines op het grondgebied van Villers-le-Bouillet, Verlaine en Wanze.

40 nieuwe start-ups toegetreden tot Start it @KBC

Deze nieuwe lichting zal onder de vleugels van de grootste Belgische accelerator alle steun krijgen om innovatieve ideeën te realiseren en verder uit te bouwen tot duurzame bedrijven.

Teamleader breidt uit met kantoor in Parijs

Teamleader, scale-up die een SaaS-cloudtoepassing voor CRM en verkoop, projectmanagement, tijdsregistratie en facturatie ontwikkelt, heeft onlangs in Parijs een nieuwe kantoor geopend.

Innovatie is sleutel voor geslaagde transitie naar circulaire economie

Het 5de duurzaamheidsrapport van sectorfederatie essenscia toont aan dat blijven innoveren een geschikte manier is om de concurrentiepositie van de chemie en life sciences te verzekeren.

Resilux verwerft Zwitserse Poly Recycling

Resilux heeft, via haar nieuw opgerichte Zwitserse dochteronderneming een overeenkomst gesloten met Signode Industrial Group, waarbij deze laatste haar PET recyclage activiteiten overdraagt.

Onderzoekers leggen ontstaan van huidmelanoom bloot

Wetenschappers van het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie hebben de oorsprong van melanoom, de meest dodelijke vorm van huidkanker, achterhaald op cellulair niveau.

Solar Team eindigt derde op WK voor zonnewagens

De ingenieursstudenten van het Belgische Solar Team hebben brons behaald op het 14e Bridgestone World Solar Challenge voor zonnewagens in Australië. Het onofficiële wereldkampioenschap.

Miniatuur Neptune
servobesturing

De Neptune servobesturing behoort tot het standaard pakket van Ingenia, maar is met een afmeting van 40 x 40 mm alles behalve standaard te noemen. Met dit zeer compacte formaat behoort deze besturing tot de kleinste van de wereld. Lees snel meer over deze besturingen!

Moderne look & feel met TwinCAT HMI

UCLL en Pukkelpop gaan samen voor duurzaamheid: de gloednieuwe TwinCAT HMI van Beckhoff Automation wordt gebruikt voor de visualisatie van de prestaties van de zonnepannelen en batterijen. Hiermee realiseerde UCLL een energieneutrale stand op Pukkelpop. >>

Partners

Partners