Computerprogramma jaagt op menselijke cellen

Onderzoek & Wetenschap 12/10/2017 9:05:37

Het team van professor Stein Aerts van de KU Leuven/VIB ontwikkelde een manier om niet alleen menselijke cellen te herkennen maar ook hoe ze zich van elkaar gaan onderscheiden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Leuven’s onderzoek ontrafelt hoe ziekenhuisbacterie hartklep infecteert

Grootste EU-project naar 7 immunologische ziektes ooit van start

UZ Leuven behaalt vier kwaliteitslabels in één keer

Verhaert investeert in AI gestuurde robots

Pulsify Medical haalt 2,6 miljoen euro op in eerste financieringsronde

Centre Hospitalier Luxembourg neemt nieuwe MRI-scanner in gebruik

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

PNOZmulti Programming

Pilz Academy - Gent

donderdag 14 november 2019

Ingenieursdebat: Implementatie Industrie 4.0

Ingenieurshuis - Antwerpen

maandag 18 november 2019

Inzicht in lastechniek

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 18/11/2019 tot 16/12/2019

Kwaliteitsmanagement

Europahotel - Gent

dinsdag 19 november 2019

Seminarie: Ethiek van techniek

Koninklijke Militaire School - Brussel

dinsdag 19 november 2019

Welding Week 2019

Flanders Expo Gent

van 19/11/2019 tot 21/11/2019

Keuze van de redactie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

(5/11) Jaguar Land Rover verwerkt elektronica in interieur-onderdelen

(31/10) Digitalisering topprioriteit voor Nederlandse en Belgische bedrijven

(29/10) Opening recyclingbedrijf in Haven Oostende

(29/10) AB InBev organiseert grootste deel haventransport per trein

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Elke cel in ons lichaam heeft precies dezelfde DNA-code mee maar er zijn ontzettend veel verschillende soorten cellen die elk eigen functies hebben. Alles hangt af van de genen die actief zijn in de cel.

Sinds kort kan men bepalen welke van de 2.000 genen er actief zijn in één individuele cel. Deze sequentietechnieken zorgen voor een ongezien gedetailleerd inzicht en betekenen een omwenteling in de biologie en de geneeskunde.

Het menselijk lichaam telt echter meer dan 30 triljoen cellen. Pas die methode toe op duizenden cellen en het wordt al gauw een hele uitdaging om alle data te verwerken en zinvolle patronen te herkennen. Computationeel bioloog Stein Aerts (KU Leuven/VIB) en zijn team trokken op met wiskundigen, bio-ingenieurs en IT-ers om dat te klaren. Daarover is zopas bericht in de online publicatie Nature Methods.

“We ontwikkelden SCENIC, een computerprogramma dat verschillende celtypes identificeert op grond van hun genexpressiepatronen”, aldus Aerts. Dat kan het snel en accuraat. Zo brengt het team niet alleen de cellen van het lichaam in kaart maar zoeken ze ook te weten hoe elke cel aangestuurd is... om zo misschien hoofdregelaars op te sporen die mogelijk met medicijnen aangepakt kunnen worden.

“Het vertelt ons ook hoe onze celactiviteit verandert mettertijd en wanneer we ziek worden”, zegt postdoctoraal researcher Sara Aibar Santos. Het team paste de methode al toe op hersenweefsel van muizen en mensen. Het onderzocht ook kankercellen van hersen- en huidtumoren. Dat leidde al tot het bepalen van nieuwe celtypes die verband houden met metastase, het uitzaaien van kankercellen naar andere delen van het lichaam.

De methode kan ook bijdragen tot de Human Cell Atlas, een globaal initiatief om alle celtypes en hun toestanden in het menselijk lichaam in kaart te brengen. << (Luc De Smet) (bron: KU Leuven) (foto: iaremenko / 123RF Stockfoto)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Jaguar Land Rover verwerkt elektronica in interieur-onderdelen

Ingenieurs van Jaguar Land Rover hebben een revolutionaire technologie voor auto-interieurs gepresenteerd, waarmee het de elektronische printplaat direct in het onderdeel verwerkt.

Vopak vergroot opslag van chemicaliën in Antwerpse haven

Het bedrijf investeert in 50.000 cbm nieuwe roestvrijstalen capaciteit, ofwel 8 tanks, voor de opslag van chemicaliën in de haven van Antwerpen aan de Vopak Terminal Linkeroever.

Belgian Boiler Company pakt uit met unieke troeven - advertorial

Belgian Boiler Company (BBC) verdeelt sinds januari 2019 ook de grotere Bosch warmwaterketels en de oververhit waterketels vanaf 2,5 MW en hoger in de Belgische markt.

Al 11% meer faillissementen dan vorig jaar

Uit de nieuwste Graydon barometer faillissementen blijkt dat er in eerste tien maanden van 2019 reeds 9.832 faillissementen genoteerd werden, ofwel ruim 11% meer dan vorig jaar.

Jan De Nul kiest voor 100% hernieuwbare brandstof

Jan De Nul Group zal zijn onderhoudsbaggerwerken in de Benelux uit gaan voeren met 100% hernieuwbare brandstof. Een nieuwe stap om zijn CO2-uitstoot onmiddellijk en aanzienlijk te reduceren.

UZ Leuven behaalt vier kwaliteitslabels in één keer

Onlangs werd bij UZ Leuven de vierde JCI-visitatie afgesloten, waarbij het ziekenhuis als eerste in Vlaanderen vier verschillende kwaliteitslabels in één keer kreeg.

ISO 45001 - Lead Assessor Occupational Health & Safety

Gezondheid en veiligheid op de werkvloer zijn cruciaal voor de resultaten en reputatie van elke organisatie. Als hoofdauditor werk je mee aan het succes van een ISO 45001-traject.

”Meer samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland voor innovatie nodig”

Dat is de boodschap vanuit de eerste Vlaams-Nederlandse Wetenschaps- en Innovatiedag, die onlangs plaatsvond in de Nederlandse ambassade te Brussel.

Carlo Gavazzi lanceert nieuwe I/O-link smart configurator

De SCTL55 is de nieuwe draagbare, zelfaangedreven en gebruiksvriendelijke slimme configurator voor IO-Link-sensoren die gemakkelijke en snelle toegang tot sensorgegevens mogelijk maakt om sensorparameters overal en altijd te beheren. Het 5,5-inch HD-touchscreen biedt toegang tot diagnotische tools. >>

Partners